Câţi pleacă acasă?

Câţi pleacă acasă?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Oricum, mai mulţi decât vrea Guvernul, avertizează primarul Finkelstain! * Cei care îşi fac treaba nu au de ce să se teamă *

Potrivit declaraţiilor primarului municipiului Tecuci, în prezent, în cadrul primăriei, se află în plată 393 de angajaţi (204 - aparatul propriu al primarului, instituţiile de cultură, lucrătorii ISU şi 189 - angajaţii serviciilor locale).

În urma aplicării OUG 63/2010, trebuie să rămână un total de 324 de angajaţi, respectiv: 270 angajaţi în cadrul primăriei, 42 – poliţiştii comunitari, şapte – lucrătorii Serviciului de Evidenţa Populaţiei şi cinci – lucrători la implementarea proiectelor europene.

Deja, organigrama primăriei Tecuci a fost degrevată de 100 de posturi, prin transformarea în societate comercială a serviciului local de întreţinere a cimitirelor, parcărilor, pieţelor şi oboarelor.

De la 293 de angajaţi actuali ai primăriei, trebuie să se ajungă la 275, cu alte cuvinte ar mai fi de desfiinţat 18 posturi, care s-ar adăuga disponibilizărilor din Poliţia Comunitară – 29 şi celor de la Serviciul Evidenţa Persoanei – opt persoane.

În final însă, primarul Eduard Finkelştain anticipează că va avea angajaţi cu mult sub norma impusă prin OUG 63:

„Faţă de norma impusă de 275, la primărie vom rămâne cu mai puţini,  265, pentru că este o ocazie să primenim puţin. Indiscutabil e loc de primenire… Urmează ca cei de la apă şi canalizare să îi detaşez la Operatorul regional Apă Canal, deci vor mai pleca 100 de oameni şi la primărie vom rămâne cam 165. Întotdeauna am fost adeptul structurilor flexibile; în 2005-2006 am disponibilizat din primărie 200 de oameni, cu salarii compensatorii”.   

Criterii de disponibilizare

Pe ce criterii  se vor da afară oamenii şi ce se va întâmpla cu aceştia? „Oamenii merg în şomaj, cel puţin într-o primă etapă… Şomerii vor încasa cam tot atâţia bani  cât vor încasa colegii lor care rămân la muncă, dar care au salariile diminuate cu 25 la sută… Principalul criteriu de disponibilizări este cel profesional. Cei care, în baza evaluărilor multianuale, au calificative slabe, cu abateri disciplinare, pleacă. Apoi, vor pleca în funcţie de pregătire”.

„De pildă, vor pleca  cei fără liceu, la Poliţia Comunitară sunt vreo zece în situaţia asta, căci au avut patru ani în care puteau să îşi dea bacul! Se va renunţa şi la cei care cumulează salariile cu pensiile, însă aici sunt doar câteva cazuri, maxim patru… Ce trebuie să ştie oamenii este că cei care şi-au făcut treaba bine nu au de ce să se teamă de disponibilizări…”, spune primarul Tecuciului.

Pe de altă parte, acesta consideră că mai gravă este reducerea salariilor din administraţie chiar decât disponibilizarea.

„Până la urmă, te poţi angaja în privat… Însă să rămâi la primărie, unde este responsabilitate de sute de miliarde şi să fii plătit cu opt milioane pe lună, nu mi se pare deloc ok…”, spune primarul.

Deocamdată doar un singur funcţionar public a cerut să plece, îndreptându-se către un job în domeniul privat, dar, „…vor urma sigur mai multe cereri, după şocul din august, când se vor da salariile reduse cu 25 la sută”, crede primarul.

Citit 690 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.