Cum (nu) se cheltuie subvențiile primite de partide

Cum (nu) se cheltuie subvențiile primite de partide
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Guvernul a aprobat rectificarea bugetară, iar coaliția a decis să ofere mai mulți bani partidelor politice care încasează subvenție, în vreme ce Consiliul Fiscal a criticat rectificarea, subliniind că nivelul veniturilor este inacceptabil și ar putea apărea un gol de 9 miliarde de lei, conform G4Media.

Biroul de presă al Guvernului a confirmat pentru Europa Liberă că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) va primi suplimentar, după aprobarea rectificării bugetare, suma de 24,4 milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro) pentru susținerea activității partidelor politice. Demersul vine în urma solicitării AEP, care a cerut majorarea subvenției pentru partidele politice cu reprezentare parlamentară și locală. Potrivit datelor AEP, partidele au cheltuit anul trecut doar jumătate din suma încasată ca subvenție la buget, iar peste 122 de milioane de lei au rămas în vistieria de partid. Situația financiară a arătat că partidele primesc mai mulți bani decât pot cheltui, dar banii publici au ajutat partidele să finanțeze masiv presa. PSD a plătit aproape 27 milioane de lei în șase luni pentru promovarea în presă și propagandă, PNL se află pe locul al doilea cu 18,2 milioane de lei, în timp ce USR se află la distanță de primele două partide cu 1,5 milioane de lei. AUR a decis să nu folosească banii din subvenție, iar întreaga sumă se află în conturile partidului, aproape 10 milioane de lei în 2022.

Liderii marilor partide susțin anual că vor reduce semnificativ subvenția, dar datele oficiale arată că declarațiile sunt doar politice și nu au acoperire în realitate. Fostul premier și președinte PNL, Florin Cîțu, a promis în repetate rânduri că va reduce subvenția pentru partide, dar acest lucru nu s-a întâmplat. La rectificarea bugetară de anul trecut, partidele au primit în plus 90 de milioane de lei. Subvenția a început să fie majorată din 2018, prin amendamentele introduse de PSD-ul condus de Liviu Dragnea, care au fost susținute ulterior și de PNL.

Per total, partidele au încasat 124 de milioane de lei (aproximativ 25 de milioane euro) în primele șase luni ale acestui an și au cheltuit cu puțin peste 75 de milioane lei. Rezultă că 50 de milioane se află în continuare conturile partidelor, la care se adaugă cele 122 de milioane rămase nefolosite de anul trecut. 

În acest context, experții atrag atenția că dinamica economiei va fi diminuată în partea a doua a anului. Deficitul bugetar în primele șase luni este de 1,7% din PIB, dar până la finalul anului va ajunge la 5,84%, lucru admis și de ministrul de Finanțe.

Citit 2150 ori Ultima modificare Marți, 23 August 2022 11:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.