Taxa suplimentară a averilor mari şi foarte mari face obiectul unui proiect de lege propus de UNPR

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Uniunea Naţională pentru Progresul României a propus Biroului Permanent al Senatului introducerea pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare convocate pentru 24 august a iniţiativei legislative a partidului nostru privind impozitul de solidaritate, adică taxarea suplimentară a averilor mari şi foarte mari.

Această iniţiativă legislativă a UNPR se bazează pe două principii:

1.    în situaţii excepţionale trebuie să luăm măsuri excepţionale;

2.    cei care au mult trebuie să contribuie cu mai mult pentru ieşirea din criză, iar cei care au puţin trebuie să contribuie cu mai puţin.

Propunerea legislativă la care ne referim prevede că persoanele fizice care deţin bunuri imobile constând în locuinţe sau terenuri precum şi bunuri mobile constând în avioane, elicoptere, ambarcaţiuni sau autoturisme, a căror valoare însumată este mai mare de 450.000 euro să achite, anual, o taxă de solidaritate în cuantum de 1% din valoarea totală a acestora, care s-ar face astfel venit la bugetul de stat.

În cazul în care valoarea totală a Adauga stireacestor bunuri mobile şi imobile este mai mică de 450.000 euro, se vor taxa doar bunurile a căror valoare individuală este mai mare de 300.000 euro, precum şi bunurile mobile a căror valoare individuală este mai mare de 50.000 euro, iar taxa de solidaritate va reprezenta, în acest caz, 0,5% din valoarea individuală a bunurilor respective.

Taxa de solidaritate urmează să se calculeze de către direcţiile de taxe şi impozite locale, în conformitate cu criteriile mai sus menţionate, pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a persoanelor în cauză. Pentru stabilirea valorii bunurilor imobile, direcţiile de taxe şi impozite locale vor utiliza

„Ghidul privind valorile orientative ale proprietăţii imobiliare” adoptat de către Uniunea Naţională a Notarilor Publici, iar pentru bunurile mobile valoarea se va stabili scăzând din valoarea de catalog iniţială 25% pentru primul an de vechime şi câte 10% pentru următorii 4 ani vechime.

Se estimează că numărul persoanelor care intră sub incidenţa acestei legi este de circa 300.000, fiecare urmând să cotizeze la buget cu circa 10.000 euro, astfel urmând ca impozitul de solidaritate propus de UNPR să aducă aproximativ 9 miliarde de euro în trei ani de aplicare, bani care vor fi folosiţi pentru echilibrarea bugetului şi pentru plata pensiilor.

Facem precizarea că, de la lansarea proiectului în spaţiul public, au existat numeroase declaraţii de susţinere pentru această iniţiativă a partidului nostru: pensionari, salariaţi de la stat şi din privat, persoane cu venituri mici şi medii, economişti, societate civilă, oameni politici, atât de la Putere, cât şi din Opoziţie. 

Considerăm că, prin această propunere legislativă, UNPR doreşte să confirme că rămâne fidel angajamentului său de a asigura stabilitate politică promovând o politică a interesului naţional. În acest scop, obiectivul principal al UNPR este să convingă toate grupurile parlamentare să voteze legea privind introducerea impozitului de solidaritate, pentru că românii au nevoie de solidaritate, iar politicienii trebuie să fie primii care să dea dovadă de unitate şi de acţiune comună în interes naţional.

Laurenţiu Chirvăsuţă, vicepreşedinte la nivel naţional al UNPR

Dan Dobrea, preşedinte al Organizaţiei Judeţene a UNPR Galaţi

Viorel Mînzu, preşedinte al Organizaţiei Municipale a UNPR Galaţi.

Citit 481 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.