Euroregiunea, la 12 ani - Aniversare cuminte

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Întâlnire dedicată etniilor şi ONG-urilor  * Fără discursuri, despre parteneriate * Moldovenii şi ucrainenii au fost, totuşi, prezenţi * Au lipsit VIP-urile * Peste 3,5 milioane euro atraşi la Galaţi! *

Aniversarea a 12 ani de la înfiinţarea Euroregiunii „Dunărea de Jos”, marcată, sâmbătă, printr-un seminar despre parteneriatele în sectorul neguvernamental şi ateliere de lucru pe aceeaşi temă a fost dedicată organizaţiilor neguvernamentale din cele trei ţări partenere la Euroregiune şi reprezentanţi ai etniilor gălăţene.

Firesc, deoarece sediul Asociaţiei transfrontaliere, organizaţia cu personalitate juridică menită să atragă în cele trei regiuni fonduri mari europene va avea viitorul sediu pe Domnească 91, clădire care se reabilitează pe bani europeni printr-un proiect care va face acolo un centru de informare privind viaţa etniilor. Cultură, legături de afaceri, vor fi posibile continuând buna relaţie între Consiliul Judeţului Galaţi şi minorităţile naţionale gălăţene.

Deci, sâmbătă, la Grădina Botanică, etniile şi ONG-urile au fost prezente, într-o manifestare cuminte, fără imnuri şi declaraţii oficiale.

„Astăzi aniversăm 12 ani de la constituirea Euroregiunii Dunărea de Jos şi o vom sărbători într-un cadru festiv, spunem noi, în cadrul unui seminar”, a spus în deschidere directorul Secretariatului Asociaţiei de de Cooperare Transfrontalieră „Dunărea de Jos”, Natalia Budescu.

A fost prezentat apoi mesajul preşedintelui Consiliului Euroregiunii şi al Asociaţiei Transfrontaliere de Cooperare, Eugen Chebac, preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi, care nu a putut ajunge la eveniment „din cauza unei schimbări foartre rapide de program”, urmând să fie însă prezent seara, la Festivalul internaţional de folclor desfăşurat tot de CJ.

Deşi nu fusese anunţat în comunicatele de presă, o surpriză plăcută: la seminarul de sâmbătă, în sala Auditorium a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, au fost prezenţi şi delegaţi din Cahul, Republica Moldova.

De fapt, totul a început cu o pauză de cafea, prilej de stabilire de noi contacte, căci delegaţia din Ucraina a întârziat binişor în vamă – dar a ajuns ! Oricum, nu au fost, din niciuna dintre cele trei părţi, reprezentanţi de rang înalt. Ca să nu fie supărare…

„Nu ne lăsăm!”

Aurelia Domniţeanu, şeful Centrului de Coordonare al Euroregiunii şi director executiv adjunct al Direcţiei de Dezvoltare Regională a CJ, a prezentat succinct  realizările. “Euroregiunea este un succes. În special ultimii ani au fost foarte fructuoşi!”

Fondurile europene pentru îmbunătăţirea relaţiilor transfrontaliere au făcut posibilă chiar dotarea observatorului astronomic din clădirea unde s-a ţinut seminarul – ajuns cel mai modern din România, au dus la reabilitarea de drumuri judeţene, a clădirilor centrului de afaceri transfrontalier de la Zătun şi a celei a centrului ecologic transfrontalier de la Vlădeşti etc.

Sperăm că ONG-urile prezente la întâlnire, din domeniul social, economic sau ecologic au făcut astfel rost de un spaţiu pentru acţiuni viitoare, astfel încât bunurile câştigate să fie şi folosite eficient.

Astfel, numai CJ a atras deja peste 3,5 milioane de euro prin proiecte. Urmează ca şi moldovenii şi ucrainenii, celelalte judeţe din euroregiunea românească, să se poate lăuda şi ele pe viitor cu sume mari atrase. „Şi nu ne lăsăm, continuăm”, ne-a asigurat şefa Centrului.

„Nimic nu am putea face fără sprijinul partenerilor din Ucraina şi Republica Moldova. Cu sprijinul acestora, sunt deja depuse spre evaluare proiecte în valoare de peste 10 milioane de euro”.

Citit 819 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.