Ieri, în Galaţi a reînceput acţiunea de demolare a chioşcurilor, care, de zeci de ani de zile, ocupă trotuarele din diverse cartiere. Acţiunea este motivată de cei din primărie prin faptul că aspectul cuburilor din tablă, de pe trotuare, nu face cinste unui oraş european, ca Galaţiul.
Treaba este că, în timp ce autorităţile locale tocmai au descoperit că trăim într-un oraş european (o motivaţie care stârneşte tot râsul, în condiţiile în care lucrările ISPA – cu bani europeni! - de pe străzi sunt făcute în dispreţ faţă de şoferii care îşi rup zilnic maşinile prin gropi), micii întreprinzători, proprietari ai chioşcurilor, reclamă faptul că acţiunea de demolare îi va aduce la sapă de lemn.
Ceartă în faţa chioşcurilor
Autorităţile au decis, ieri, să "atace" din Piaţa Energiei, unde au fost identificate 11 chioşcuri, pentru a fi demolate. Motivul alegerii zonei? Strada Basarabiei, modernizată cu fonduri europene. La aşa stradă … europeană nu se mai potriveau chioşcurile din metal, în care, până mai ieri, se vindeau şosete, elastice de păr şi ţigări la bucată! – au spus cei de la Primărie.
Unii trecători din zonă au fost de acord cu demolarea chioşcurilor, „că prea arată ca la ţigani aici”, însă au fost şi păreri contra. „Eu am coxartroză, mă deplasez greu, de ce să le demoleze? Eu făceam cumpărături de aici, acum sunt obligată să merg până la piaţă”, ni s-a plâns o vârstnică.
În timp ce mai multe chioşcuri de tablă erau puse la pământ de angajaţii SADP, păziţi de poliţiştii comunitari, viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, discuta destul de aprins cu o patroană de chioşc. „Nu vreţi ca şi Galaţiul să arate ca un oraş civilizat?”, o întreba, viceprimarul, pe patroană.
„Vreau, dar vreau să trăiesc şi eu. Dacă îmi demolaţi chioşcul, nu mai am din ce trăi!”, a răspuns, abătută, femeia. A povestit că „…am mai avut un chioşc, pe Viaduct, dar l-am închis, nu făceam vânzare nici de 100 de mii de lei vechi pe zi…”.
„Din ’95 am chioşc… acum din ce trăiesc dacă mi se demolează? Vin la Primărie, mă angajaţi la birou, la dumneavoastră?”, l-a interpelat, supărată, femeia, pe viceprimar. Răspunsul a fost previzibil şi scurt: „Nu”.
Săraci, dar civilizaţi!
„Nu putem încerca să modernizăm Galaţiul fără a depăşi o etapă care este deja istorie în orice oraş civilizat: prezenţa chioşcurilor. Ele au dispărut de mulţi ani, de exemplu, din Bucureşti, Sibiu sau Braşov, fără a mai pune la socoteală că nu pot fi întâlnite nicăieri în Europa dezvoltată”.
„Acţiunea de astăzi este generată de modernizarea străzii Basarabiei pe tronsonul bdul G. Coşbuc – Piaţa Energiei. Valoarea totală a investiţiei este de 11,7 milioane de lei. Vorbim de o investiţie europeană, iar modernizarea străzii a fost condiţionată de reorganizarea zonei din Piaţa Energiei… la primăvară refacem tot sensul giratoriu”, a declarat Ciumacenco.
La cele 30 de chioşcuri, demolate din 2009 şi până acum, se vor adăuga altele din oraş. „În total, la nivelul oraşului sunt sute, poate chiar o mie de chioşcuri. Le vom demola pe cele care încurcă traficul, care nu mai au obiect de activitate sau cele pentru care nu sunt plătite datoriile la stat”, a adăugat vicele.
Cât priveşte procedura de demolare, acesta a explicat că „…proprietarii au fost somaţi, apoi notificaţi, şi în final, au primit decizie de demolare. Deja patru din ei au contestat în instanţă decizia de demolare”.
„Ştiu că nu le este uşor proprietarilor, însă din ’90, de când s-au înfiinţat aceste chioşcuri, repet, provizorii, şi până acum trebuiau să se gândească la soluţii”, a încheiat vicele, precizând că în viitorul apropiat CL Galaţi va emite o decizie privind stimularea micilor întreprinzători.
Cum care întreprinzători? Cei care vor scăpa cu viaţă de… marea demolare.