Cetatea geto-dacică Piroboridava, pusă în valoare cu fonduri europene

Cetatea geto-dacică Piroboridava, pusă în valoare cu fonduri europene
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Selecția siturilor incluse în cele 12 rute turistice culturale ce ar urma să beneficieze de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se face conform unei cartografieri a destinațiilor optime, pe baza capacității de a atrage turiști internaționali și naționali, precum şi a caracterului unicității și avantajelor comparative și competitive. Așa cum arătam recent în paginile cotidianului nostru, județul Galați nu a reușit să includă niciun obiectiv turistic în vederea obținerii de fonduri europene prin PNRR.

În cazul Rutei Cetăţilor, ca urmare a evaluării propunerilor din apelurile anterioare, au fost contractate finanţări pentru cinci cetăţi (Sighişoara, Colţeşti, Sarmizegetusa Regia, Cetatea Braşovului şi Cetatea Oradea), dar a fost lansat și un al treilea apel de proiecte. Având în vedere prevederile PNRR, Consiliul Județean (CJ) Galați consideră oportună formularea unei propuneri ca situl arheologic de la Poiana - Cetatea geto-dacică Piroboridava din nordul județului - să fie inclus în Ruta Cetăţilor, elaborându-se un proiect de hotărâre în acest sens. Totodată, ar urma să se solicite finanţare pentru restaurarea şi promovarea sitului, suma maximă acordată fiind de 2,155 milioane de euro/cetate, exclusiv TVA.

Piroboridava s-ar fi aflat pe malul stâng al Siretului, la vest de comuna Poiana. Primele sondaje arheologice în zonă au fost efectuate de renumitul istoric și arheolog Vasile Pârvan, în anul 1913.

Citit 1530 ori Ultima modificare Marți, 20 Decembrie 2022 09:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.