Peste un miliard de euro pentru drumurile Galațiului. Infrastructura, între proiecte, studii și lucrări

Peste un miliard de euro pentru drumurile Galațiului. Infrastructura, între proiecte, studii și lucrări
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Conform declarațiilor președintelui Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, până la finele actualului exercițiu financiar, orizontul de timp fiind perioada 2026-2027, vor fi reabilitate drumurile județene pe o lungime de 250 de kilometri. Din acest total, aproape jumătate ar urma să intre în lucru chiar din primăvara acestui an. "Mi-aș dori să putem începe toate lucrările chiar din 2023, pentru că sunt proiecte de anvergură. Pe lângă reabilitare și consolidare, se vor executa șanțuri, podețe și trotuare, inclusiv modernizarea unor poduri, acolo unde este nevoie, vor fi amenajate stații de autobuz și un sistem de iluminat public cu panouri fotovoltaice în intersecții. Toate acestea înseamnă aproape 200 de milioane de euro", a menționat președintele CJ.

Conform aceleiași surse, în luna ianuarie, CNAIR va da ordinul de începere a lucrărilor la "centura mare" și se lucrează intens la DEx6 Galați-Brăila, de la Podul de peste Dunăre la Combinatul Siderurgic Liberty, în condițiile în care constructorul este în prezent în posesia tuturor avizelor necesare. "Acest drum se va prelungi prin spatele combinatului, pentru a face legătura cu Varianta de Ocolire a municipiului Galați. Este un proiect al Consiliului Județean în parteneriat cu Ministerul Transporturilor, iar noi trebuie să ne ocupăm de partea de proiectare", a adăugat Costel Fotea. Un alt obiectiv de infrastructură foarte important, menționat de președintele CJ, este cel legat de extinderea și modernizarea la patru benzi a DN 25, de la Galați la Hanu Conachi, aflat în faza de proiectare.

"Până la sfârșitul acestei luni sau cel târziu la începutul lunii februarie, sperăm să finalizăm procedura de achiziție pentru a desemna câștigătorul ce va efectua expertizele și studiul de fezabilitate ale drumului TransRegio până la Slobozia, autostrada A2 și apoi până în zona Chiciu-Călărași. Vom face o conferință de presă împreună cu colegii din județele învecinate, la momentul oportun", a mai precizat președintele CJ. Deocamdată, conform informațiilor prezentate de portalul economica.net, preluate de la Asociația Pro Infrastructură, ar fi fost desemnată câștigătoare oferta asocierii East Water Drillings - Primacons, însă oficializarea acestei desemnări nu se poate face decât după expirarea perioadei de contestații, prevăzută de Legea achizițiilor publice. Pentru această licitație au fost depuse două oferte, până la termenul-limită din august 2022.

Revenind la "oile noastre", trebuie spus că președintele CJ ne asigură, încă o dată, că lucrările la "centura mică" a Galațiului vor fi gata până cel târziu la începutul anului viitor. "Există o asociere de patru firme care se ocupă de partea de conducte și rețelistică, ce înregistrează întârzieri. Dacă depășim această etapă, ar merge mai repede și cu așternerea covoarelor asfaltice. Este o firmă din Galați care încurcă la partea asta de rețele și blochează lucrările de pe centură", a mai spus Costel Fotea, amenințând, în viitorul apropiat, cu expunerea acesteia la "stâlpul infamiei" publice. "Așa, per ansamblu, dacă adunăm, toate aceste drumuri depășesc un miliard de euro", a evaluat președintele CJ.

Nu în ultimul rând, conectarea Galațiului cu restul lumii ar urma să se facă și prin Aeroportul Regional Galați-Brăila, a cărui proiectare a fost lansată la finele anului trecut. Reamintim că o asociere de 17 companii și alte entități, printre care și Universitatea "Dunărea de Jos", are termen nouă luni pentru a prezenta documentația aferentă investiției ce se preconizează a fi realizată în zona Braniștea-Schela.

Citit 3993 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2023 12:26

5 comentarii

  • postat de Cristi
    Marți, 17 Ianuarie 2023 16:35
    86.34.187.***
    Iar vorbim de miliarde dar noi nu finalizam cativa kilometri de drum pe centura orasului.
    0
    0
  • postat de Bibanul
    Marți, 17 Ianuarie 2023 13:21
    5.14.140.***
    @Mihnea: S-au mai schimbat puțin datele problemei, in decembrie a fost emis AC pentru viaduct/podul peste Siret (https://www.mt.ro/web14/informatii-de-interes-public/alte-informatii/autorizatii-2022/4374-a2022-65)
    0
    0
  • postat de Mihnea
    Marți, 17 Ianuarie 2023 08:07
    5.13.161.***
    Chiar se poate lucra 100% ? Drum Expres Braila Galati - Starea terasamentului dupa circa 5 luni de la oprirea lucrarilor. Vezi: “https://www.youtube.com/watch?v=2JXM-D8T_lY
    CE FACE STATUL in afara sa se uite “peste gard in gradina altuia” ? ”Din cauza problemelor cu exproprierile și relocările de pe traseu, Drumul Expres riscă să nu fie terminat la sfârșitul anului 2023, avertiza Asociația Pro Infrastructură. "Cu toată mobilizarea excelentă a celor de la UMB, deja este extrem de dificil ca obiectivul să fie gata în decembrie 2023. De ce ? Pentru că statul… STA. Ministerul trebuie să facă exproprieri suplimentare aferente mutării rețelelor electrice care tronează în mijlocul drumului, iar procedurile de mediu (pădurile din zona Siretului) sunt departe de a fi rezolvate. Este simplu: puneți minimum 18 luni de execuție din momentul în care autoritățile finalizează birocrația și eliberează terenul în sectorul neautorizat dinspre Galați, acolo unde trebuie făcută o structură-mamut mai lungă de 1,6 km, care include viaducte peste complexul feroviar și digul de protecție, dar mai ales un pod hobanat peste râul Siret cu o deschidere centrală de 130 de metri și două secundare de câte 80 m", arăta Asociația Pro Infrastructură”.
    0
    0
  • postat de Un cetatean
    Marți, 17 Ianuarie 2023 02:14
    188.25.190.***
    Nu exista nici macar un amarat de drum european care sa lege Galatiul de restul Moldovei de care apartine, macar pana la Tecuci. Galatiul este un oras lasat izolat, fara autostrada, fara drum european, fara legaturi cu restul Moldovei, daca s-ar putea sa fie luat de rusi sau de ucraineni, ca tot avem inscriptii in chirilica cu pesti la intrarea in oras.
    0
    0
  • postat de Taranu Taran
    Luni, 16 Ianuarie 2023 20:42
    89.39.81.***
    Speram ca in aceasta primavara 2023 sa se asfalteze si drumurile judetene DJ 242B Plesa (intersectia troita) - Limita cu judetul Vaslui si DJ 242C Plesa (intersectie troita) - Aldesti din comuna Beresti Meria si acesti cetateni platesc taxe si impozite in fiecare an iar de votat am tot votat dar ... Nu mai vrem sa fim izolati in praf ! Nu mai vrem amanari de la an la an sub diferite motive ! Vrem fapte ca timpul trece !
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.