Poliţiştii comunitari, de la stat la privat

Poliţiştii comunitari, de la stat la privat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primarul şi şeful Poliţiei Comunitare au găsit rezolvarea pentru sutele de disponibilizaţi * Ei vor fi preluaţi, la cerere, de o firmă privată * Care va încasa bani publici, pentru pază! *

Aşa cum s-a stabilit încă de la începutul săptămânii, când poliţiştii comunitari au ieşit în stradă, exprimându-şi nemulţumirea faţă de pierderea locurilor de muncă şi modalitatea prin care s-a decis acest lucru, ieri, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, s-a întâlnit cu şeful Poliţiei Comunitare, Cristian Gâscă. La discuţii a mai participat şi patronul firmei de pază SC Ianc Security Guard, Angel Iancu.

Pe scurt, s-a stabilit ca poliţiştii comunitari care vor fi disponibilizaţi să fie preluaţi, dacă vor, de firma privată, urmând ca societatea să încaseze bani de la Primărie, pentru paza obiectivelor de stat!

Dacă punem la socoteală că firma de pază a fost închisă în ultimii 2 ani şi că patronul ei lucrează la Administraţia Pieţelor Agroalimentare, deja putem spune că avem de a face cu o soluţie cel puţin discutabilă. 

O protecţie socială în regim public/privat

„Deocamdată se aşteaptă avizul prefectului judeţului Galaţi pentru organigrama Poliţiei Comunitare. După ce se va aviza, se va organiza examen, în condiţiile legii.  Am discutat, însă şi despre posibilitatea protecţiei celor care vor fi disponibilizaţi”.

„Cei care doresc vor putea fi preluaţi de ADP sau de o firmă privată de pază, cea a domnului Iancu. De la această firmă, vor asigura paza obiectivelor publice. Paza şcolilor nu o vor asigura, deoarece domnul prefect a spus că paza şcolilor va fi asigurată cu alte firme private”, a declarat primarul Dumitru Nicolae.

Întrebat de ce a optat pentru o singură firmă de pază, care să îi preia pe agenţii comunitari disponibilizaţi şi nu a organizat măcar o selecţie – având în vedere că în oraş sunt mai multe firme private de pază – primarul Dumitru Nicolae a spus că „pe firma respectivă o cunoaştem, Primăria a mai avut tangenţe cu ea. Dacă vom avea solicitări [de angajare] şi din partea altor firme, le vom lua în calcul” şi că patronul firmei este angajat şi la Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi!

Şeful Poliţiei Comunitare, Cristian Gâscă, a confirmat informaţia: „Din totalul celor 710 angajaţi ai Poliţiei Comunitare, 280, guarzii, au primit deja preaviz, pentru 30 de zile. Aceştia au posibilitatea să se angajeze fie la ADP – unde sunt libere 61 de posturi de pază a obiectivelor respective (plaja, cimitirele, patinoarul etc.) – fie la firma privată de pază şi protecţie a domnului Iancu”.

„Acest patron a vorbit, astăzi, cu un număr de aproximativ 100 de poliţişti comunitari, spunându-le care sunt condiţiile de angajare, de muncă… În schimb, cei 390 de funcţionari publici, câţi sunt acum, vor trebui să dea examen, conform legii, căci trebuie să rămână, potrivit organigramei, doar 290”.

„De 6 ani sunt şeful corpului de control şi pază de la SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi. Firma o am mai de mult, dar am renunţat la afacere când m-am angajat la Piaţă. La fel, acum, când voi prelua agenţii comunitari, voi renunţa la slujba de la Piaţă”.

„Sunt dispus să preiau între 100 şi 300 de oameni, care vor păzi obiectivele publice, pentru care Primăria va plăti. Poliţiştii vor primi un salariu de şase milioane în mână, plus bonuri de masă. Nu cred că este o afacere, dar nici nu aş vrea să muncesc gratis”, ne-a declarat patronul firmei de pază, Angel Iancu, actual colonel în rezervă şi cu o experienţă vastă în domeniul pazei (spune că a activat şi la firmele care asigură paza la Metro şi Real).

În aceste condiţii, poliţiştii comunitari care au preavizul în buzunar ar trebui să fie mulţumiţi că li s-au desfiinţat posturile de la stat.

Rămâne de văzut cum va evolua această poveste, căci, până acum, tărăşenia nu are nimic de a face cu economia pe care ar trebui să o facă instituţiile de stat şi nici cu moralitatea.

Din perspectiva de mai sus, economia decisă de Guvern pare o glumă bună pentru Primărie, care cheltuieşte la fel (dacă nu chiar mai mult), deşi pe hârtie reduce posturi, şi o glumă proastă pentru adevăratul întreprinzător privat căruia i se pare de domeniul fanteziei să poţi angaja, în condiţii de criză, sute de oameni, pentru care, garantat!, vei avea şi de lucru şi bani asiguraţi…

Comentariu foto: Poliţiştii comunitari care s-au revoltat la începutul săptămânii se vor putea angaja la privat, primind bani tot de la stat

Citit 1442 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.