Galațiul, primul județ din țară cu buget aprobat în 2023. Peste un miliard de lei, din care 73 la sută pentru dezvoltare

Galațiul, primul județ din țară cu buget aprobat în 2023. Peste un miliard de lei, din care 73 la sută pentru dezvoltare
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

În ședința ordinară de joi, 26 ianuarie, a fost votat bugetul Consiliului Județean (CJ) Galați pentru acest an, fiind vorba despre primul județ din țară care are un buget aprobat, conform președintelui Costel Fotea.

În cele din urmă, acesta va fi de 1.021.923.400 lei, cel mai mare buget din istoria instituției, cu zece procente în plus față de cel aprobat în 2022, fiind configurat în proporție de 73 la sută pentru dezvoltare. ”Din acest total, aproape 750 de milioane de lei înseamnă investiții în județul Galați, iar aproximativ 65% din bugetul de investiții, respectiv, 483 de milioane de lei, înseamnă fonduri europene atrase de către CJ”, a adăugat Costel Fotea.

“Cele mai mari sume, adică peste 260 de milioane lei, vor fi investite în infrastructura rutieră, unde vom demara ample lucrări de modernizare pe mai multe drumuri județene. Chiar în această primăvară, vom începe lucrările de reabilitare completă a aproximativ 100 de kilometri de drum județean. Investiții majore avem și în domeniul protejării mediului, mai exact în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, precum și în sănătate. Bugete mari sunt și la capitolele cultură și asistență socială”, a mai spus preşedintele CJ.

Conform sursei citate, pe lângă continuarea proiectelor aflate în implementare, în buget sunt prevăzute sume pentru demararea lucrărilor la noul spital de la Tecuci, realizarea studiului de fezabilitate în vederea construirii aeroportului internațional, începerea lucrărilor de eficientizare energetică la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță”, Biblioteca “V.A. Urechia” și UMS Gănești, modernizarea drumurilor județene, precum și pentru reluarea lucrărilor la noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală.

În plus, CJ are depuse, în acest moment, mai multe proiecte cu fonduri europene, aflate în diverse stadii de evaluare, ce vor fi incluse în bugetul de anul acesta doar după semnarea contractelor de finanțare. Consilierii liberali s-au abținut de la vot, după ce amendamentele propuse de aceștia nu au ajuns în plen.

Citit 2448 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2023 22:15

2 comentarii

  • postat de Zz
    Vineri, 27 Ianuarie 2023 13:59
    78.96.84.***
    Sa vedem și cum se cheltuiesc acești bani. Dacă punem și pe cei de la impozite și câți alții, SUMA ESTE IMENSA.
    0
    0
  • postat de Taranu Taran
    Joi, 26 Ianuarie 2023 19:15
    89.39.81.***
    Felicitari ! Speram sa nu mai fim izolati in PRAF , sa fie asfaltate drumurile judetene DJ 242 B Plesa (intersectie troita) - Limita cu judetul Vaslui si DJ 242 C Plesa (intersectie troita) - Aldesti din comuna Beresti Meria si acesti cetateni platesc taxe si impozite in fiecare an iar de votat am t
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.