Prima etapă a drumului TransRegio Galați-Călărași, via Autostrada Soarelui

Prima etapă a drumului TransRegio Galați-Călărași, via Autostrada Soarelui
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Vineri, 27 ianuarie, la Brăila a avut loc semnarea contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate în vederea construirii drumului TransRegio, cu patru benzi, pe ruta Galați - Slobozia – Drajna (conexiune cu A2) și mai departe către zona de trecere bac spre Bulgaria de la Chiciu (Călărași).

La eveniment au participat președintele Consiliului Județean (CJ) Costel Fotea, alături de omologii săi din Brăila și Ialomița (Francisk Chiriac și Marian Pavel), dar și de administratorul public al județului Călărași, Bogdan Mihai. Totodată, semnarea contractului a avut loc în prezența ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, a europarlamentarilor Dan Nica și Mihai Tudose, dar și a primarilor din cele două municipii reședință de județ învecinate, Galați și Brăila, Ionuț Pucheanu și Viorel Dragomir. 

“Ne-am aliat patru județe, în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru Infrastructura de Transport de Interes Strategic, și am realizat împreună un parteneriat cu CNAIR. La finalul acestor analize tehnice, specialiștii vor spune care sunt alternativele de traseu, unde se poate extinde la patru benzi ruta actuală către autostradă sau unde trebuie construite de la zero tronsoane noi de drum, pasaje rutiere sau centuri ocolitoare, astfel încât să fie scos cât mai mult traficul din interiorul localităților”, a declarat președintele CJ Galați.

În plus, de la președintele CJ Ialomița, am aflat că drumul TransRegio ce intră în proiectare este cea mai importantă investiție de infrastructură din zonă, după Autostrada Soarelui, iar după finalizarea sa se va putea ”merge de la Dunăre la Dunăre și, poate, chiar la un nou pod peste fluviu”.

”Este cel mai mare ADI la nivel național și, spre deosebire de altele, se mișcă. Vă rog frumos să ne luați banii”, a completat ministrul Transporturilor.

Licitația a fost câștigată de către Asocierea East Water Drillings SRL & Primacons Group SRL, iar valoarea contractului este de 17.064.028 de lei (fără TVA), cu termen de finalizare șapte luni. În total, 15 firme, cu tot cu subcontractori, inclusiv Oficiul Județean pentru Studii Pedologice și Agrochimice din Galați, vor lucra la acest studiu de fezabilitate.

Conform Master Planului de Transport al României, lungimea estimată a drumului TransRegio este de aproximativ 150 de kilometri. Finanțarea pentru realizarea documentației va fi asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare, în vreme ce execuția efectivă a drumului ar putea fi, cel mai probabil, să fie realizată cu fonduri europene prin noul Program Operațional de Transport.

Citit 3069 ori Ultima modificare Duminică, 05 Februarie 2023 07:11

1 comentariu

  • postat de br.valentin00
    Vineri, 27 Ianuarie 2023 19:53
    86.127.208.***
    Traim cu speranta!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.