„Europa chiar vrea să ne dea bani din proiecte?”

„Europa chiar vrea să ne dea bani din proiecte?”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum bani de la Guvern nu se mai aşteaptă să primească pentru toate problemele comunei, primarul din Măstăcani, Dănuţ Ilie (FOTO), a învăţat drumul proiectelor cu finanţare europeană.

Unul dintre proiectele care au primit deja aprobare este „Casa Verde”, prin care se vor instala sisteme alternative de încălzire la două dintre unităţile de învăţământ din comună – Şcoala Nr. 3 Măstăcani şi Grădiniţa Nr. 1 din Chiraftei.

„E vorba de încălzire pe baza panourilor solare şi a pompelor geotermice care ar trebui să micşoreze facturile la utilităţi cu 30 – 40 la sută. Avem probleme la Şcoala Nr. 3, unde încălzirea este electrică, iar facturile sunt foarte mari. Mai ales că lucrătorii de la Electrica vin şi citesc doar din trei în trei luni contoarele”, spune primarul din Măstăcani.

Doar 310 aprobări la 1.700 de cereri

Dănuţ Ilie susţine că a mai obţinut finanţare europeană de 2,5 milioane de euro pentru 13 kilometri de drum şi un milion de euro pentru reabilitarea şi modernizarea drumurilor de exploatare agricolă.  Acesta susţine însă că se numără printre primarii norocoşi care au obţinut finanţare pentru două astfel de proiecte:

„S-au depus 1.700 de proiecte şi au fost aprobate doar 310, deşi fonduri erau mult mai multe. Semn că şi proiectele acestea nu sunt pentru oricine. Uneori stau şi mă întreb dacă Uniunea Europeană chiar vrea să ne dea aceşti bani. Prea sunt multe piedici la obţinerea finanţărilor”.

„Lor le convine, ceea ce nu se cheltuieşte la noi se redistribuie altor state, în special celor care vor să adere la UE. Noi plătim cam 1,7 miliarde de euro cotizaţie şi atragem doar 500-700 de mii de euro ca finanţare europeană. Ieşim mult în pierdere”.

„Statul trebuie să facă ceva să nu se mai piardă fondurile”

Primarul din Măstăcani susţine că ar trebui să se simplifice procedurile de accesare a fondurilor europene şi, în plus, să existe departamente speciale de consultanţă plătite chiar din banii statului care să ajute primarii şi societăţile de stat să obţină astfel de finanţări.

„Am ieşi mult în câştig. Nu s-ar mai pierde atâtea milioane de euro, iar proiectele ar fi pentru toată lumea, nu numai pentru cei care reuşesc să se «învârtă».  Ar trebui ca statul să facă ceva ca să nu se mai piardă aceste fonduri”, mai spune Dănuţ Ilie.

Citit 557 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.