Moţiune, guvern şi o nouă lege electorală?

Moţiune, guvern şi o nouă lege electorală?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă moţiunea de cenzură va fi votată, noua majoritate din Parlament se va îndrepta către alegeri anticipate * Cine mai vrea să fie ales pe actualul sistem uninominal? * Mai este timp pentru modificarea legii? *

Din punctul de vedere al partidelor de opoziţie, scenariul politic al acestei toamne ar fi următorul: depunerea, la mijlocul lunii octombrie, a moţiunii de cenzură, votarea ei, dizolvarea, ca urmare a acestui fapt, a actualului guvern şi constituirea altuia, pe calapodul noii majorităţi – PSD-PNL.

Ambele partide visează la un guvern care să scoată ţara din criză dar care să mai aibă o misiune: să organizeze alegerile anticipate parlamentare. În acest punct, însă, partidele – care până aici visează împreună – au păreri diferite despre modalitatea în care ar trebui să fie aleşi viitorii parlamentari.

Vorbim despre actuala lege electorală privind alegerile uninominale, o lege destul de mult blamată după alegerile din 2008, care a trimis în Parlament persoane care s-au postat, în colegiile care au candidat, pe locurile al doilea sau chiar al treilea!

Că legea ar trebui schimbată sunt de acord toate partidele, însă fiecare dintre cele patru mari forţe – PDL, PSD, PNL şi PC – are o părere proprie despre cum ar trebui să fie noul regulament în baza căruia să alegem viitorii parlamentari… Desigur, în afară de ideile privind un nou sistem electoral, politicienii îşi fac calcule şi cu privire la timpul în care legea electorală ar putea sau nu să fie schimbată…

PNL: români aleşi ca pentru Bruxelles

Primul care şi-a exprimat intenţia de a modifica actuala lege privind alegerile în sistem uninominal a fost preşedintele PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre (FOTO 1). Chiar la începutul acestei veri, parlamentarul şi-a anunţat intenţia de a modifica legea actuală şi de a o aduce chiar la sistemul practicat la alegerile europarlamentare; liste de partid, aceleaşi, la nivel naţional.

„Este cazul să ne întoarcem la votul proporţional, sistemul de vot pe liste, şi aş face chiar un pas înainte - liste naţionale, sistem care ar semăna mult cu alegerile europarlamentare", declara, la începutul verii, deputatul liberal, spunând „uninominalul cum se aplică la noi, este un eşec”.

Precizând că actualul sistem uninominal este şi costisitor, deputatul spune că ar mai fi şi alte variante: „un singur tur, pe principiul - câştigătorul ia totul, ca la englezi, însă sistemul duce la nereprezentativitate. Ar mai fi a doua variantă -  majoritar în două tururi, ca la primari, dar acest lucru ar presupune dublarea costurilor”.

Şi totuşi, o astfel de modificare legislativă nu s-ar face cât ai bate din palme. Nu, confirmă deputatul liberal acum, însă precizează că Guvernul are puteri în această direcţie: „legea electorală nu este o lege care să nu fie modificată de Guvern… Desigur, dacă mâine ar fi alegeri anticipate, Guvernul actual probabil că nu va schimba legea, iar în Parlament ar fi destul de greu, pentru că este o adevărată procedură… Plus că o astfel de lege nu trebuie adoptată în pripă”.

Deci, ipoteticele anticipate de anul viitor ar putea avea o legislaţie nouă, în contextul în care un nou guvern PSD-PNL ar impune asta, printr-o ordonanţă…

PSD: să se schimbe, dar fără vot prin corespondenţă!

În opinia preşedintelui PSD Galaţi, Dan Nica (FOTO 2), actuala lege uninominală trebuie clar modificată. Cu toate acestea, liderul social democrat atenţionează asupra unei intenţii „periculoase” a actualului Guvern, cea de modificare a legii, prin introducerea votului electronic.  

„Probabil că trebuie mers pe acelaşi sistem, dar poate fi corectat sistemul uninominal majoritar într-un singur tur de scrutin, adică cel care iese pe primul loc în colegiu ar trebui să meargă în Parlament. Acest lucru ar elimina acea discutată situaţie când au ajuns în Parlament cei care au ocupat locul doi sau trei în colegiu. Totodată, suntem profund şi vehement împotriva acelei şmecherii şi intenţii de fraudare a alegerilor pe care am auzit-o pe la ministerul de Externe şi anume  introducerea votului prin corespondenţă”.

„Dacă anunţata intenţie de introducere a votului prin corespondenţă are legătură cu ce am auzit noi prin Parlament, şi anume că ei au dat o anumită sumă de bani dar pentru un anumit număr de voturi şi că doar o treime din bani s-a regăsit în numărul de voturi şi că acum vor să aibă un sistem în care stai lângă cel care votează, te asiguri că votează cum trebuie, şi abia apoi îi plăteşti votul, înseamnă legalizarea furtului alegerilor în România, iar PSD nu va participa la această mascaradă!”.

PDL: trebuie modificată, dar nu se va întâmpla…

Recunoscând că, personal, a beneficiat de „imperfecţiunea” legii şi, deşi nu a obţinut un scor fruntaş în colegiu, a câştigat, totuşi, un mandat de parlamentar, deputatul PDL Mihail Boldea (FOTO 3) spune că legea alegerilor uninominale ar trebui schimbată, însă acest lucru nu se va întâmpla, … tocmai din cauza partidelor care se bat cu cărămida în piept că doresc modificarea legii: PNL şi PSD.

„Recunosc, am ajuns în Parlament pentru că aşa a vurt Dumnezeu sau legea… căci eu am avut un scor mai mic, dar am obţinut mandat. Eu sunt de părere că legea ar trebui modificată pe principiul primul venit, primul servit, pentru că pe actualul sistem pot intra mulţi incompetenţi în Parlament. Nu spun eu că sunt cel mai tare, dar cred că în doi ani am avut timp să demonstrez ce pot face şi ce nu”.

„Însă legea ar trebui să sprijine performanţele reale, ca la alegerea preşedintelui CJ, însă eu nu cred că legea se va schimba. Nu există voinţă politică mai ales din partea PNL, un partid ai cărui parlamentari au beneficiat de imperfecţiunile legii şi au câştigat mandate în Parlament”, spune Mihail Boldea.

După părerea deputatului PDL, nu timpul este principala problemă pentru ca modificarea legii să fie gata la timp pentru anticipate, ci voinţa politică, ce … nu există:  „Dacă vor fi anticipate, cu siguranţă se va păstra actualul sistem de vot, cu actuala lege”.

PC: uninominal pur

Purtătorul de cuvânt al PC, deputatul gălăţean Bogdan Ciucă (FOTO 4) spune că actuala lege a alegerilor parlamentare uninominale ar trebui modificată:

„Ar trebui fie să se introducă votul uninominal pur, clar, adică cel câştigător să fie declarat după al doilea tur de scrutin, ori se poate găsi o soluţie de vot mixt, adică, o parte din mandate să fie obţinute prin vot uninominal şi o parte, printr-un vot pe liste de partid. Referindu-mă la votul uninominal pur, consider că inclusiv preşedintele Consiliului Judeţean ar trebui ales astfel, precum primarul”.

„Oricum, o modificare trebuie adusă legii, astfel  încât să dispară anomaliile din prezent, când persoane care s-au situat pe locurile al doilea sau al treilea, vorbesc la nivelul colegiilor în care au candidat, ei bine, acele persoane au ajuns în Parlament, în timp ce unul situat pe primul loc, a rămas acasă”.

Deputatul Bogdan Ciucă este de părere că există posibilitatea ca la alegerile anticipate să se voteze în baza unei legi electorale modificate, atât timp când acest lucru ar fi dorit de noua majoritate care se presupune că ar înfiinţa un nou guvern.

„Am spus că un nou guvern [în scenariul în care actualul ar fi dizolvat prin adoptarea moţiunii de cenzură] am vrea să fie un guvern de criză, dar şi unul care să se ocupe de organizarea alegerilor anticipate, deci eu cred că ar exista posibilitatea să se schimbe legea”.

Citit 719 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.