Penitenciar privat la Galaţi

Penitenciar privat la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Proiectul este doar unul din cele enumerate de prefectul Paul Florea şi pe care acesta le-ar dori materializate cu sprijinul oamenilor de afaceri

Ieri, la Prefectura Galaţi a avut loc şedinţa de constituire a Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă (CCDD), în cadrul căreia prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea, a enumerat câteva din proiectele locale care ar putea fi realizate cu sprijinul agenţilor economici, printre care construcţia unui penitenciar privat, înfiinţarea unui spital particular sau relansarea producţiei de struguri şi activităţii de cercetare în domeniul viticulturii.    

La şedinţa de la Prefectură au participat nu mai puţin de 32 de reprezentanţi ai marilor societăţi comerciale locale, ai băncilor, ai unităţilor de învăţământ universitar şi ai instituţiilor publice.

Scopul acestui consiliu va fi „informarea reciprocă, între instituţiile de stat şi agenţii economici, identificarea disfuncţionalităţilor majore în materializarea unor proiecte şi găsirea de soluţii, atât în plan local, cât şi guvernamental”, a spus iniţiatorul acestui proiect, prefectul Paul Florea.

După ce reprezentanţii marilor unităţi economice – Combinatul Siderurgic Arcelor Mittal, Şantierul Naval Damen Galaţi – şi-au exprimat încrederea că respectivul consiliu va depăşi stadiul declarativ al intenţiilor frumoase şi va trece cu adevărat la treabă, alţi participanţi la şedinţă şi-au expus punctele de vedere.

Reprezentanţii Universităţilor „Dunărea de Jos” şi Danubius au vorbit de importanţa investiţiilor în domeniul cercetării, în timp ce oamenii de afaceri s-au referit la proiectele europene disponibile, dar care nu au fost accesate până acum în plan local din varii motive.

Atât preşedintele CJ Eugen Chebac cât şi city-managerul Primăriei Galaţi, Florin Popa, şi-au exprimat disponibilitatea de a-i sprijini pe agenţii economici în accesarea de proiecte europene. „Eu deja am început să lucrez la câteva proiecte şi sunt deschis la orice colaborare cu oameni de afaceri.

Am demarat câteva idei, m-am gândit ca Galaţiul să fie primul judeţ care să aibă un penitenciar privat cu 1.600 locuri şi am vorbit la minister, la Parchet şi ei sunt de acord cu un astfel de proiect. Cred că ar fi un obiectiv realizabil, trebuie însă să găsim un teren, împreună cu autorităţile locale”, a declarat Paul Florea.

După şedinţă, acesta a explicat presei că penitenciarul privat ar putea fi construit tocmai în zona de nord a judeţului (Nicoreşti-Tg. Bujor), iar avantajul ar fi că deţinuţii ar putea constitui o mână de lucru ieftină pentru lucrările de relansare a producţiei viticole de acolo… De ce s-ar lucra cu deţinuţi şi nu cu şomerii care îngroaşă cozile la AJOFM lunar nu a explicat prefectul.         

Proiectul penitenciarului privat nu a suscitat, totuşi, reacţii din partea zecilor de oameni de afaceri, ci doar ceva priviri întrebătoare… Alte proiecte enumerate de prefect au fost: construirea unui spital în parteneriat public-privat sau relansarea producţiei de struguri şi de vin, în perspectiva vânzării licorii tocmai în China, căci „am avut discuţii cu ambasadorul Republicii Populare Chineze şi am înţeles că este o piaţă enormă”.

Consiliul Consultativ ar urma să fie structurat pe departamente (după modelul principalelor ministere), se va întruni cel puţin o dată la trei luni şi va fi coordonat de consilierul personal al prefectului, Ciprian Dediu, care nu este retribuit din bani publici, a mai precizat prefectul.

Citit 1129 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.