O primărie pentru secolul XXI

O primărie pentru secolul XXI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Revenim cu câteva informaţii în plus privind decizia luată joi, privind construcţia unui nou sediu al Primăriei. Potrivit textului proiectului de hotărâre, adoptat în unanimitate de cei 17 consilieri locali prezenţi, viitorul sediu se va afla în una din următoarele locuri: „la intersecţia străzilor Cernat, Armata Poporului, Regiment 11 Siret şi B-dul Marii Uniri” sau „la intersecţia străzilor Coşbuc, Brăilei  şi a Casei de Cultură a Sindicatelor”.

Consens pentru prima dată în istoria CL!

„Nu vom lua decizia aşa, vom face o consultare a cetăţenilor pe această temă, însă Primăria nu va fi dată în folosinţă în mandatul meu, o va inaugura domnul Ciumacenco”, a dat asigurări primarul Dumitru Nicolae.

Consilierul local PC Eugen Găvan, cel care a condus şedinţa, a susţinut ideea construcţiei unui sediu al Primăriei la Pastilă: „Astfel, nu am avea o primărie cu vedere la Dunăre, ci Dunărea cu vedere la Galaţi. S-ar putea demara o regenerare urbană a falezei”.

Găvan şi-a exprimat, mai apoi, speranţa ca Faleza Dunării să se transforme în ceea ce au ştiut să amenajeze alte oraşe europene, riverane Dunării, „astfel încât croazierele de pe Dunăre să facă staţie şi la Galaţi şi să avem ce să le oferim celor care se opresc aici”.

Ideea a fost completată de către consilierul local PDL Victor Dobrea, care însă a impus stabilirea unor termene, „atât pentru stabilirea soluţiei finale, cât şi pentru stabilirea momentului în care se va finaliza concursul de proiecte arhitectonice sau când se va finaliza noul sediu”.

După intervenţia consilierului local PC Roman Apostol Picu, care a punctat că „este un moment istoric”, viceprimarul PNL Mircea Cristea a insistat că va trebui ca noul sediu să fie stabilit în urma unui concurs de proiecte arhitectonice, pentru că „şi aşa Galaţiul este oraşul cu cele mai urâte blocuri, cu clădiri pătrăţoase şi geamuri mici”.

„Cu toţii am avut ocazia să vedem cum arată clădirile administrative din alte state şi sper ca noul sediu să fie cu adevărat o clădire cu personalitate, a secolului XXI”. 

Viceprimarul municipiului Galaţi Nicuşor Ciumacenco (PSD) a fost cel care a subliniat cât de importantă va fi, în stabilirea unei soluţii, părerea gălăţenilor:

„Trebuie neapărat să aflăm care este părerea cetăţenilor despre acest subiect, pentru că poate noua locaţie ne place nouă, dar nu şi gălăţenilor”.

„Avem datoria să stabilim în funcţie de părerea cetăţenilor şi de aceea vom face consultări publice, cu reprezentanţii presei şi ai ONG-urilor. Să reţinem şi faptul că decizia de a se construi un nou sediu a fost luată de comun acord cu toate grupurile din CL”.

Pro şi contra variantelor

Deşi nu toţi consilierii locali şi-au exprimat părerea pentru una dintre cele două variante, deja există argumente şi contraargumente pentru ambele soluţii. Astfel, susţinătorii construcţiei unui sediu pe Faleză, la Pastilă, mizează pe faptul că noua primărie ar avea o deschidere către Dunăre şi ar fi amplasată alături de alte sedii sociale – ITM, AJPS, Distrigaz, Inspectoratul în Construcţii.

Pe de altă parte, o astfel de construcţie ar trebui să afecteze o parte din parcul din zonă – un lucru care ar da o notă proastă unei administraţii de secol XXI, care ar trebui să protejeze spaţiile verzi, nu să le betoneze…

În plus, o construcţie pe Faleză este destul de ciudat privită, în contextul în care tot mai mult se vorbeşte, cu argumente pe care „Viaţa liberă” le-a prezentat într-un amplu serial despre instabilitatea malului…

Ar mai fi şi alte probleme: zona are pe sub pământ două reţele de alimentare cu agent termic, conducte ce ar trebui deviate, traficul pe Faleza Superioară s-ar aglomera şi mai mult (din cauza celor care ar veni, zilnic, la Primărie) punând în pericol stabilitatea malului falezei şi, în general, zona ar trebui păstrată pentru relaxare, plimbare, recreere, nu ca punct administrativ al oraşului. 

Dacă însă noul sediu s-ar construi pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor (undeva la stânga ei, în faţa hotelului Turist), ar exista avantajul unui teren stabil, ce ar permite chiar construcţia de parcări subterane, pe sub terenul respectiv nu trece nicio conductă ce ar necesita devierea, se află într-o adevărată zonă economică şi administrativă – Tribunalul, băncile -, iar construcţia nu ar afecta nici integritatea piaţetei sau a Păpădiei, păstrându-se chiar locul de desfăşurare a diverselor manifestări artistice şi culturale. Însă unul din cele mai mari avantaje pentru un sediu de primărie aici ar fi accesibilitatea.

Dar şi aici există dezavantaje, cum ar fi prezenţa protestatarilor – care aleg, prin tradiţie, esplanada pentru mitingurile de anvergură! Rămâne de văzut ce soluţie se va lua, mai ales că viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a promis – aşa cum ar fi şi normal – că vor fi luate în discuţie şi alte soluţii propuse de gălăţeni, prin consultarea ce va avea loc.

Citit 1629 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.