Epoca sporurilor şi primelor nu a apus

Epoca sporurilor şi primelor nu a apus
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conform CCM şi acordului colectiv de muncă, angajaţii Primăriei beneficiază de spor de noapte, spor de condiţii periculoase, indemnizaţie «de costum» şi plata tuturor sporurilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti * Plus un premiu anual * Primăria plăteşte avocatul unui funcţionar dat în judecată cu 1.000 de lei pe fiecare etapă procesuală *  Un angajat care iese la pensie, la limită de vârstă, primeşte o indemnizaţie egală cu ultimul salariu * Primăria le plăteşte juriştilor şi experţilor taxele de înscriere în asociaţii profesionale şi cotizaţiile aferente *

Semnat în luna mai a acestui an, Contractul Colectiv de Muncă a fost aprobat acum şi de către Consiliul Local Galaţi, care a adoptat şi acordul colectiv de muncă din cadrul Primăriei municipiului Galaţi. Ambele hârtii au fost negociate cu primarul şi semnate de cei doi lideri de sindicat aflaţi în funcţie în luna mai – Marcel Gurzu (Sindicatul Funcţionarilor Publici din cadrul aparatului propriu de specialitate al Primăriei municipiului Galaţi) şi Sorin Angheluţă (Sindicatul Independent al Primăriei municipiului Galaţi).

Din studiul celor două hârtii se poate concluziona că funcţionarii publici nu o duc foarte rău, chit că Guvernul Boc spune că a tăiat la sânge drepturile acestora. Desigur, nu toţi cei din Primărie o duc pe roze, însă în comparaţie cu alte categorii, prevederile stabilite îi apără de multe…   

Cât se munceşte, cât se plăteşte

Conform CCM, salariaţii Primăriei muncesc 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână. Libere, au dreptul la nu mai puţin de 11 zile legale   - de Anul Nou, 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, de 1 mai, de Ziua Naţională a României, de Crăciun, pe 25 şi 26 decembrie, de Adormirea Maicii Domnului şi în  prima şi a doua zi de Rusalii.

Dacă angajatul aparţine altui cult religios, el va beneficia de câte două zile „pentru fiecare dintre cele două sărbători religioase anuale”.

În plus, dacă angajatul se căsătoreşte, are 5 zile libere, dacă i se naşte un copil – trei zile, la căsătoria copilului – trei zile, la decesul soţ-soţie şi rudelor până la gradul al II-lea, - trei zile şi beneficiază de o zi liberă chiar şi pentru controlul medical anual.

Cât priveşte salariul, în afară de cel stabilit prin lege, angajaţii Primăriei Galaţi mai beneficiază de diverse sporuri, chit că Guvernul Boc susţine că aşa ceva nu se mai alocă. Astfel, conform CCM, se plăteşte 25 la sută din salariul de bază pentru munca prestată în timpul nopţii.

Mai sunt specificate două sporuri pentru ore suplimentare (de 75 la sută din salariul de bază, pentru orele suplimentare pe timpul săptămânii şi de 100 la sută, pentru cele lucrate în weekend sau de sărbătorile legale), dar acestea chiar sunt suspendate în 2010, conform art. 30, alin 7 din Legea 330.

Se adaugă sporurile precizate în acordul colectiv de muncă: 15 la sută pentru orele lucrate în condiţii periculoase sau vătămătoare, precum şi „sporurile stabilite prin hotărâri judecătoreşti aşa cum prevede art,. 3 lit. C din Legea 330/2009”.

Tot în acordul colectiv de muncă se mai spune că toţi funcţionarii publici vor beneficia de un premiu anual egal cu media salariilor de bază cf. art 25 din Legea 330/2009. La acestea să adăugăm dreptul salariatului la o ţinută decentă, pentru care acesta primeşte trimestrial suma de 600 de lei.

Banii sunt luaţi de toţi cei care muncesc, indiferent de funcţia pe care o au,  fie că sunt sau nu în concediu de odihnă, medical (nu mai mare de trei luni), nu însă şi de cei aflaţi în concediu maternal, de studii, fără plată sau de creştere a copilului.

În caz de deces al angajatului sau soţ-soţie şi rude de gradul I, se acordă indemnizaţie de înmormântare egală cu două salarii medii brute pe economie, iar în situaţia în care angajatul suferă de o boală incurabilă, el va primi un ajutor de maxim 5.000 de lei. 

Cât priveşte concediile, dacă într-un an un funcţionar nu îşi efectuează tot concediul, o poate face anul următor.

La capitolul „concedieri”, de astă dată definitive, cei care se pensionează pentru limită de vârstă vor primi o indemnizaţie egală cu „cel puţin un salariu de bază avut în luna pensionării”.

Perfecţionare cu clauză de loialitate şi cotizaţii plătite

Fiecare funcţionar public are obligaţia de a dedica minim 5  zile pe an cursurilor de perfecţionare profesională. În cazul în care cursurile depăşesc o lună, dar sunt până într-un an, funcţionarul semnează un fel de contract de loialitate – 5 ani va lucra la Primărie, în caz contrar urmând să restituie banii primiţi ca salariu în perioada studiului.

În acordul colectiv de muncă se mai precizează că, dacă un funcţionar este dat în judecată de terţi, pentru activitatea desfăşurată la serviciu, primăria va plăti 1.000 de lei, pentru fiecare etapă procesuală, reprezentând cheltuielile cu un apărător.

În plus, primăria se angajează să plătească pentru consilierii juridici sau experţii într-un anumit domeniu – cum sunt experţii contabili, de pildă – „cheltuielile avansate, ocazionate de înscrierea în profesie precum şi cotizaţiile achitate de aceştia la asociaţiile profesionale unde sunt înregistraţi”. Adică, de pildă, taxele de înscriere a consilierilor în colegiul consilierilor juridici, sau cotizaţia plătită apoi, lunar, obligaţii deloc neglijabile ca sumă…

Citit 1426 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.