Castrul roman va trece la judeţ

Castrul roman va trece la judeţ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deocamdată se va face evaluarea * Vom avea şantier arheologic! * Castrul – cuprins în Strategia Consiliului Judeţului Galaţi * Deocamdată, nu avem arheologi calificaţi: Guvernul i-a pensionat pe toţi! *

După ce Primăria Galaţi nu a reuşit să rezolve în 20 de ani problemele legate de proprietate, îngrădire şi exploatare a unui (viitoare) atracţii turistice extraordinare, acum aproape complet îngropate – castrul roman de la Tirighina – preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi a anunţat că instituţia pe care o conduce va prelua această sarcină.

„În Strategia de dezvoltare a judeţului până în 2015 este inclus şi castrul roman, ceea ce a mai rămas din el… Mai mult, directorul Muzeului de Istorie, împreună cu Institutul de Arheologie,  vor începe săpăturile şi evaluarea de acolo”.

„Nu depinde de noi şi fondurile sunt de la Ministerul Culturii. Am avut surse, au fost dispute judiciare între revendicatori de terenuri de acolo. Acum s-au finalizat aceste procese, castrul  a rămas în patrimoniul şi administrarea Consiliului Local”.

„Voi face demersuri – de asta facem acum evaluarea – ca să trecem din proprietatea publică a municipiului Galaţi în cea a judeţului, pentru că Muzeul de Istorie este la judeţ şi putem astfel să obţinem şi fonduri ca să conservăm şi să refacem castrul”.

Veşti foarte bune, căci CJ s-a dovedit priceput în atragerea de fonduri, inclusiv europene.

Galaţi - în „Spaţiul Schengen al Antichităţii”!

Declaraţia a fost făcută de preşedintele CJ la un apel făcut de arheologul Mihalache Brudiu în timpul dezbaterilor de joi pe marginea Strategiei judeţului Galaţi pentru 2010 – 2015 din cadrul proiectului cu finanţare europeană „O nouă dezbatere strategică a judeţului Galaţi”.

Profesorul gălăţean, care chiar a săpat cu decenii în urmă pe şantierul arheologic de la fostul castru, ceruse trecerea în strategie şi a acestei fortificaţii, ale cărei ruine sunt şi astăzi încă îngropate în mare măsură. Castrul este deja  trecut în strategie, ne-a informat cu această ocazie preşedintele Chebac. 

Profesorul Brudiu ne-a făcut de altfel o adevărată lecţie de istorie, afirmând că apartenenţa acestui loc la Imperiul Roman, într-un adevărat „Spaţiu Schengen al Antichităţii”, este foarte importantă, cetatea de la Galaţi fiind singura fortificaţie romană din Moldova.

Arheologul a evocat şi un alt „monument” ignorat. Valul lui Traian, precum şi necropola romană din Micro 19. „Meritaţi aplauze!”, i-a spus profesorul preşedintelui Chebac la aflarea veştii. Iar sala a aplaudat!

Atentat la arheologie prin… pensionare

Ideea unui şantier arheologic internaţional a fost pusă acum câţiva ani, pe vremea regretatului director al Muzeului de Istorie, Ştefan Stanciu,  cu ocazia unui seminar internaţional pe teme arheologice desfăşurat la Galaţi, la care specialiştii străini s-au arătat interesaţi.

Am vorbit de curând cu unul dintre participanţii de atunci, arheologul Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei, care ne-a explicat însă că în prezent Galaţiul nu mai are arheologi calificaţi în săpături de genul celor de la castrul de la Barboşi: decizia Guvernului de a pensiona cu forţa nu s-a oprit numai la artişti, a afectat şi specialiştii în săpături din Galaţi şi Tecuci!

După ce am aflat vestea bună de la preşedintele Chebac, am vorbit ieri şi cu profesorul Cristian Căldăraru, de la care am aflat că problema a fost rezolvată printr-o colaborare între Muzeu şi Institutul de Arheologie din Iaşi. Avem deci toate şansele să vedem că se face ceva.

Citit 821 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.