Cum vrea Consiliul Județean să atragă la Galați investitori din SUA

Cum vrea Consiliul Județean să atragă la Galați investitori din SUA
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Consiliul Județean (CJ) Galați a încheiat un parteneriat de colaborare cu Angelou Economics, o reputată companie americană de consultanță din Austin (Texas), în scopul identificării și facilitării unor investiții în regiunea noastră. Acest parteneriat ar urma să se desfășoare pe o perioadă de trei ani și este primul demers de acest fel pe care un județ din România îl face pentru a atrage investiții din Statele Unite.

Angelou Economics are o experiență de aproape trei decenii în realizarea de strategii de dezvoltare și atragere de investiții la nivelul unor orașe sau state din SUA, dar a oferit consultanță și la nivel guvernamental unor state din Europa interesate să atragă investiții din Statele Unite. Compania cunoaște în detaliu modul de funcționare a fluxurilor de afaceri din întreaga lume, inclusiv într-o serie de domenii specifice, precum industria semiconductorilor, centre de date și IT, sănătate și tehnologie în domeniul medicinei, acceleratoare de afaceri și antreprenoriat etc.

”Am încheiat acest parteneriat pentru ca oportunitățile de dezvoltare, oportunitățile de business din regiunea noastră să fie cunoscute și mediului de afaceri din Statele Unite. Au fost deja câteva întâlniri – focus-grupuri – cu directori de instituții publice, cu reprezentanți ai unor companii din județul Galați, pentru ca dumnealor să înțeleagă mai bine mecanismul de funcționare din instituțiile publice, dar de a vedea și care este opinia antreprenorilor în ceea ce privește oportunitățile de afaceri din regiunea noastră”, a explicat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Acesta a precizat că Galațiul are o serie de avantaje competitive, precum infrastructura de transport aflată în expansiune, mediul universitar, poziția strategică în dezvoltarea unor potențiale lanțuri logistice, însă acestea trebuie valorificate și în sensul unei dezvoltări economice.

La rândul său, Angelos Angelou, managerul Angelou Economics, a precizat că ”dezvoltarea economică a unei regiuni nu este un sprint, ci este un maraton”, un proces participativ în care trebuie să se implice deopotrivă mediul de afaceri, autoritățile publice și societatea civilă. ”Nu va fi un demers simplu, pentru că nu doar că județul Galați este practic necunoscut în Statele Unite, dar și din cauză că nici măcar România nu a fost promovată în Statele Unite”, a arătat Angelos Angelou.

Acesta a precizat că parteneriatul încheiat cu CJ Galați va avea mai multe etape de derulare. ”În prima etapă va fi realizată o analiză competitivă a județului Galați, inclusiv în comparație cu alte două, trei regiuni din Europa. Vom realiza și un model de cost operațional în două, trei sectoare economice, pentru a vedea care ar fi costurile pentru o companie din Statele Unite în a deschide o afacere în regiunea Galațiului. De asemenea, vom realiza o analiză a capacității de dezvoltare a regiunii, luând în considerare infrastructura de utilități, infrastructura educațională, forța de muncă etc. Toate aceste informații ne vor ajuta să determinăm în ce sectoare Galațiul poate fi competitiv și ce poate fi dezvoltat aici. În etapa a doua vom începe să promovăm efectiv Galațiul către oamenii de afaceri din SUA – aici avem în vedere în jur de 7.000 de companii din SUA – urmând ca în ultima etapă, ce va include și o vizită a unei delegații de oameni de afaceri din Galați în SUA, să stabilim întâlniri directe și discutarea unor planuri concrete de investiții”, a precizat reprezentantul companiei americane.

În total, costurile de promovare a județului Galați în SUA în cei trei ani de parteneriat sunt evaluate la aproximativ 100.000 dolari, iar la sfârșitul anului 2023, începutul anului 2024 vor fi făcute publice primele rapoarte ale companiei de consultanță privind sectoarele în care Galațiul poate acționa pentru atragerea de investiții.

Citit 4098 ori Ultima modificare Vineri, 20 Octombrie 2023 17:09

6 comentarii

  • postat de Cristi
    Marți, 24 Octombrie 2023 20:06
    5.13.217.***
    Angelou Economics, o reputată companie americană de consultanță din Austin (Texas), toti sunt foarte cunoscuti doar noi suntem necunascatori ca nu ne plimbam prin Texas, altceva pe care sa aruncati banii judetului Galati nu ati gasit? Sau asteptati sa va i-a de sarbatori?
    0
    3
  • postat de Citizen
    Marți, 24 Octombrie 2023 06:28
    5.13.135.***
    macar "Judetul" sa aiba deschidere la economie, daca "municipiul" este inchis ermetic la investitii, traind numai credite bancare si impozite marite. pentru mine este surprinzator cum un om mai in varsta este mai efectiv economic si deschis la minte decat un tanar.
    0
    1
  • postat de Contribuabil
    Luni, 23 Octombrie 2023 08:15
    5.14.137.***
    Vin americanii! Vom trăi că în Dubai. Dar, până atunci vom plăti... "publicitatea".
    0
    6
  • postat de gheorghe
    Duminică, 22 Octombrie 2023 11:26
    208.98.223.***
    Austinul e mai bun decat Chicago, nu-i asa?
    Camera de Comert are astfel de parteneriat cu cea dib Chicago de aproape 30 de ani, cand era Dan Gogonce sef.
    Galati-ul - prin Eugen Durbaca a fost invitat de aceeasi americani sa stabileasca legaturi directe...
    De ce nu cunoasteti "istoria"?
    0
    3
  • postat de Alin
    Joi, 19 Octombrie 2023 20:39
    5.14.145.***
    Pentru ca vitalitatea și dezvoltarea unui oraș depinde MULT de capacitatea de a atrage, menține și dezvolta capacitati de productie, generatoare de plus valoare, de creerea de locuri de munca (mai puțin în industria textila ci mai mult în IT și domenii cu salarii bune) E O INIȚIATIVĂ BUNĂ
    3
    2
  • postat de StanEx
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 21:44
    95.77.107.***
    Vrajeala la alt nivel. Ce muzeu de arta, centura, aeroport, farmacie tinc, drumuri judetene pline de valuri proaspat reabilitate si in garantie, pacaleala algerilor atrage si americani gen rosia montana si alte escrocherii nigerieno-americane...Poate alegatorul nu pune botul si la astea dupa 30 ani
    8
    53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.