Unde construim viitoarea Primărie?

Unde construim viitoarea Primărie?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenilor le pasă de noul sediul al Primăriei mai mult decât aleşilor locali * Cetăţenii vor să îşi spună părerea *

Anunţată cu mare pompă, la începutul acestei luni, promisiunea unei dezbateri publice, sau măcar a unei consultări publice în privinţa stabilirii noului sediul al Primăriei municipiului Galaţi rămâne la stadiul declarativ.

Nici primarul, nici cei doi viceprimari şi nici unul din ceilalţi 25 de consilieri locali nu a ridicat vreun deget până acum pe acest subiect. Se pare că, în ciuda declaraţiilor sforăitoare din şedinţa CL din 7 octombrie - „Avem datoria să stabilim în funcţie de părerea cetăţenilor şi de aceea vom face consultări publice” (viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco) „o primărie de secol XXI” (viceprimarul PNL Mircea Cristea) „o regenerare urbană a falezei” (consilierul local  PC Eugen Găvan), „este un moment istoric” (consilierul local PC Roman Apostol Picu) - până acum a rămas fără răspuns întrebarea „unde construim viitoarea Primărie?”.

Problema nu este că încă nu s-a luat o hotărâre - conform deciziei aleşilor locali, ea se va lua la finele lunii noiembrie -, ci că administraţia publică locală a făcut, în mod public, o promisiune pe care nu o respectă: aceea de a-i consulta pe gălăţeni cu privire la locul în care s-ar putea construi noul sediul al Primăriei.

Însă, în condiţiile în care pe site-ul Primăriei municipiului Galaţi nu există nici măcar o întrebare în acest sens (unde cetăţenii şi-ar putea posta părerile), iar primarul şi cei doi viceprimari nu mai scot o vorbă pe această temă, este evidentă lipsa de interes a acestora pe respectivul subiect.

Nu de aceeaşi lipsă de interes dau dovadă cetăţenii. Ba, din contră; nu există zi în care cel puţin un cetăţean să nu îşi spună părerea cu privire la locul unde ar trebui să se construiască (sau nu) sediul Primăriei! De pildă, Costel Comăniţă, fost angajat al Primăriei Galaţi, om care ştie cam tot ce înseamnă asfaltarea străzilor, dar şi ce se află pe sub pământ - cabluri, conducte, hrube etc.:

„Nu este o idee bună să se construiască sediul Primăriei la Casa de Cultură a Sindicatelor. În primul rând, arhitectural nu se încadrează acolo, o poate spune orice inginer… Acolo aşa s-a gândit, să fie hotelul, casa de cultură, Păpădia, care este emblematică pentru Galaţi, şi, vizavi, Tribunalul”.

„Nu s-ar încadra o clădire nouă. Şi vreau să vă spun că acolo sunt şi hrube. Când s-a amenajat parcarea de la Casa de Cultură a Sindicatelor, acum vreo şase ani, şi s-a săpat acolo, am descoperit trei hrube, chiar lângă hotel”.

„Deci, nici din punct de vedere al solului nu este indicat Şi apoi, la Casa de Cultură a Sindicatelor este locul în care se organizează, prin tradiţie, mitingurile. O să le convină celor de la Primărie asta?”, se întreabă fostul şef al serviciului de reparaţii străzi din cadrul Primăriei municipiului Galaţi.

Regionala CFR e bună de sediu

În urma materialului publicat săptămâna trecută, „Primăria să-şi dobândească vechiul sediu - actuala Regională CFR”, mai mulţi cititori au aprobat această idee, exprimându-şi părerea în acest sens pe site-ul ziarului nostru.

Propuneri care vă fac să zâmbiţi

Ştefan Gherasim - fost consilier judeţean, actual director al Camerei Taximetriştilor din Galaţi - spune că „Primăria s-ar muta într-o clădire gata construită, astfel încât să nu se mai cheltuiască atâta pe construcţia unui nou sediu”.

„În acest sens, mă gândesc la sediul fostul IJP [actual Proiect SA], nu este clădirea statului? Şi alături de sediul lor mai este o clădire pe care scrie CFF. În spate este şi loc pentru amenajarea unor locuri de parcare”.

„Aşa, Primăria ar fi şi în centru, dar şi către Dunăre, că tot se discută dacă Primăria nu ar trebui să fie pe Faleză… Dacă acele clădiri sunt deja privatizate, vă dau altă soluţie: clădirea lui H. Ştefan, de pe malul Dunării, unde a fost pe vremuri Banca de Investiţii”.

„Clădirea este părăsită, însă e clar că este rezistentă, dacă nu a picat de atâţia ani… Şi ca poziţie, către Dunăre, iar e bună. Ar mai fi şi o a treia variantă: ca municipalitatea să îi propună domnului Durbacă să vândă Centrul de Afaceri, să se mute Primăria acolo”.

„Poate că nu vrea 5 milioane de euro, ca proprietarii clădirii din Domnească… Sigur, poate că râdeţi, dar ar trebui întrebat, poate este de acord…”.

Nu în ultimul rând, Vasile Ghimpu ne-a trimis prin poştă părerea sa: „sunt convins că, dacă se face referendum local, peste 60 la sută din cetăţeni nu ar fi de acord cu un sediu nou al Primăriei. Cetăţenii acestui oraş ar vota ca mai bine să se investească în construcţia de săli de sport, bazine de înot, să se modernizeze stadionul Dunărea sau Portul Roşu… Sunt destule clădiri în acest oraş care, cu bani puţini, pot fi transformate în sediu de primărie…”.

Vasile Ghimpu are şi o propunere pentru un nou loc unde s-ar putea construi primăria: „Cel mai bun şi frumos loc ar fi obţinut prin demolarea clădirii sediului PDSR judeţean PSD-Organizaţia Judeţeană, de vizavi de Prefectură, colţ cu Eroilor…

S-ar da un aspect frumos şi toate instituţiile administrative din oraş ar fi în aceeaşi zonă”. Dacă propunerea îi face să zâmbească pe unii din administraţia locală, finalul scrisorii lui Vasile Ghimpu ar trebui, dacă nu să îi întristeze, măcar să îi pună, serios, pe gânduri:

„Trebuie întrebaţi şi cetăţenii acestui oraş pentru modul cum se cheltuiesc banii lor daţi din impozite şi taxe, mai ales pentru o astfel de investiţie aşa mare! Nu se poate ca nişte consilieri să facă ce vor cu astfel de sume în condiţiile când acest oraş are alte priorităţi!”.

CITEŞTE ŞI Păreri pro şi contra la propunerile CL pentru noul sediu al Primăriei

Citit 1368 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.