Blocul Cristal, un scenariu pentru mai târziu

Blocul Cristal, un scenariu pentru mai târziu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Evacuarea birourilor din blocul Cristal, unde ar urma să fie locuinţe de serviciu pentru militari, este doar o posibilitate * În schimb, MApN ar putea ceda administraţiei două unităţi militare

Nu legalitatea,  ci oportunitatea cumpărării, de către Consiliul Judeţean Galaţi a clădirii de pe Eroilor (fostul sediu al Teatrului de Păpuşi) a fost comentată, ieri, de către prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun.

Intervenţia reprezentatului Guvernului în teritoriu a fost necesară – a considerat acesta – deoarece în şedinţa CJ de marţi s-a discutat despre posibilitatea evacuării instituţiilor din blocul Cristal, care aparţine Prefecturii.

Triunghiul necesităţilor

Nici una din instituţiile din blocul Cristal nu va ajunge, pe neaşteptate, pe drumuri, a punctat prefectul, chiar dacă a confirmat că există un scenariu potrivit căruia blocul să fie evacuat.

Încă de acum un an, la nivelul autorităţilor locale din Galaţi, s-a purtat o discuţie cu reprezentanţii MApN pentru trecerea în administrare locală a două unităţi militare – cea de pe Coşbuc şi cea de pe Faleză (de lângă Turnul de Televiziune).

Se pare că ministerul a solicitat la schimb „câteva locuinţe de serviciu pentru militari”. Deşi ministerul nu a formulat o cifră exactă, prefectul a spus că ar fi vorba de „10-15 apartamente de serviciu”. Adică exact birourile în care acum, îşi desfăşoară activitatea multe instituţii publice, ONG-uri, la blocul Cristal.

Dacă MApN ar fi de acord (în schimbul apartamentelor) să dea administraţiei cele două unităţi militare, în cea de pe Coşbuc s-ar putea amenaja sedii pentru multe instituţii publice care se înghesuie acum în alte birouri, spune Păun.

De pildă, pentru serviciul de Paşapoarte şi cel de Înmatriculări Auto, birouri care îşi împart meschinul spaţiu al Poliţiei, de lângă Catedrală – unde mai funcţionează şi Oficiul Român de Emigrări,  Secţia de Poliţie, Poliţia Rutieră, Serviciul de Evidenţă a Populaţiei şi chiar o secţie a Poliţiei Comunitare. 

Totodată, în sediul – unic, modern -  ce s-ar putea construi pe Coşbuc şi-ar putea găsi loc şi birourile din Blocul Cristal - Oficiul de Cadastru şi Serviciul Judeţean de Evidenţă a Populaţiei (aflat în subordinea CJ). Planul merge şi mai departe; tot aici, pe Coşbuc, s-ar putea amenaja birouri pentru o parte din Primăria municipiului Galaţi, urmând ca o altă parte – cea „reprezentativă”, birourile primarului, viceprimarilor etc – să se poată muta chiar în Palatul Administrativ.

Aşa nu s-ar mai cheltui foarte mulţi bani pe sedii noi, dar, în acelaşi timp, Primăria ar avea un loc amenajat cum se cuvine pentru primirea oricăror delegaţii oficiale…

Pentru mutarea serviciilor de paşapoarte, înmatriculări auto şi Oficiului de cadastru, mai există o variantă: construcţia unui nou sediu, în prelungirea Parcului CFR, investiţie finanţată de MAI şi începută, mai spune prefectul, dar care se derulează extrem de greu, din lipsă de bani.   

„Fac o discuţie de oportunitate nu de legalitate. În momentul de faţă nu este iniţiată nicio hotărâre de Guvern cu preluarea spaţiilor din Blocul Cristal. Când vom rezolva acest triunghi al necesităţilor fiecărui minister în parte, atunci vom avea rezolvarea întregii probleme”.

„Dar nu putem justifica achiziţia sediului Teatrului de Păpuşi, să o transformăm în birouri… În birouri pentru cine? Cum să transformi aşa ceva, cât costă?”, a încheiat prefectul Cosmin Păun.

Citit 1727 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.