Vot obligatoriu, sau pierzi mandatul!

Vot obligatoriu, sau pierzi mandatul!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Liderul PSD Galaţi, Dan Nica (FOTO), susţine modificarea legislativă pe tema votării moţiunii de cenzură, dar şi pe tema organizării de alegeri anticipate *

Preşedintele PSD Galaţi, Dan Nica, a declarat că în anumite cercuri se discută despre posibilitatea modificării regulamentului de funcţionare a celor două camere parlamentare, astfel încât, pe viitor, să nu mai poată fi repetată situaţia întâlnită la votul recentei moţiuni de cenzură, când parlamentarii PDL, PUNR  şi UDMR au stat în sală, dar nu au participat la vot. 

După spusele lui Dan Nica, având în vedere că votarea moţiunii de cenzură este un act de o mare importanţă, modificarea regulamentului ar putea fi făcută în sensul în care refuzul de a vota „da” sau „nu” să poată fi sancţionat cu încetarea mandatului de parlamentar. Însă, pentru ca o astfel de decizie să fie luată, ar trebui să se studieze foarte atent înainte constituţionalitatea unei astfel de sancţiuni, a adăugat Dan Nica.

„Singura cale care ar determina participarea la vot ar fi doar obligativitatea [de a participa] sub sancţiunea pierderii mandatului. Moţiunea de cenzură nu este un proiect de lege, este o chestiune de importanţă naţională, de aceea se şi poate depune doar o dată într-o sesiune parlamentară”.

„Dacă este atât de importantă, ar trebui să fie obligatoriu să-ţi exprimi punctul de vedere. Am auzit mai multe discuţii, despre această sancţiune extremă, dar trebuie văzut şi temeiul constituţional al unei astfel de prevederi”, a afirmat liderul PSD Galaţi. 

Totodată, Dan Nica şi-a exprimat regretul că legislaţia actuală din România nu permite organizarea de alegeri anticipate mai uşor, ci după îndeplinirea unei proceduri extrem de greoaie:

„Doar în România este un mecanism aşa de greoi în care trebuie să fie declanşaţi atât de mulţi factori pentru alegeri anticipate.  În alte ţări europene, chiar majoritatea parlamentară spune că vrea alegeri anticipate. La noi  trebuie să cadă Guvernul de cel puţin două ori, nu spune nimeni că nu trebuie să cadă de nouă ori  şi trebuie să mai vrea şi preşedintele, este prea complicat”.

„Anticipatele ar trebui să fie supapa în care, la jumătatea, sau la primul sfert din mandat se decide că trebuie organizate, dacă nu mai există sprijin popular. Şi, de regulă, se face acest lucru când partidul aflat la guvernare are o cădere dramatică în sondaje”.

„Şi, ca să nu se prăbuşească de tot, cum este cazul PDL, care este aproape de scorul pe care îl avea PNŢCD la alegerile din 2000, ar trebui [ca PDL] să spună: mergem la anticipate şi ne salvăm cât de cât, decât să mergem până la finele mandatului şi să nu mai ajungem nicăieri”.

Citit 597 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.