Primăria vrea să cumpere Hotelul Faleza

Primăria vrea să cumpere Hotelul Faleza
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O afacere formidabilă * Doi euro pe metru pătrat de teren * Acţionarul majoritar al hotelului este Ministerul Turismului * „Primăria de vis” * De ce s-au opus consilierii PDL participării Primăriei Galaţi la această licitaţie? Şi ce are preşedintele PC Eugen Durbacă de câştigat dacă Galaţiul nu licitează? * Al cui interes primează? *

După ce municipalitatea a ameninţat că va consulta populaţia, care chiar a oferit prin intermediul ziarului nostru mai multe propuneri pentru amplasarea noului sediu al administraţiei locale Galaţi, la Consiliul local s-a dat alarma.

Aseară, la obişnuitele şedinţe pe comisii, aleşii s-au trezit cu o altă „deîndată” (FOTO 2 şi 3), pentru a decide dacă participă la licitaţia pentru cumpărarea Hotelului Faleza, scos la licitaţie de Ministerul Turismului, actualul acţionar majoritar.  Preţul, într-adevăr, este foarte bun faţă de cel cerut de proprietarii sediului actual al Primăriei.

De la puţin peste 1 milion de euro şi până la peste 5 e cale lungă, nu glumă! Actele pentru licitaţie, plus garanţia de 232.906,60 euro,  trebuie depuse însă până pe 8 noiembrie, iar „strigarea” se face pe 11 noiembrie.

Deci grabă mare! Numai că, licitaţie fiind, pot fi şi doritori mai mulţi. Umblă vorba că pe la doamna Elena Udrea, ministrul cu pâinea şi activul respectiv în mână, s-au perindat ceva colegi din PDL, interesaţi de hotel. Preţul mic pare şi el un soi de „cadou cu fundiţă” pentru cineva.

Iar Primăria noastră „deîndată” nu e tocmai portocalie, ba din contră. Iar la şedinţa de aseară şi consilierii PDL s-au opus. Chit că unii fuseseră din start de acord, ba chiar apucaseră să şi voteze cu „Da”, pentru ca ulterior să se „întoarcă”.

„Nu” au spus şi aleşii PC, cu o excepţie, Picu Apostol Roman, care a ţinut să precizeze că a votat pentru interesul cetăţenilor. Rezultatul final al votului îl veţi putea afla, însă, mâine, pentru că, până la închiderea ediţiei, scorul rămăsese incert.  

Primăria din vis

Niţică organizare nu i-ar strica Primăriei atunci când e vorba de asemenea subiecte importante. Chemaţi în pripă, unor aleşi lipsa de documentaţie le-a părut suspectă. Poate că părerile s-ar mai fi schimbat dacă toţi aleşii locali ar fi fost adunaţi la discuţii într-o sală, nu să fie informaţi, care cum veneau, pe repede înainte.

La fel de adevărat este că city managerul Florin Popa, directorul economic Doina Stamate, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco şi preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe, Constantin Aurelian, au explicat în toate felurile „extraordinara oportunitate”.

Părea Primăria din vis, cu vedere la Dunăre, cu spaţiu suficient pentru birouri de câte doi funcţionari publici, nu ca acum când se înghesuie claie peste grămadă, cu săli pentru şedinţe şi pentru Comisii, cu sală pentru oficierea căsătoriilor şi cu biserica Precista aproape, că un Doamne-ajută nu strică niciodată.

În plus, Primăria s-ar putea muta la începutul anului viitor într-un spaţiu încăpător, şi n-ar trebui să mai plătească aproape 10.000 de euro pe lună chirie. Unde mai pui că va trebui eliberat şi imobilul de pe Cuza, unde funcţionează Serviciul Locativ.

„Nu spune nimeni că şi câştigăm licitaţia. Stabilim un preţ maxim secret până la care să mergem. Nu poţi să iei un examen dacă nu te prezinţi la el! O asemenea oportunitate nu poate fi ratată! Dacă ratăm această ocazie extraordinară, o să ne băgăm unghia în gât”, făceau lobby social-democraţii.

Primarul Dumitru Nicolae era şi el pe baricade. Pe liberalul Marius Stan l-au convins, la fel ca şi pe liberalii prezenţi. Social-democraţii ar fi semnat „pentru” cu două mâini.

PDL a spus „Nu”

Democrat-liberalul Mihai Alin a fost singurul din tot grupul PDL care a votat cu un entuziast „Da”. La o jumătate de oră după aceea, a venit însă şi şi-a anulat votul. Să fi primit un telefon? De la cine? Colegul Viorel Trif (PDL) a părut în prima fază de acord şi încântat de idee.

Pe urmă s-a răzgândit. De ce? Tot vreun telefon? Petru Alexe şi Victor Dobrea au spus din start că nu pot fi de acord. „Abia am aflat. De ce azi? Să vedem un material, o analiză cu ce avem de gând să facem, să ne întrunim într-o şedinţă extraordinară”.

„Unde e arhitecta-şefă, să ne explice care este starea hotelului”, au spus Dobrea şi Alexe. Florin Popa le-a explicat că abia s-a postat anunţul privind licitaţia şi că dacă nu se mişcă lucrurile repede pierdem ocazia de a ne înscrie.

„Sunt inginer, nu pot înghiţi pe nemestecate”, a spus Alexe înainte de a semna împotrivă. Se bârfea pe la colţuri că senatorul Marius Necula ar fi în spatele „răzgândelii” PDL. Dar senatorul Necula, contactat de noi, a negat orice implicare sau interes în privinţa Hotelului Faleza.  

P(e)C(e) s-au bazat conservatorii?

Picu Apostol Roman a fost singurul din tot grupul PC care a semnat pentru, conştient că şi-ar putea pierde mandatul. „Nu pot vota altfel decât în interesul cetăţenilor. Este viitorul Galaţiului în joc. Cum să nu fiu de acord cu o asemenea oportunitate?”, a spus el.

Colegul său Eugen Găvan a spus că nu poate vota o hotărâre pe genunchi. Ca atare, a spus „Nu”. La fel şi Tincuţa Tercu şi Răzvan Avram, care vroiau documente, studii, acte. Bănuind că preşedintele Eugen Durbacă le-ar fi dat ordin să se împotrivească, unii au încercat un lobby direct la şeful PC.

Cică răspunsul lui Durbacă ar fi fost că aleşii au libertatea să voteze cum vor. Adevărul este însă dincolo de noi. Parte din aleşi ar fi votat însă o hotărâre prin care Primăria să cumpere caietul de licitaţie şi abia apoi să îl analizeze. Din păcate, nu mai era timp nici pentru aşa ceva.

Până la încheierea ediţiei nu am reuşit să aflăm care a fost rezultatul votului. Vom reveni însă mâine asupra acestui subiect. 

CITEŞTE ŞI Trecutul şi prezentul hotelului gălăţean Faleza - afacere cu sediul la Neptun

Citit 2323 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.