Urbanism fără „pile”?

Urbanism fără „pile”?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru prima dată după mult timp, Planurile Urbanistice Zonale şi Planurile Urbanistice de Detaliu (PUZ şi PUD) prin care gălăţenii vor schimbarea destinaţiei unor imobile, extinderi de spaţii comerciale sau balcoane ori amenajări de mansarde - schimbând estetic oraşul - au stârnit discuţii în Consiliul Local şi nu au mai fost aprobate la grămadă. Cel care a ridicat obiecţii a fost consilierul Răzvan Avram.

Cine verifică realitatea din dosar?

Răzvan Avram (PC) le-a atras atenţia aleşilor că la Comisie a venit un dosar privind construcţia unei case, şi nu ar fi ştiut nimeni realitatea din teren dacă unul dintre consilieri nu ar fi aflat întâmplător.

„Casa era gata terminată. Trebuia să se solicite intrare în legalitate nu la autorizare sau PUZ. Noi, ca şi consilieri, nu avem timp să verificăm pe teren 20-30 de PUZ-uri câte vin pe săptămână. Eu cred că cineva din Primărie poate să verifice dacă lucrarea este începută sau nu”, a spus Avram.

Consilierul local PC Eugen Găvan a cerut vot individual pentru fiecare din cele 15 PUZ-uri şi PUD-uri şi a criticat unul dintre ele.

„Avem un PUD de extindere şi modernizare spaţiu comercial la parterul V-urilor (strada Tecuci colţ cu Piaţa Centrală). Parterul e făcut în sistem coloane, e o linie arhitectonică. Dacă se extinde până la nivelul trotuarului nu e corect. Deja s-au aprobat, nu ştiu cum, două extinderi de acest fel”.

„Şi dacă e proprietate ce, stricăm linia arhitectonică la tot ansamblul acela? PUD-urile care au ca ocupare domeniul public sau privat au nevoie de avizul Comisiei de Buget-finanţe, Comisiei Juridice”, a spus Eugen Găvan. 

În favoarea aprobării PUD-urilor şi PUZ-urilor s-a ridicat un alt conservator, Picu Apostol Roman: „În spatele acestor dosare sunt oameni cu credite, cu probleme, care aşteaptă să construiască. Să nu le îngreunăm situaţia. Poate le cerem şi amprenta digitală”, a comentat consilierul.

Ori suntem corecţi, ori nu mai suntem!

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a ţinut să restabilească încrederea în Comisiei de Urbanism pe care o şi conduce. Totodată, le-a atras atenţia să nu mai vină cu „pile”.

„Dacă doriţi, trecem prin toate comisiile Consiliului Local, şi mai inventăm încă zece comisii ca să fie legal. Dar vreau să vă atrag atenţia că nu o dată s-a întâmplat: consilierii nu au chef să semneze PUD-ul, alteori sunt obosiţi sau au alte probleme mai importante. Astfel nu facem altceva decât să ne batem joc de oameni”.

„Să nu veniţi să faceţi lobby la mine că un dosar să meargă mai repede că e nu ştiu cine, că e prietenul nu ştiu cui. Ori suntem corecţi ori nu suntem corecţi! La comisie, unde sunt probleme cerem documente, lămuriri, completări, votăm de zece ori, dar să fim perseverenţi şi în CL”.

„Aşa cum noi avem încredere în ceea ce face fiecare comisie, cerem să fim respectaţi! Eu nu m-am uitat pe un material din afara comisiei mele să-mi dau cu părerea. Am considerat că a fost analizată cum trebuie şi cu profesionalism. Aveţi încredere că nu facem prostii la Comisia de urbanism”, a spus viceprimarul.

Al cui e interesul?

Primarul Dumitru Nicolae s-a simţit obligat să ia cuvântul şi să sublinieze că un consilier e dator să judece cu aceeaşi unitară de măsură tot.

„Cu ce unitate de măsură dl Avram a judecat Castelul Pălărierului, cum îi zice lumea? Cu inima. Acum începe să fie intransigent. Mi-e indiferent care PUD se aprobă şi care nu, dar să o facem în cunoştinţă de cauză toţi şi cu dreptatea deasupra capului. Eu încep să cred când e unul virulent şi le respinge pe toate, înseamnă că vrea ceva, are şi el vreo solicitare. Nu vă dăm nimic, nu vă faceţi griji!”, a pus punct discuţiei primarul.

În final, cu puţine abţineri, toate PUD-urile şi PUZ-urile au fost aprobate.

Citit 2223 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.