Florentina Iugan - demisie fără explicaţii

Florentina Iugan - demisie fără explicaţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La un an şi jumătate după ce a câştigat, prin examen, funcţia de arhitect-şef al Primăriei Galaţi, Florentina Iugan (FOTO) a demisionat *

Doar un an şi jumătate, atât se pare că i-a trebuit arhitectei şefe, Florentina Iugan, pentru a se decide să părăsească Primăria municipiului Galaţi. Aceasta  şi-a depus, săptămâna trecută, demisia, un gest unilateral care poate spune multe.

Din păcate însă, inabilitatea arhitectei şefe de a comunica cu presa (şi, probabil, de a comunica, în general) nu o ajută prea mult  acum, când ar putea să îşi explice gestul, dar preferă să păstreze tăcerea.

Motivele, vehiculate – neoficial - de mulţi, însă nu şi de cea în cauză sunt diferite: de la salariul prea mic (amputat în urma reducerilor cu 25 la sută, dar şi tăierii sporurilor), până la ameninţări de tip mafiot, din partea anumitor grupări cu interese urbanistice în oraş.

În lipsa declaraţiilor lămuritoare, Florentina Iugan balansează între imaginea unei arhitecte tinere, fără experienţă, învinsă de un sistem corupt, şi, în final, atrasă de Bucureşti şi un post de adjunct al arhitectului-şef al Capitalei şi imaginea unei tinere speranţe, care şi-a convins fostul profesor, de la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, să lucreze la Planul Urbanistic General al municipiului Galaţi. Lucrare pe cât de amplă, pe atât de costisitoare, din bani publici.

Ambiţii mari, realizări modeste

În luna mai a anului trecut, Florentina Iugan era prezentată drept câştigătoare a concursul organizat, la Buzău, pentru ocuparea postului de arhitect şef al Primăriei Municipiului Galaţi.

După trista experienţă a celorlalţi doi arhitecţi – Sorin Măgureanu şi Eleonora Marin – de numele cărora s-au legat situaţii mai mult decât stânjenitoare din punct de vedere profesional, prezenţa Florentinei Iugan la Primărie dădea speranţe. 

Iar CV-ul ei era bine argumentat: Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti (1999), trei masterate (în Dezvoltare Urbană Integrată, în Management Urban  şi în Managementul Regiunilor Metropolitane).

La recomandările profesionale s-au adăugat şi declaraţiile bătăioase ale arhitectei, decisă să distrugă fantasmagoriile pseudo-arhitectonice (castele sau case cu turnuleţe), să protejeze casele istorice, să organizeze un concurs de idei pentru amenajarea urbanistică a Falezei, sau să nu mai permită construcţii publice fără parcări.

Din toate acestea însă, nimic nu se vede în oraş, după un an şi jumătate; în continuare s-au construit imobile fără parcări, „Castelul” din valea Ţiglinei este la locul său, Faleza Dunării arată şi mai kicios decât acum un an de zile şi singura realizare – pe care zvonurile o pun pe seama arhitectei – ar fi că piratul din lemn, oribilitatea pusă în faţa unui fast-food, pe Domnească, a dispărut de pe stradă, punând capăt plânsetelor copiilor de ţâţă şi spaimelor băbuţelor mioape…             

Tot la capitolul neîmpliniri, trebuie pusă şi lipsa totală de comunicare cu presa, Viaţa liberă solicitând în numeroase cazuri puncte de vedere ale arhitectei (în scris şi verbal), însă lovindu-se, de fiecare dată, de o deplină tăcere, inexplicabilă, având în vedere faptul că, teoretic, vorbim despre un funcţionar public.

Serios vorbind, singurul proiect realizat de Florentina Iugan a fost înfiinţarea unei comisii tehnice de urbanism, un fel de „pălărie” deasupra Direcţiei de Urbanism, care, chiar de la creare, a provocat multe nemulţumiri în rândul consilierilor locali.

Pe seama acestei comisii au fost puse şi recentele decizii urbanistice, precum obligaţia obţinerii de autorizaţii de construcţie pentru lucrările de izolaţie termică. Aşadar, în lipsa unor semne clare de activitate susţinută, demisia arhitectei şefe nu poate fi catalogată nici ca un câştig, dar nici ca o pierdere…  

Primarul Dumitru Nicolae: „Era bună la Primărie”

„Am înţeles că şi-a depus demisia, însă nu am vrut să comentez în vreun fel, pentru că nu am apucat să stau de vorbă cu dânsa…Este adevărat că nici salariul nu este unul motivant şi am înţeles că a primit oferte de lucru în Capitală, dar, din acest punct de vedere, vreau să spun că nu a fost corectă”, a declarat, pentru „Viaţa liberă”, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae.

Acesta nu crede că arhitecta şefă va reveni asupra deciziei, chiar dacă va discuta cu el şi a comentat: „Era bună la Primărie, în ceea ce făcea. Nu a acceptat compromisuri şi asta este mare lucru. În plus, a înţeles că, din punct de vedere politic, era fiul ploii, pentru că nu făcea parte din nici un partid, iar toţi ceilalţi directori de instituţii publice sunt numiţi politic”.

Primarul Dumitru Nicolae a încercat, totuşi, să minimalizeze plecarea arhitectei şefe: „nu este aşa o mare ştire, Primăria are acum 10 funcţionari şcoliţi la Universitatea Ion Mincu, deci nu va rămâne fără arhitect”.

Citit 3150 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.