Viitor comun la Dunărea de Jos

Viitor comun la Dunărea de Jos
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Câţiva oameni cu iniţiativă, din Galaţi şi Brăila, au pus, ieri, bazele unei organizaţii comune de colaborare interjudeţeană

Istoria recentă a relaţiilor – la nivel înalt – dintre Galaţi şi Brăila ar putea fi prezentată pe scurt cam aşa: „care relaţii?”.

Ei bine, tocmai pentru ca istoria celor două oraşe de la Dunăre să nu rămână doar la nivelul unor orgolii locale prost înţelese şi, mai ales, pentru ca zona Galaţi-Brăila să se dezvolte aşa cum merită oamenii de aici, ieri, la Galaţi, câţiva oameni cu iniţiativă s-au reunit pentru a pune bazele unei Organizaţii Non-Guvernamentale care se va numi „Dunărea de Jos”.

„Şi aşa se va rezolva şi eterna dispută, a unui nume comun, în care fiecare oraş vrea să fie pe primul loc”, a argumentat arhitectul Sergiu Porumboiu, preşedintele „Ordinul Arhitecţilor” Galaţi, participant la Simpozionul „Rebranding Galaţi – Brăila, Brăila – Galaţi”, cu tema „Construim împreună un mare oraş european”.

Acţiunea, organizată şi iniţiată de viceprimarul Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco, „nu ar fi avut loc, dacă nu aş fi discutat cu diverse persoane, din Galaţi şi Brăila, care se află acum, aici, la discuţii, despre necesitatea constituirii unei entităţi care să militeze pentru dezvoltarea acestei zone comune”.

Despre necesitatea înfiinţării unui astfel de ONG comun au vorbit, pe rând, şi profesorul Teodor Niţă (decan al Facultăţii de Arte) şi profesorul Viorel Mortu (consilier judeţean Brăila) şi viceprimarul municipiului Brăila, Doiniţa Ciocan, ori consilierul local brăilean Silviu Mangiulea.

Aplicat, Dan Lilion Gogoncea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Galaţi, a vorbit despre „necesitatea instituţionalizării” ONG-ului, dar şi despre un anume dezavantaj al faptului că în ONG nu există factor politic (adică decizional) – interzis, încă de la bun început, de participanţi.

Directorul general adjunct al cotidianului „Viaţa liberă”, Grigore Lazarovici, chiar a vorbit despre marele defect al politicienilor „toţi promit, pentru voturi, după care nu se ţin de cuvânt. Binele nu are culoare politică”, dar şi despre necesitatea ca şi acest ONG să se concretizeze cu proiecte clare:

„Nu să facem mult zgomot, nu doar să tropăim, fără să construim! Iar când vorbim de construit, nu trebuie nimic făcut la plezneală, ci în funcţie de deciziile specialiştilor”.

Un mare impact a avut discursul arhitectului-şef al CJ Brăila, Costel Drăgan, care a vorbit despre strategia de dezvoltare regională în contextul strategiei Dunării, un expozeu impresionant care a determinat asistenţa să îl propună preşedinte al viitorului ONG.

Deşi pare că la prima întâlnire s-a vorbit cam mult, s-au făcut şi ceva propuneri concrete. Prof. Viorel Mortu a propus reluarea curselor navale, pe Dunăre, Galaţi-Brăila, iar directorul Bibliotecii „V.A.Urechia”, Zanfir Ilie:  construcţia podului peste Dunăre, a aeroportului, a unui sistem de transport electric (tramvai) Galaţi-Brăila, a unor piste de role şi biciclete, pe acelaşi traseu, înfiinţarea unui parc eolian, de ştranduri şi bazine de înot pe malurile Dunării şi Siretului şi câte şi mai câte…

Desigur, o parte din proiecte poate că vă fac să zâmbiţi, însă, rămâne să reflectăm asupra întrebării pe care a pus-o managerul brăilean Iulian Zamfir: „Cum ar fi să fim primii în toate?”…

Citit 745 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.