I-am ales să ne conducă, iar ei ne ţin în frig!

I-am ales să ne conducă, iar ei ne ţin în frig!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fără să se dorească a fi un proces de intenţie, vă prezentăm numele şi funcţiile celor din Galaţi care, într-un fel sau altul, sunt responsabili de declanşarea războiului rece din oraş: primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, cel care conduce administraţia publică locală şi care este principalul responsabil în asigurarea serviciilor publice, inclusiv cele de încălzire; Adriana Stratulat, directoarea SC Apaterm SA, unitate care distribuie agentul termic în oraş; Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale, societate producătoare a agentului termic; Viorel Trif,  preşedintele ANRSC Galaţi, instituţie publică, în subordinea MAI, care are ca scop reglementarea şi monitorizarea activităţilor din domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice aflate în atribuţiile sale (inclusiv energia termică) şi care a retras Apatermului licenţa de funcţionare; nu în ultimul rând, prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea, cel care supraveghează respectarea legii în plan local, inclusiv a legii care prevede furnizarea agentului termic în sistem centralizat în cazul în care media temperaturilor scade sub zece grade Celsius, timp de trei zile, consecutiv. Pe fiecare din aceştia i-am întrebat dacă se simt vinovaţi pentru că gălăţenii tremură în case, iar elevii, în şcoli. Iată ce au răspuns:

Prefectul Paul Florea - "Vinovat este Dumnezeu" 

„Principalul vinovat este Dumnezeu, pentru că este mult mai frig decât în mod normal pentru această perioadă, un val de frig care a luat Primăria pe nepregătite. În plus, nici Apaterm nu s-a înţeles cu Electrocentrale, deşi, acum două săptămâni am convenit cu Apaterm să achite măcar o parte din datorii. Dacă CET are probleme cu încasările, în primul rând trebuia să informeze prefectul! Oricum, vineri, la Prefectură vom avea o şedinţă cu toţi factorii responsabili, inclusiv cu secretarii de stat Capră şi Grădinaru şi reprezentanţii ANRSC”, a declarat prefectul Paul Florea.

Dumitru Nicolae - "De vină este Guvernul Boc!"

„Nu mă consider vinovat, că nu am de ce. Guvernul României este vinovat că se mişcă foarte greu; la începutul anului a spus că nu mai dă bani pentru ajutoarele de încălzire, acum zice pe dos. Timpul este scurt şi cerinţele mari: trebuie efectuate anchete sociale tuturor solicitanţilor, cred că vor fi în jur de 35.000… Căldură în case nu au gălăţenii pentru că jumătate din asociaţii are datorii la întreţinere, iar Apaterm are datorii la Electrocentrale. Dar Apaterm a virat 3,8 milioane de lei şi urmează să mai dea 2,5 milioane lei pentru agentul termic de pe septembrie şi octombrie. Vom ieşi din acest blocaj, iar gălăţenii nu vor rămâne fără căldură la iarnă. Miza din acest război este electorală, dar să nu se îngrijoreze nimeni, că nu mai candidez… În plus, Galaţiul nu este tratat de Guvern ca orice alt oraş, doar pentru că primarul este pesedist!”, spune primarul Dumitru Nicolae.

Viorel Trif - "Cum să ne asumăm responsabilitatea?"

„Ca reprezentant ANRSC, am cerut controlul Apaterm, iar în urma acestuia am cerut Primăriei să ia măsuri, căci Apaterm nu mai are temei legal să presteze acest serviciu, căci societatea nu mai are licenţă de funcţionare şi nu va mai avea dreptul la aşa ceva timp de doi ani… Am cerut să se şi îmbunătăţească parametrii de furnizare a serviciului la Apaterm şi nu am primit nici un răspuns. Şi în Consiliul Local am cerut aceste lucruri, dar ne lovim de un zid: domnul Nicolae, care ridică din umeri. În condiţiile în care suntem şapte consilieri care ne luptăm, dar alţi 20 blochează mersul normal, cum putem să ne asumăm responsabilitatea pentru ce nu merge bine?”, spune preşedintele ANRSC Galaţi, Viorel Trif, care este şi consilier local PDL.

Eduard Urbanschi - "Noi am făcut tot ce s-a putut"

Aflat în imposibilitatea de a-i livra societăţii Apaterm agent termic primar pentru încălzirea locuinţelor, producătorul Electrocentrale susţine că nu este vinovat de criza căldurii de la Galaţi, deoarece a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a o preîntâmpina. „Noi am făcut tot ce s-a putut şi facem în continuare demersuri ca să funcţionăm. Am tolerat datoriile istorice [ale societăţii Apaterm] până când ele ne-au copleşit. Nici elasticul nu se întinde la infinit”, a declarat, ieri, directorul general de la Electrocentrale, Eduard Urbanschi. (R.M.)

Citit 2416 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2011 16:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.