Apaterm, un site minunat pentru o societate în faliment

Apaterm, un site minunat pentru o societate în faliment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Continuăm astăzi seria demarată săptămâna trecută cu privire la transparenţa serviciilor publice şi modul în care sunt construite şi gestionate site-urile acestor servicii. După surpriza neplăcută de săptămâna trecută a SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare (societate care ulterior ne-a transmis că şi-a însuşit criticile şi le va corija), urmează astăzi site-ul societăţii locale de furnizare a agentului termic Apaterm SA.

Ca să ştie toată lumea, site-ul se deschide cu informaţia „Tribunalul Galaţi a dispus începerea procedurii simplificate a falimentului S.C. APATERM S.A. Galaţi, în data de 16.11.2011 pronunţată în şedinţă publică din 15.11.2011”. În ciuda istoriei recente zbuciumate a societăţii, surprinzător sau nu, site-ul societăţii nu doar că este destul de bine gestionat, dar este chiar plin de informaţii practice. De pildă, se pot afla informaţii cu privire la numărul de consumatori (80.788 de apartamente); lungimea reţelei de termoficare - 614,50 km; 55 de puncte termice din cele 122 au fost modernizate; sau adresele, telefoanele şi chiar localizarea pe harta oraşului a celor şapte casierii ale societăţii, în afară de cea centrală, la adresa de AICI.

Există chiar şi o secţiune cu „licenţe şi certificate” în care sunt afişate astfel de documente, inclusiv o licenţă semnată de preşedintele ANRSC Mircea Matei, cel care nu o dată, în această toamnă a declarat public la Galaţi că Apaterm funcţionează în ilegalitate nemaiavând dreptul de a furniza agent termic. În schimb, pe licenţa afişată pe site se precizează că licenţa pentru „serviciul public de alimentare cu energie termică cu excepţia producerii energie termice în cogenerare” este valabilă până în 20.06. 2012!

Nimic din ce există nu este secret, dar nu există totul…

Dând dovadă de o mare transparenţă, societatea are chiar şi un forum în care nu apar, contrar aşteptărilor, mesaje de mulţumire, ci chiar critici acide. Nici capitolul de achiziţii publice nu este uitat, putând afla de aici că ultima achiziţie înainte de declararea falimentului a fost cea de motorină şi benzină, până la sfârşitul anului. Din păcate, pentru a afla valoarea contractului, trebuie să faci puţină matematică; nu se precizează valoarea, ci doar că garanţia depusă de ofertat este de 1 la sută din valoarea contractului, „respectiv 760 de lei”. Rezultat: contract de 76.000 de lei. De altfel,  când vine vorba despre bani publici, secretul este maxim. În consecinţă, nu există nici o secţiune în care să fie postate măcar salariile celor din conducere şi a membrilor CA-ului societăţii, aşa cum a încercat – fără să şi reuşească, e drept, dar gestul contează! – SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare pe site-ul căreia în continuare nu pot fi accesate declaraţiile de avere, deşi ele figurează acolo. Având în vedere atenţia publică în centrul căreia se află de cel puţin două luni Apaterm, o secţiune cu declaraţiile de avere ar fi fost nu binevenită, ci obligatorie, mai ales în condiţiile în care se vorbeşte despre salarii directoriale de 10.000 de lei pe lună, într-o societate falimentată, în care majoritatea angajaţilor câştig salariu minim pe economie şi se teme că în curând a rămâne fără loc de muncă!

 

Citit 1704 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Noiembrie 2011 16:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.