Dilemă administrativă la vreme de criză: Brad ecologic sau din cetină … artificială?

Dilemă administrativă la vreme de criză: Brad ecologic sau din cetină … artificială?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tecuci şi Galaţi, două municipii, două gândiri diferite în privinţa pregătirilor de Crăciun. La Tecuci, bradul din faţa primăriei deja a fost împodobit. Este un veritabil brad de vreo 15 metri înălţime, este „complet ecologic” şi pe deasupra nu costă nici un leu. „De anul trecut am realizat că e o prostie să cumpărăm brad de Crăciun, cât avem în faţa primăriei doi brazi foarte frumoşi, naturali. Sunt şi ecologici, că aşa nu mai sacrificăm nici un brad şi pe deasupra nici nu mai trebuie să alocăm zeci de milioane de lei vechi pentru achiziţionarea cetinei”, ne-a declarat primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain. Potrivit acestuia, „nu am mai cheltuit decât ceva nesemnificativ, pentru decoraţiile bradului. Nici cu sistemul de iluminat nu am mai cheltuit. Folosim ce avem de anul trecut şi deja facem probe pentru ca până pe 1 decembrie tot iluminatul de sărbători să fie pornit în municipiu”.

Istoria în cifre a brazilor de Crăciun ai Galaţiului

Şi Galaţiul va avea un brad frumos, cu o înălţime de 12 metri. Potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole, „Bradul este din cetină artificială, este închiriat de la firma franţuzească Blachere Illumination (care asigură iluminatul de sărbători până şi pe Champs - Elysees), pentru perioada 4 decembrie-13 ianuarie 2012, suma pentru închiriere fiind de 44.500 de lei (circa 10.113 euro). Contractul a fost stabilit în urma licitaţiei publicate pe SEAP. Primăria va mai amenaja un brad, natural, în Orăşelul Copiilor”.

Anul trecut, pe când criza economică a determinat Primăria să stingă unul din patru stâlpi de iluminat din oraş, nici bani de brad nu au fost. Aşadar, pentru iarna 2010, Primăria Galaţi nici nu a mai făcut publice sumele alocate, având în vedere că a ales o soluţie de criză: un brad, în Parcul Eminescu, realizat din ramuri de cetină naturală ataşate de un schelet de metal. În 2009 însă, administraţia locală a amplasat în Parcul Cloşca un brad artificial, cu o înălţime de 15 metri, închiriat de la o firma din Constanta, ArtElectro SRL şi pentru care a alocat 64.236 lei (14.599 euro). În 2008, Primăria a închiriat, de la aceeaşi firmă constănţeană, un brad tot artificial, din Austria, pentru care a plătit circa 17.000 de euro.

Citit 1915 ori Ultima modificare Luni, 28 Noiembrie 2011 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.