Taxe şi impozite mai mari cu cinci la sută în 2012

Taxe şi impozite mai mari cu cinci la sută în 2012
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prin votul aleşilor locali, taxele şi impozitele locale vor fi, în 2012, mai mari cu cinci la sută pentru persoanele fizice. În schimb, pentru persoanele juridice, birurile la bugetul local rămân neschimbate.

Prin majorarea cu cinci procente (rata inflaţiei pe anul precedent) a impozitelor şi taxelor plătite de persoanele fizice, bugetul local strânge 40 de miliarde de lei vechi. Singurii care s-au împotrivit şi au propus eliminarea majorării au fost consilierii PDL. Amendamentul lor nu a trecut, considerându-se că administraţia are nevoie de bani pentru cheltuielile publice locale, cum ar fi iluminatul străzilor, reparaţii şi investiţii. Pentru o corectă informare, Direcţia Impozite, Taxe şi alte Venituri Locale ne-a furnizat un calcul estimativ al impozitului pe clădiri pentru anul 2012, în funcţie de zona de impozitare. Vi-l prezentăm astăzi, împreună cu facilităţile la plata dărilor, acordate gălăţenilor.

Impozite de la A la D


În Zona A de impozitare, impozitul pentru o cameră (25 mp) creşte de la 58 la 61 de lei. Pentru două camere (50 mp) impozitul este estimat la 122 de lei, pentru trei camere (67 mp) - 164 de lei, iar pentru patru camere (80 mp) - 196 de lei.

În Zona B, pentru aceeaşi cameră de 25 mp impozitul ar putea fi de 57 de lei. La două camere estimarea ajunge la 117 de lei, pentru trei camere - 157 de lei, iar pentru patru camere - 187 de lei.

În Zona C, pentru o cameră impozitul s-ar majora de la 53 la 56 de lei. Pentru două camere impozitul ar putea ajunge la 112 de lei, pentru trei camere - 151 de lei, iar pentru patru camere - 179 de lei.

În Zona D, impozitul pentru o cameră este estimat la 54 de lei. Pentru două camere s-ar putea plăti 108 lei, pentru trei camere - 143 de lei, iar pentru patru camere - 171 de lei.


 

Potrivit Direcţiei Impozite şi Taxe, „impozitul se reduce în funcţie de anul construcţiei clădirii, cu 20 la sută pentru clădirea care are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă şi cu 10 la sută pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 şi 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă”.

De asemenea, impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice care au în proprietate mai multe construcţii, în afara celor situate la adresa de domiciliu se majorează. „Pentru cea de-a doua clădire, impozitul majorat este în procent de 65 la sută; pentru cea de-a treia clădire impozitul majorat este în procent de 150 la sută; începând cu cea de-a patra clădire, impozitul majorat este în procent de 300 la sută”, ne-a comunicat Direcţia Impozite, Taxe şi Alte Venituri Locale.

Facilităţi la plată

În anul fiscal 2012 se menţine, bonificaţia de 10 la sută acordată persoanelor fizice care achită integral, până la 31 martie, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren sau impozitul pe mijloacele de transport. Aleşii au decis reducerea cu sută la sută a impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren aferent clădirilor datorat de gălăţenii cu un venit mediu pe membru de familie de 200 lei. Ca noutate, gălăţenii cu un venit mediu pe membru de familie cuprins între 201 lei şi 300 lei beneficiază de reducerea cu 55 la sută a impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren aferent clădirilor.

Pentru a încuraja executarea de reparaţii de natura celor care se pot efectua fără autorizaţie de construire, aleşii au fost de acord cu scutirea de la plata impozitului pe clădiri a persoanelor fizice care locuiesc efectiv în imobilul la care se efectuează reparaţia. Pentru viitor, aleşii au în vedere şi scutirea de la plata impozitului pe clădiri/taxei pe clădiri pe o perioadă de 5 ani consecutivi, pentru proprietarii care execută lucrări de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor.

Citit 2346 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Noiembrie 2011 16:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.