Şedinţele lungi şi dese, cheia marilor succese

Şedinţele lungi şi dese, cheia marilor succese
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şedinţa Consiliului Judeţean de marţi seara a demonstrat – dacă mai era nevoie – că în preajma alegerilor, minţile (mai ales cele odihnite) se trezesc, limbile se ascut, iar adversarii politici se transformă în duşmani (fără ca acest lucru să fie un compliment la adresa maturităţii de care ar trebui să dea dovadă politicienii noştri).

Cum preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac a schimbat „macazul” politic şi a trecut în barca UNPR, colegii săi de acum trei-patru luni s-au transformat în adversari, iar voturile grupului USL (PSD-PNL şi PC) sunt folosite acum ca armă împotriva şefului judeţului. Ceea ce nu înseamnă că Eugen Chebac acceptă, resemnat, situaţia, ci, din contră, reacţionează la orice vot sau propunere venită dinspre USL…

Rezultatul: în comparaţie cu şedinţele de CJ, desfăşurate în ultimii trei ani şi jumătate şi care, fiecare dura maxim jumătate de oră, acum şedinţele devin tot mai lungi. Din păcate, lungimea lor nu se datorează disputelor productive, pe idei, ci a declaraţiilor politicianiste care de multe ori coboară sub nivelul maxim admis de impoliteţe între adversarii politici…

Aşa se face că şedinţa de CJ de aseară a durat două ore, timp în care ambele tabere – şi USL dar şi cea pro-Chebac, a PDL – s-au contrat intens. Nici măcar prezenţa prefectului judeţului Galaţi, Paul Florea nu a calmat spiritele, ba dimpotrivă, motiv pentru care reprezentantul Guvernului în teritoriu chiar s-a şi retras, nu înainte de a spune ce avea de spus.

Teodorescu, apărat de prefect

Deşi a lipsit doctorul Nicolae Bacalbaşa – cel care, de obicei, crea tensiuni din declaraţiile belicoase adresate contracandidatului său la şefia CJ, Eugen Chebac  -, atmosfera a fost tensionată în CJ, încă de la începutul şedinţei. Şi asta, deoarece consilierii judeţenei au avut de luat la cunoştinţă încetarea mandatului de consilier a lui Alexandru Teodorescu şi numirea, în locul vacant, a unui alt supleant PSD, Victoria Giurgiu. Reamintim că la finele săptămânii trecute, PSD Galaţi a anunţat că l-a exclus din partid pe Alexandru Teodorescu, pentru că nu a semnat convocatorul ultimei şedinţe de CJ şi nici nu a participat la aceasta. De altfel, decizia PSD-ului este respinsă de Teodorescu, care a şi anunţat că a contestat-o, atât în partid, cât şi în instanţă. Într-un discurs ţinut în faţa celor 33 de colegi ai săi (lipsind şi Eduard Grosu, alături de Bacalbaşa),

Teodorescu a spus că decizia PSD-ului este „nedreaptă şi nestatutară” şi că aşteaptă ca instanţa să îi dea câştig de cauză. Prezent la şedinţă, prefectul Paul Florea a atenţionat consilierii că „dacă instanţa îi va da câştig de cauză, se vor aplica nişte sancţiuni care tot din bani publici se vor plăti”. În plus, Paul Florea a abordat şi al doilea subiect – cel al ocupării postului vacant de către Victoria Giurgiu. Explicând că, de drept, următorul supleant de pe lista PSD de la alegerile locale era Dieter Krampultz, care i-a  prezentat şi acte în acest sens, prefectul a spus că „acesta din urmă a aflat din presă că nu mai este membru PSD şi, ca atare, nu are susţinere să ocupe locul. Dânsul mi-a spus că este membru cu cotizaţia la zi plătită până pe 31 ianuarie…”.

Grosolănie ieftină la adresa celei mai însemnate funcţii din Galaţi

Pledoaria politicoasă a prefectului a fost întreruptă, brutal, de consilierul judeţean Ciprian Groza (PSD) care l-a acuzat pe Florea de „imixtiune” şi că discută „o problemă care este de partid”. Discuţia în contradictoriu dintre cei doi – spre surprinderea multora care nici măcar nu ştiau cum sună, în şedinţă,  vocea consilierului Groza – a picat, la un  moment, pe o pantă descendentă, lipsa de eleganţă a social-democratului făcându-l pe Florea să cedeze, aşa cum se întâmplă cu cel înţeleptul, într-o confruntare…

„Este timpul de mers cu capra prin judeţ!”, a fost declaraţia prea puţin inspirată a consilierului Groza, moment în care toţi cei prezenţi au făcut legătură cu numele secretarului de stat PDL de la MAI, fostul prefect Mihai Capră. Replica grosolană nu l-a făcut pe reprezentatul Guvernului în teritoriu să răspundă în acelaşi registru, Florea cerând doar „să păstrăm decenţa” şi încheind, politicos, dar vizibil dezamăgit de conduita aleşilor: „nivelul discuţiilor s-a coborât atât de mult încât am să-mi opresc declaraţiile. Să mă scuzaţi dacă v-am deranjat”.

La fel de elegant şi-a oferit propriul scaun proaspetei numite consilier, doamna Giurgiu, care nu îşi găsea loc la masa şedinţei, pentru a depune jurământul, căci Viorica Sandu nu a dorit să o lase să ocupe locul liber al consilierului Bacalbaşa, iar Teodorescu încă se afla şi el la şedinţă… După ce Alexandru Teodorescu a părăsit sala, şedinţa a continuat în aceeaşi tensiune între cele două tabere. Dar despre indignarea USL-ului faţă de iniţiativa lui Chebac de a aloca 610 milioane de lei (!?) pentru construirea unui gard în jurul viitorului sediu al Muzeului de Arte Vizuale, sau despre cum a acceptat Chebac amendamentele USL-ului la rectificare de buget, explicându-şi „deschiderea” şi „clemenţa” (?!) prin aceea că „fiind în preajma sărbătorilor, m-am gândit să fiu darnic, precum Moş Crăciun”, vom vorbi în ediţiile următoare.

Citit 1359 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Decembrie 2011 09:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.