Galaţiul învaţă să facă faţă zăpezii

Galaţiul învaţă să facă faţă zăpezii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu doar Ecosal a contribuit la curăţarea străzilor, ci şi cetăţenii * Viceprimarul le-a mulţumit tuturor pentru efort

Pentru ca şoselele Galaţiului să arate cum au arătat şi joi dimineaţă – albe de atâta sare – şi vineri dimineaţă – cu un strat subţire de zăpadă – angajaţii Ecosal, împreună cu directorul Direcţiei Tehnice, Radu Kovacs nu au prea dormit două nopţi la rând, a explicat, ieri, viceprimarul Nicuşor Ciumaceno, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută chiar la sediul societăţii de salubritate, acolo unde este parcul maşinilor şi utilajelor de deszăpezire. Viceprimarul a mulţumit gălăţenilor care au înţeles că şi ei pot contribui, fie dându-şi zăpada din faţa caselor şi locurilor de muncă, fie chiar şi parcându-şi maşinile în parcări şi nu pe prima bandă de circulaţie, mai ales pe drumurile principale. „Vreau să le mulţumesc celor care au înţeles că dacă parchează pe prima bandă îngreunează acţiunea de deszăpezire, dar şi celor care au degajat trotuarele… Este important să curăţăm acum zăpada, pentru că va urma o perioadă cu ger şi nu vrem ca Galaţiul să se transforme într-un patinoar. Pe de altă parte, reamintesc tuturor că cei care nu curăţă de zăpadă şi gheaţă trotuarele din faţa caselor şi a instituţiilor în care muncesc riscă amenzi. Dimineaţa, Poliţia Locală a dat doar avertismente, dar de după amiază se vor aplica şi amenzi”, a declarat viceprimarul Ciumacenco.

Potrivit HCL 307/27.07.2006, pentru „neîndepărtarea zăpezii şi gheţii de pe trotuare, acoperiş şi din faţa imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea”, gălăţenii riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei, amenda putând merge chiar până la 600 de lei.

Zăpada trece, urmează gheaţa

„Vreau să mulţumesc şi angajaţilor de la Ecosal care au muncit şi au contribuit la deszăpezirea străzilor”, a mai precizat Ciumacenco, adăugând că în noaptea de joi spre vineri s-a apelat şi la alte societăţi de construcţii din Galaţi, pentru „a acţiona cu trei autogredere pe Faleză, Drumul de Centură, Brăilei şi Domnească”.

Pentru ca Galaţiul să nu se transforme, zilele următoare, într-un imens patinoar, în afară de gălăţenii cu simţ civic, autorităţile locale se bazează pe sărăriţele Ecosalului care vor împrăştia material antiderpanat, adică tradiţionala sare. „Nu mai folosim amestec de sare cu nisip, pentru că acesta afecta maşinile, dar înfunda şi canalizările, când se topea zăpada amestecată cu aşa ceva”, ne-a spus vicele, arătând depozitul de sare al Ecosal, unde se află peste 1.000 de tone de sare. Totuşi, primăria nu a optat pentru ale substanţe mai prietenoase cu mediul şi cu tabla maşinilor, precum clorura de calciu. „Nu are aceeaşi eficacitate precum sarea; la fel se acţionează şi în Germania sau Austria”, spune vicele.  Alături de utilajele mari de deszăpezire, în curtea Ecosal existau şi două utilaje special destinate trotuarelor: o sărăriţă şi o mică freză, pe şenile. Deşi reprezentanţii Ecosal au asigurat că mica freză este extrem de eficientă, singurătatea ei (faţă de miile de trotuare din oraş) părea şi mai evidentă… Potrivit viceprimarului, valoarea totală a lucrărilor de deszăpezire pentru iarna 2011-2012 este estimată a ajunge la 800.000 de lei.

Citit 1466 ori Ultima modificare Duminică, 29 Ianuarie 2012 11:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.