Interviu în exclusivitate cu ministrul Agriculturii, Stelian Fuia
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Interviu în exclusivitate cu ministrul Agriculturii, Stelian Fuia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

- Faceţi parte dintr-un guvern de oameni tineri, majoritatea necunoscuţi până acum, iar impresia este că sunteţi o echipă de sacrificiu, doar pentru a lăsa „greii” din partid să aibă timp de campanie electorală.  

- Sunt membru PD din 1995. Nu sunt un om care să mă mut de colo, colo. Conduc organizaţia PDL Călăraşi şi am participat la realizarea a două programe de guvernare şi în 2004 şi în 2008, cu domnii Tabără, Flutur… Este drept, până acum nu am fost în prima linie… Probabil eram prea tânăr. Dar nu cred nici o secundă în ideea unui guvern de sacrificiu. Dacă vrei rezultate într-o perioadă preelectorală nu pui un guvern de sacrificiu – asta înseamnă că sacrifici viitorul partidului. Sarcina actualului guvern este foarte grea, este de a îmbunătăţi imaginea partidului, mai ales după măsurile  de austeritate luate, măsuri care au erodat, au afectat imaginea partidului. De aceea era nevoie de sânge proaspăt în actul guvernamental.

- În plan local sunt foarte multe direcţii şi agenţii subordonate Ministerului Agriculturii.  Cum se împacă asta cu tendinţa de reducere a personalului şi a cheltuielilor?

- APIA şi APDRP sunt agenţii de sine stătătoare, create de CE. Întrebarea este ce mai face Direcţia Agricolă acum? În politica agro-europeană 2014-2020 este o recomandare de unificare a APIOA şi APDRP. Pe de altă parte, eu ţin foarte mult la proiectul camerelor agricole, care pot prelua o parte din munca acestor agenţii. În mai urmează să avem alegeri la camerele agricole.

- Vă asumaţi riscul să fiţi privit ca organizatorul unor „repetiţii” pentru alegerile locale? 

- Eu cred că fermierii fac parte din toate partidele, nu din unul singur, nu avem fermieri de o singură culoare politică…

Cheia succesului în alegeri: „forţa organizaţională” a PDL

- Ca ministru v-aţi propus obiective ambiţioase: creşterea suprafeţelor cultivate, crearea de locuri de muncă în mediul rural. Nu este cam scurt timpul până în noiembrie?

- Să ştiţi că eu sunt convins că îmi voi îndeplini obiectivele dar şi că  vom guverna şi după 2012.

- Şi vă ajută scorul de 18 la sută dat de sondaje PDL-ului? Domnul Blaga a ţintit un 30 la sută la parlamentare…

- Sunt sondaje şi sondaje… Noi, în realitate, suntem la 20 la sută… E normal că se erodează imaginea partidului după asemenea măsuri dure pe care le-a luat Guvernul Emil Boc. Dar sunt convins că situaţia se va îmbunătăţi prin forţa partidului…. Partidul este foarte bine organizat, cu o forţă organizaţională foarte mare şi care îşi va dovedi forţa în campanie şi alegeri. Forţa partidului organizaţională cred că va duce cu 5-7 la sută în plus peste orice sondaj. Vom avea 30 la sută în parlamentare, veţi vedea!, dar şi în locale, că ele sunt baza parlamentarelor. Dacă nu ai un scor bun în locale, înseamnă că nu poţi să dărâmi munţii la parlamentare.

- Comasarea alegerilor, susţinută de PDL aducea în discuţie opţiunea: fie la locale fie la Parlament. Vi se pare în regulă cutuma- cei care nu sunt aleşi în vară mai încearcă o dată, în toamnă? 

- E problema fiecăruia. Sunt cazuri în care cei care nu sunt aleşi în locale, se duc în generale… Dar, până la urmă, profilul alesului îl creează alegătorul prin votul pe care îl dă. Dacă nu îl vrea pe Popescu la primărie poate nu îl vor vrea nici la parlamentare…

- Dar de multe ori Popescu ajunge pe această cale în Parlament.

- Nu poţi interzice nimănui să candideze în mai multe locuri… unul din motivele Curţii Constituţionale faţă de comasate a fost tocmai faptul că orice candidat poate candida şi la locale şi la parlamentare. Sigur, oportun poate nu este, dar, până la urmă, această oportunitatea o calculează electoratul prin vot.

Bursa cerealelor da, sediul la Galaţi, mai vedem…

- Predecesorul dumneavoastră, ministrul Tabără, a promis la un moment dat Galaţiului înfiinţarea aici a unei burse a cerealelor, mai ales având în vedere poziţionarea noastră la graniţa UE.  

- Este un proiect foarte important pentru noi. România are nevoie de o bursă de cereale. Unde va fi ea, vom vedea. Dar e nevoie să existe pentru a da o stabilitate a preţurilor pe piaţă. Să luăm exemplul Ungariei… Bursa Română de Mărfuri sau cea de la Sibiu pot dezvolta un terminal de cereale. Dar este de discutat despre certificatele de depozit cu garantarea lor, că pe bursă nu vinzi grâu ci documente care să garanteze că există atâtea tone de grâu la acea calitate…

Fiecare judeţ vrea un tratament special, dar eu aplic acelaşi tratament pentru toţi, chiar şi pentru Călăraşi.

Citit 1525 ori Ultima modificare Duminică, 26 Februarie 2012 20:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.