PSD cere premierului demisia prefectului de Galaţi, acuzând repartizarea banilor pe criterii politice

PSD cere premierului demisia prefectului de Galaţi, acuzând repartizarea banilor pe criterii politice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* “Sunt declaraţii politice!”, parează prefectul * Executivul a alocat Galaţiului nici jumătate din cât a cerut * Municipiile Galaţi şi Tecuci nu au primit nici un leu *

Prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea, este unul din cei şapte prefecţi pe care senatorul PSD Dan Şova i-a nominalizat, cerându-i premierului Mihai Răzvan Ungureanu să îi demită. Şova i-a cerut prim-ministrului demiterea prefecţilor din Bacău, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Galaţi, Brăila şi Constanţa. Motivele invocate de senatorul PSD au fost neîndeplinirea atribuţiilor în operaţiunile de deszăpezire şi împiedicarea preşedinţilor de consilii judeţene în a-şi îndeplini atribuţiile.

Nemulţumirile PSD au fost exprimate în contextul în care săptămâna trecută, Guvernul a aprobat lista primăriilor care primesc finanţate de la fondul de Intervenţii al Executivului, în vederea acoperirii cheltuielilor suplimentare provocate de căderile masive de zăpadă din ultimul timp. Potrivit Mediafax, sumele alocate celor 200 de primării PDL sunt de 4,55 milioane lei, mai mari decât cele alocate celor 240 de primării PSD, iar pentru 159 primării PNL s-au alocat 2,8 milioane lei.  numărul primăriilor conduse de primari PSD 

Alocările sunt bazate pe cererile primarilor 

„Dacă se făcea o analiză serioasă, aş fi depus mai mult efort pentru a răspunde, dar nu este vorba decât despre o declaraţie politică, din cele cu care cei din USL ne-au obişnuit în ultimul timp”, replică prefectul Paul Florea. Acesta a precizat că orice reproş potrivit căruia banii alocaţi primăriilor ar fi fost împărţiţi pe criterii politice se va întoarce tocmai împotriva celor care îl formulează, de vreme ce „alocarea a avut ca bază chiar solicitările primarilor, care au fost avizate de CJ şi apoi de Prefectură. Este drept că unele solicitări erau de domeniul fantasmagoricului şi evident că nu au primit cât au cerut, dar, în general, sumele primite corespund liniilor cerute”, spune prefectul. În context, acesta a dat exemplul comunei Matca (PDL) care a cerut “câteva miliarde de lei vechi şi a primit până la urmă 700 de milioane lei vechi». În general, primarii au primit mai puţin decât au cerut, dar există şi o excepţie: la Măstăcani, au cerut 35.000 de lei şi au primit 40.000.    

„În momentul în care se vor bate în cuie sumele alocate, voi prezenta inclusiv o repartizare pe culori politice, pentru a nu mai exista discuţii”, a promis prefectul. Deşi sumele au fost alocate de la Guvern, ele vor intra în conturile primăriilor abia la jumătatea săptămânii, doar dacă „primarii vor justifica cu documente că au avut cheltuieli mai mari, ce lucrări au efectuat şi dacă media anuală a precipitaţiilor a fost depăşită”.  

Municipiile Galaţi şi Tecuci, nici un leu !

Totuşi, judeţul Galaţi a primit mai puţin de jumătate din cât a cerit Guvernului: „am solicitat 5 milioane de lei şi am primit 2,13 milioane… Avem şi dezamăgiri, pentru că municipiilor Galaţi şi Tecuci nu s-a alocat nici un leu, deşi şi ele au avut probleme”. Potrivit prefectului, primăria Galaţi ar fi solicitat alocarea a 1,2 milioane lei, iar Tecuciul -  400.000 de lei.

Deşi ambele municipii au fost tratate la fel – în ciuda faptului că una e roşie iar alta, portocalie - sumele cerute nu justifică însă şi lucrările efectuate. După cum se ştie, Galaţiul arată deplorabil, cu munţi de zăpadă murdară care se topesc doar cu ajutorul soarelui şi cu şosele pe care doar o bandă din două au fost deszăpezite. În acelaşi timp, Tecuciul, deşi a avut parte de o ninsoare pe care municipiul nu a mai văzut-o de zeci de ani, străzile au fost curăţate până la bordură, iar camioanele încărcate cu zăpadă fac zilnic drumuri în afara oraşului, pentru a o descărca în extravilan.

Citit 2031 ori Ultima modificare Duminică, 26 Februarie 2012 20:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.