Preşedintele CJ, între ciocan şi USL

Preşedintele CJ, între ciocan şi USL
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi are loc şedinţa CJ Galaţi, pe ordinea de zi aflându-se mai multe proiecte de hotărâre care ar putea crea deja tradiţionalele dispute pre-electorale între candidaţii USL şi PDL la CJ, Nicolae Bacalbaşa şi, respectiv, Iulian Aramă, şi actualul preşedinte CJ Galaţi, Eugen Chebac, şi el candidat (susţinut de UNPR) pentru încă un mandat. Cu siguranţă se vor relua reproşurile dintre USL şi Chebac pe tema calităţii deszăpezirii, având în vedere că în şedinţa trecută aleşii au cerut prezentarea unei analize a acestei activităţi, dar şi pentru că pe ordinea de zi se află două proiecte legate de subiect: majorarea capitalului social al SC Drumuri şi Poduri ( care s-a ocupat de deszăpezire în judeţ), dar şi suplimentarea bugetului CJ cu un milion de lei (900.000 de la Fondul de Intervenţie al Guvernului şi 100.000 de lei, ajutor de la CJ Iaşi) pentru decontarea lucrărilor de deszăpezire efectuate.       

Dar cu apartamentele cum rămâne?

Cu siguranţă mai există un subiect pe marginea căruia ar putea rezulta mari discuţii în contradictoriu: celebrele apartamente de serviciu ale consiliului, pentru cumpărarea cărora chiriaşii au dat în judecată CJ încă din 2008. Săptămâna trecută, preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, a fost însărcinat de consilierii judeţenei ca până la finele lunii aprilie să  vândă casele. Decizia a fost luată la iniţiativa grupului de consilieri USL (dar şi a consilierului judeţean Iulian Aramă), după ce cu numai o săptămână înainte acelaşi grup stabilise tot prin hotărâre de CJ ca apartamentele să fie vândute la preţul pe care îl va stabili un evaluator independent.  

Reamintim că în urma unui proces care durează din 2008, 39 de chiriaşi ai apartamentelor din blocurile L,  Delta,  B4,  A16,  V3 şi  V5  (magistraţi, foşti şefi ai instituţiilor deconcentrate şi chiar angajaţi ai CJ) au câştigat dreptul de a-şi cumpăra casele după ce cauza a fost judecată în instanţe din Galaţi, Buzău şi Ploieşti – unde, de fiecare dată,  CJ Galaţi a contestat, fără succes, decizia de vânzare.

Discuţiile între USL şi preşedintele Chebac au apărut însă tocmai din cauza diferenţelor foarte mari între preţul rezultat din decizia instanţei de vânzare a apartamentelor (foarte mic) şi preţul stabilit prin reevaluarea activelor CJ din 2011 (preţ mai mare, deşi nu la nivelul pieţei, dar susţinut de Chebac, cel care refuză să vândă casele la preţuri simbolice). Justiţia obligă CJ (sub ameninţarea sancţiunilor) să vândă apartamentele la preţul de inventar (care ar conduce la situaţii în care case în buricul târgului să coste între 157 şi 1.700 de lei), în timp ce reevaluarea activelor fixe a bunurilor CJ indică, pentru aceleaşi locuinţe, preţuri cuprinse între 36.000 de lei (o cameră) şi 77.000 de lei (patru camere).

A vinde la preţ de nimic sau a plăti amendă din bani publici?

Acum însă, cu ultima decizie a consilierilor, preşedintele Eugen Chebac este cel obligat să îşi asume, prin semnarea contractelor de vânzare a apartamentelor inclusiv preţul la care se vor vinde acestea. „S-a constatat faptul că nu au fost epuizate toate căile extraordinare de atac. Domnul preşedinte, Eugen Chebac, a gestionat în exclusivitate strategia de apărare a Consiliului Judeţului Galaţi în procesul în discuţie, motiv pentru care se consideră necesară implicarea domniei sale până la final în aplicarea Sentinţei judecătoreşti nr. 9676/16.12.2008”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Cu alte cuvinte, USL îl consideră responsabil pe Eugen Chebac de faptul că CJ a pierdut procesul cu respectivii chiriaşi, motiv pentru care urmează să răspundă şi pentru vânzarea caselor. Rămâne de văzut dacă preşedintele CJ va accepta să semneze vânzarea apartamentelor la preţurile modice cu care niciodată nu a fost de acord, sau va refuza acest lucru. În ultimul caz, o astfel de decizie ar atrage după sine sancţionarea (în baza deciziei de instanţă) CJ-ului, amendă ce ar fi plătită din bani publici şi din vina … tot a lui Eugen Chebac.

 

Citit 1912 ori Ultima modificare Luni, 27 Februarie 2012 20:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.