Reacţii politice - Liberali în dosarul Boldea

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele PNL Galaţi a declarat că Bogdan Boza – arestat pentru 29 de zile în unul din cazurile în care este implicat deputatul Mihail Boldea – nu mai face parte de doi ani din organizaţia judeţeană de la Galaţi. „Domnul Bogdan Boza a fost în cadrul organizaţiei din primăvara lui 2009 şi până în primăvara lui 2010, nu a avut funcţii de conducere, a coordonat una din zonele oraşului, nu a avut o funcţie în biroul municipal. A candidat la Conferinţa Municipală, nu a fost ales şi de atunci nu a mai activat în cadrul organizaţiei, a rămas la Bucureşti. Nu mai este de doi ani în PNL. Dacă a plecat la Bucureşti, ce să fac? Nu ştiu dacă acolo a rămas sau nu în organizaţie, dar aici nu a mai plătit cotizaţie, dacă nu a mai venit aici, cum să plătească? Imediat după conferinţa municipală a părăsit organizaţia”.

Bogdan Boza a fost şef de cabinet al ministrului Anca Boagiu şi a fost exclus din PDL, după ce a contracandidat pentru funcţia de secretar general al Organizaţiei de Tineret a PDL. Ulterior, Boza s-a înscris în PNL Galaţi, unde, în 2010, a candidat pentru funcţia de preşedinte al Organizaţiei Municipale PNL Galaţi, însă nu a reuşit să fie ales, liderul Municipalei fiind ales avocatul Mihai Manoliu. În prezent arestat, Bogdan Boza a recunoscut acuzaţiile care i-au fost aduse de procurorii DIICOT Galaţi. Potrivit procurorilor, Boza, împreună cu Mihai Boldea, au încercau să obţină un milion de euro de la SC Arcada Company din Galaţi, prin falsificarea unui contract de management. Boza a cerut Curţii de Apel Galaţi să fie judecat în libertate pentru că vrea să candideze la Parlament, arătând că nu este un pericol social, fiind "student" la Institutul Diplomatic Român

Tatăl deputatului Boldea ar putea fi exclus dacă va fi condamnat

Referindu-se la tatăl deputatului Mihail Boldea, Gheorghe Boldea, care este consilier local PNL în comuna gălăţeană Pechea, preşedintele PNL Galaţi, Victor Paul Dobre a declarat că dacă justiţia îl va condamna, conform statutului PNL, acesta îşi va pierde calitatea de membru. „Domnul Gheorghe Boldea, care estre văr cu primarul comunei Pechea, Iancu Boldea [PNL], acesta este în continuare consilier PNL. Am înţeles că s-a dispus începerea urmării penale. Dacă se va finaliza într-un mod în care se va lua o decizie, conform statului PNL îşi va pierde calitatea de membru. De altfel, la Pechea a durat 6 luni până la instalarea primarului, datorită unei acţiuni în justiţie iniţiată de Mihail Boldea, Mihai fiind nepotul primarului. Dar, ştiţi cum se spune: prietenii ţi-i alegi, rudele ţi le dă Dumnezeu”

Ce spun statutul şi Codul Etic al PNL

Conform statutului PNL, calitatea de membru al partidului nu poate fi deţinută de o persoană care „a săvârşit grave abuzuri sau nereguli în funcţii publice sau politice” sau căreia „îi este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti”. În acest ultim caz, liberalul poate fi exclus. Tot statutul prevede retragerea sprijinului politic pentru cei care nu respectă Codul Etic al PNL, care spune, printre altele, că un liberal „nu va efectua, facilita sau acoperi acţiuni potrivnice intereselor naţionale, comunităţii locale sau ale partidului, fapte ce încalcă normele juridice în vigoare sau sistemul de norme morale unanim acceptate. Sunt intolerabile deciziile, actele sau faptele de corupţie, trafic de influenţă etc”. Codul Etic mai prevede că un liberal nu va mai putea avea funcţii de conducere în partid sau demnităţi publice – parlamentar, prefect, primar, consilier) dacă „în decursul timpului a suferit condamnări penale infamante, a desfăşurat activităţi economice veroase dovedite prin sentinţe judecătoreşti sau a colaborat cu fosta Securitate ca poliţie politică”.

Citit 2336 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.