Deputatul Pâslaru nu şi-a mai plătit chiria de aproape patru ani

Deputatul Pâslaru nu şi-a mai plătit chiria de aproape patru ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria confirmă restanţa pentru două spaţii care nu sunt folosite * Cu banii primiţi de la Cameră pe un an, achita de două ori datoria * Deputatul promite: „în două săptămâni achit tot!” *

Singurul parlamentar din Galaţi care deţine, în închiriere, spaţii ale primăriei pentru a-şi desfăşura activitatea în teritoriu are o datorie totală la bugetul local de 40.153 de lei (9.337 de euro). Este vorba despre deputatul PSD de Galaţi Florin Pâslaru. Potrivit Primăriei, el are închiriate, două spaţii, de la municipalitate, pe care ar trebui să le folosească drept cabinete parlamentare.

Din 15, numai unul e câştigător!

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Fond Locativ a Primăriei Galaţi, din cei 13 (plus doi, aleşi la nivel naţional) parlamentari aleşi în circumscripţia electorală nr. 18 Galaţi, numai unul singur beneficiază de spaţii ale Primăriei municipiului Galaţi, pentru cabinet parlamentar: deputatul Florin Pâslaru. Primul spaţiu – şi probabil cel mai cunoscut – este cel situat în campusul universitar (strada Domnească nr.142, bl.B parter, suprafaţă - utilă 105,4 m.p., chirie lunară stabilită -730,42 lei), iar cel de-al doilea spaţiu se află într-un apartament (nr. 7) din blocul A 1 (str.Brăilei nr.169,bl.A1,ap.7, suprafaţă utilă - 24,27m.p, chirie lunară - 168,19 lei).

… câştigător, dar absent

În ciuda faptului că ambele cabinete parlamentare se află în zone centrale, nici unul nu este folosit. În campusul universitar, curioşii se pot uita degeaba pe geamurile cu sigle PSD, căci în afară de birouri goale, şi fotografiile de campanie nu se vede nici o mişcare. Pe uşa cabinetului parlamentar nu se află vreun program cu publicul, ci doar nişte anunţuri studenţeşti pentru închiriere de camere sau job-uri part-time. O ironie prea fină, totuşi… „Nu vine nimeni pe aici, nu a mai venit din campanie. Cine îl caută să se ducă la Romarta, la Nespălata”, ne-a explicat, amabilă, o doamnă din zonă. Tăcere şi la apartamentul 7 din blocul A1. Pe uşa închisă iremediabil nu scrie nici măcar că ne aflăm în faţa unui cabinet parlamentar. În schimb, după mai mult de două minute în faţa uşii, un tânăr necunoscut apare ca prin minune şi ne explică, amabil, că uşa e închisă şi nu e nimeni acolo.

De ce atâta mister?

Misterul cabinetelor parlamentare cu datorii se adânceşte dacă iei în calcul întârzierea cu care Primăria Galaţi a răspuns cererii Vieţii Libere (formulată pe legea liberului acces la informaţii de interes public). A trebuit să înaintăm două cereri – una la 1 martie şi a doua pe 21 martie – ca să ni se răspundă la simpla întrebare: câţi parlamentari au sedii închiriate de la primărie şi dacă au datorii la chirie? Mister este şi atunci când constaţi că cele două adrese nominalizate ca şi cabinete parlamentare de primărie nu se regăsesc pe site-ul Camerei Deputaţilor. Acolo se arată că Pâslaru are tot două cabinete parlamentare, cel din campusul universitar şi un al doilea, dar nu apartamentul din blocul A 1, ci o altă adresă, de la Romarta (sediul organizaţiei judeţene) – Domnească nr. 13, Bl. L, parter. Poate exista o explicaţie: ori primăria nu ştie ce sedii i-a dat, ca şi cabinete parlamentare lui Pâslaru, ori însuşi deputatul nu ştie de ambele, de vreme ce pe site-ul Camerei nu se află amândouă acolo!

Statul i-a dat pe anul trecut dublu cât datoria

Chiar şi cu această întârziere în comunicare, am aflat, totuşi, de la Direcţia de Fond Locativ, că datoria totală pentru cele două spaţii închiriate de Pâslaru se ridică la suma de 40153 ( pentru ambele spaţii). Raportat la cele două chirii datorate lunar – total de 898,61 de lei – ar însemna că debitul s-a adunat prin neplata a ultimelor 44 de luni, adică a trei ani şi vreo şapte luni. Cu alte cuvinte, de când a fost ales deputat şi până în prezent, Pâslaru a achitat chiria pentru cele două spaţii doar pe cinci luni! Valoarea chiriei neplătite de aproape patru ani reprezintă mai puţin de jumătate din banii pe care deputatul i-a primit în cursul anului trecut, de la bugetul Parlamentului, tocmai pentru achitarea de „bunuri şi servicii” la cabinetul parlamentar (chirii, lumină, apă, consumabile, dar nu şi pentru plata personalului angajat, pentru care se dau alţi bani). Conform informaţiilor de pe site-ul Camerei Deputaţilor, în 2011, suma totală alocată de la bugetul de stat pentru întreţinerea cabinetelor parlamentare ale deputatului Florin Pâslaru s-a ridicat la 85.024 de lei.

Florin Pâslaru: "în două săptămâni, achit tot!"

„Am aflat şi eu de aceste datorii acum o lună. Eu nu acuz pe nimeni, dar primăria nu m-a atenţionat niciodată, măcar verbal că am aceste datorii. Deja nici nu cred că mai am aşa o sumă mare, căci am început să achit din ea. În două săptămâni, achit toată datoria!”, ne-a declarat deputatul Florin Pâslaru. Acesta a spus că datoriile s-au acumulat din cauză că „au fost alte cheltuieli de făcut, că nu puteam să-mi taie lumina” şi că absenţa sediului de la blocul A 1 de pe site-ul Camerei Deputaţilor este „probabil o neglijenţă pe care o voi corecta”.

Citit 2682 ori Ultima modificare Duminică, 08 Aprilie 2012 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.