Consilieri mai mulţi, alegători mai puţini!

Consilieri mai mulţi, alegători mai puţini!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Numărul aleşilor locali a fost stabilit funcţie de situaţia statistică din iulie 2011 * Rezultatele parţiale ale recensământului arată însă că, în realitate, comunităţile au mai puţini locuitori decât se crede * Dacă se socoteau mandatele funcţie de parţialele recensământului, am fi avut cu opt consilieri mai puţini decât acum *

După alegerile din 10 iunie, şase comune din judeţul Galaţi vor avea un număr de consilieri locali modificat faţă de cel stabilit la ultimele alegeri locale, din 2008. Numai că datele în funcţie de care prefectul judeţului Galaţi a socotit norma de consilieri nu reprezintă şi realitatea din teren. După cum se ştie, în octombrie 2011, la nivel naţional a avut loc recensământul populaţiei, însă nu au fost prezentate datele finale, ci doar cele parţiale. Acestea din urmă indică tendinţa de scădere a populaţiei judeţului Galaţi. Per total, judeţul Galaţi a pierdut în ultimii nouă ani (de la recensământul din 2002 la cel din 2011) peste 100.000 de cetăţeni (de la 619.556 de locuitori, în 2002, la 507.402 locuitori, număraţi anul trecut). Cum datele finale ale recensământului nu sunt încă gata, prefectul Paul Florea a stabilit norma de consilieri locali şi judeţeni în funcţie de ultima raportare a Institutului Naţional de Statistică (INS), din iulie 2011.

Două comune cu mai mulţi aleşi, trei cu mai puţini

Conform deciziei prefectului, comunele Vânători, Smârdan, Măstăcani, Rediu, Smulţi şi Suhurlui vor avea un alt număr de consilieri faţă de situaţia din 2008. Primele două comune vor avea cu doi consilieri în plus (de la 13, câţi sunt acum, la 15), în timp ce următoarele trei vor avea cu doi consilieri locali în minus – Măstăcani (de la 15, la 13), Rediu (de la 13, la 11) şi Smulţi (de la 11, la 9). Ultima comună înfiinţată în judeţ (2008), Suhurlui, va avea 11 consilieri locali (câţi are şi acum). Toate celelalte 59 de localităţi rămân cu acelaşi număr de consilieri ca şi până acum.

O socoteală făcută în funcţie de câţi am fost

Deşi este stabilit prin lege, criteriul luat în calcul pentru stabilirea numărului de consilieri nu reprezintă realitatea din teritoriu. Numărul consilierilor calculat ar putea fi mult mai mic dacă s-ar fi luat în calcul datele parţiale ale recensământului. În iulie 2011, INS spunea că Vânători are 5.008 locuitori, în timp ce datele parţiale ale recensământului spun că în comună nu sunt decât 4.760 de oameni. Discrepanţe sunt şi în alte cazuuri: Smârdan (INS – 5.131 faţă de 4.608), Măstăcani (INS – 4.832 faţă de 4.535), Rediu (INS – 2.076 faţă de 1.850), Smulţi (INS- 1.392 faţă de 1.321) şi Suhurlui (INS – 1.564 faţă de 1.257). Per total, între datele INS privind locuitorii celor şase comune şi datele parţiale ale recensământului este o diferenţă de 1.672 de locuitori, care ar putea însemna tot atâtea voturi.

Consilieri mai puţini în patru comune, conform recensământului

Dacă calculul aleşilor s-ar fi făcut funcţie de datele parţiale ale recensământului şi nu cele comunicate de INS, din cele şase comune, numai două ar fi rămas cu acelaşi număr de consilieri locali – Măstăcani (cu 13) şi Smulţi (cu 11). În rest, celelalte patru ar fi pierdut din aleşi: Vânători şi Smârdan ar fi avut doar câte 13 consilieri locali (nu 15), Rediu, 11 (în loc de 13) şi Suhurlui nouă consilieri (faţă de 11, cât i s-a calculat că va avea după alegerile din vară). Poate că diferenţele par nesemnificative, însă în condiţiile în care bugete întregi ale comunităţilor pot fi blocate de unul sau două voturi din CL, devine extrem de important numărul total al mandatelor unui partid…

Ce spune legea?

Legea 215 a administraţiei publice locale spune că prefectul stabileşte numărul aleşilor funcţie de „numărul locuitorilor comunei, oraşului sau municipiului, raportat de Institutul Naţional de Statistică la data de 1 ianuarie a anului în curs sau, după caz, la data de 1 iulie a anului care precedă alegerile”. Dacă şi rezultatele parţiale ale recensământului, comunicate în acest an, ar fi fost considerate o raportare oficială a INS, atunci prefectul Galaţiului ar fi putut fi bănuit că a folosit raportarea care îi convenea mai mult – cea din iulie 2011, în baza căreia numărul de consilieri locali va fi mai mare! Însă „Rezultatele parţiale ale referendumului nu se iau în calcul, iar ultima raportare oficială a INS este cea din iulie 2011”, ne-a spus directorul Direcţiei de Statistică, Nicolae Marinescu. Prefectul Paul Florea consideră că socoteala făcută în baza raportărilor din iulie 2011 reflectă realitatea şi nu parţialele de la recensământ: „nu cred că datele parţiale ale recensământului sunt chiar aşa de fidele cu realitatea din teritoriu. În judeţ, avem o diferenţă de peste 100.000 de oameni, iar în municipiu, un minus de 50.000 de oameni. E greu de crezut că au dispărut atâţia! Eu cred că rezultatele finale vor corija aceste date”.

Citit 2217 ori Ultima modificare Joi, 12 Aprilie 2012 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.