Interviu cu preşedintele PSD Galaţi, Dan Nica: Cazul Aviasan, de la politică la găinărie

Interviu cu preşedintele PSD Galaţi, Dan Nica: Cazul Aviasan, de la politică la găinărie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „În Galaţi au mai fost încercări de a se lua terenuri cu japca” * „Prefectura trebuia să reacţioneze”

- Ce părere aveţi despre cazul Aviasan?

- Din ce am citit în presă este nevoie de o investigaţie amănunţită a Parchetului, pentru că datele prezentate în presă arată că s-au folosit acte şi documente false, inclusiv hotărâri judecătoreşti care s-ar părea că nu-s în regulă. Pe de altă parte, în Parlament, la adoptarea Legii 247/2005, am avut discuţii mari pe tema dispariţiei termenului de 30 decembrie 1947 – limita până atunci la restituiri. Dispariţia lui a făcut să apară extravaganţe gen "sunt urmaşul lui Ştefan cel Mare" sau cereri de restituire pentru mii de ha de pădure… Noi am aprobat acum în Senat comisia de anchetă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), nu doar pentru că acolo au existat persoane cu probleme (arestaţi, cercetaţi), ci şi pentru că ar exista contracte cu evaluări, consultanţă la sume astronomice, 100 de milioane de euro... De aici a mai apărut o categorie, cei care s-au dus la ANRP cu documente şi hotărâri judecătoreşti falsificate în încercarea de a prelua o proprietate. În toată ţara trebuie verificat cum s-au restituit suprafeţe mari de teren, imobile, pădure...

- Nu s-ar porni o vânătoare de vrăjitoare?

- Nu, dar în Galaţi ar trebui verificate toate asemenea posibile tranzacţii de case cu acte false, terenuri, pentru că în Galaţi au mai fost încercări de a se lua terenuri cu japca… Noi le ştim doar pe cele care nu au reuşit, dar dacă au reuşit altele? E bine să se verifice astfel de acţiuni, că nimeni nu-şi pune pielea la saramură pentru jumătate de ha…

Inginerii avocăţeşti şi integritatea funcţionarului public

- Afacerea Aviasan este doar o inginerie avocăţească sau sunt implicaţi şi funcţionari din alte instituţii de sat, primărie, CJ?

- Cred că e mult spus din partea unor instituţii, pentru că am văzut în "Viaţa liberă" că au fost persoane care au sesizat nereguli, precum doamna Luminiţa Bourceanu de la Cadastru. Cu casele revendicate, când au intrat cu acte false pentru sediul PSD, din Domnească 55, ştiu de la Ciumacenco care a fost informat de direcţia de specialitate din primărie că au găsit un document fals şi primăria a făcut plângere penală pe acest subiect. Deci, când s-a adus o atingere unor imobile, a fost reacţie şi îi felicit pe cei de la Juridic din primărie, care au făcut acest lucru.

- Aceeaşi Primărie care a pierdut Cuza 43…

- Dacă imobilul din Cuza a fost pierdut în baza unei hotărâri judecătoreşti emisă în baza unor documente false, se face recurs de procurorul general în interesul legii şi imobilul se va reîntoarce în proprietatea statului.

- Deci, în afară de Luminiţa Bourceanu, credeţi că mai există şi alţi funcţionari care au reacţionat împotriva ilegalităţilor sesizate?

- În mod cert au existat, v-am dat cazul cu Domnească 55. Mă întrebaţi şi dacă eu cred că au existat şi oameni care au sesizat ilegalităţile şi nu au reacţionat? Eu sper să nu, că acum toţi vor fi condamnaţi pentru favorizarea infractorului.

- Ce instituţii publice au fost implicate şi puteau reacţiona?

- Nu cred că era o chestiune a CJ, singura instituţie care trebuia să reacţioneze era Prefectura, avea responsabilităţi. Prefectul este cel care semnează pe restituiri, el are un serviciu juridic, deci prefectul şi juriştii sunt cert persoanele care trebuia să asigure respectarea legii.

– Şi ministrul Transporturilor de la acea vreme?

- Dacă era vorba de o fraudă adusă unei societăţi a Ministerului Transporturilor –ceea ce este cazul aici -, atunci da, cu certitudine şi societatea şi ministerul trebuie să dea explicaţiile necesare.

Cauză imobiliară dubioasă şi efectele ei în USL

- Afectează în vreun fel imaginea USL-ului faptul că numele lui Eugen Durbacă este legat de cazul Aviasan?

- Nu. Eugen Durbacă a lămurit vehicularea numelui său în această chestiune. A pus lucrurile pe făgaşul normal, spunând că fiecare răspunde pentru ceea ce face.

- Durbacă a apărut alături de Marius Stan, Stan alături de Bacalbaşa, dar niciodată primul alături de ultimul. Evită PSD această alăturare?

- Nu, Durbacă a ieşit cu Stan pentru a da un semnal că la Galaţi USL funcţionează cu toate cele trei motoare. Cât priveşte alăturarea de Bacalbaşa, nu am discutat aceste lucruri, ceea ce ne interesează în privinţa doctorului Bacalbaşa este valorizarea atuurilor pe care le are - nu o campanie clasică, prin care unul este sprijinit de altul, ci una în care candidatul USL să vorbească cu cât mai mulţi oameni.

- Îi vom vedea împreună în campanie pe Durbacă şi Bacalbaşa?

- În mod cert, dar nu pot să vă spun acum când, n-am luat nici un fel de decizii.

- Are dosarul Aviasan şi o implicare politică?

- Nu cred. Toate datele arată că acolo e vorba de o găinărie, nu în sensul de mică, ci în sensul de acte falsificate, a unor persoane care au legătură doar cu zona penală. În rest nu văd cum i-ar fi ajutat cineva şi dacă se va dovedi că aşa a fost, acea persoană va răspunde, mă refer de la OCOT până la prefect - toţi cei care aveau atribuţii de semnătură şi verificare juridică în acest circuit şi care nu şi-au făcut treaba vor răspunde.

 

Citit 3717 ori Ultima modificare Duminică, 29 Aprilie 2012 17:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.