Doi gălăţeni în Guvernul Ponta

Doi gălăţeni în Guvernul Ponta
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doi gălăţeni fac parte din guvernul anunţat de către Victor Ponta. Este vorba despre liberalul Victor Paul Dobre şi social-democratul Dan Nica. Cei doi vor ocupa portofoliile de la Administraţie, respectiv Comunicaţii, potrivit anunţului făcut de către premierul desemnat după ora 21:00.


Prezentăm în continuare lista propunerilor făcută de către Ponta

Vicepremier - Florin Georgescu

Ministrul Administraţiei - Victor Paul Dobre

Ministrul Afacerilor Externe - Andrei Marga

Ministrul Afacerilor Europene - Leonard Orban

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Daniel Constantin

Ministrul Apărării Naţionale - Corneliu Dobriţoiu

Ministrul Comunicaţiilor - Dan Nica

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Cultural - Mircea Diaconu

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului - Eduard Hellvig

Ministrul Economiei - Daniel Chiţoiu

Ministrul Educaţiei - Corina Dumitrescu

Ministrul Finanţelor Publice - Florin Georgescu

Ministrul Justiţiei - Titus Corlăţean

Ministerul Internelor - Ioan Rus

Ministrul Mediului - Rovana Plumb

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Mariana Câmpeanu

Ministrul Sănătăţii - Vasile Cepoi

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Ovidiu Silaghi

Ministru delegat pentru dialog social - Liviu Marian Pop

Ministru delegat pentru mediul de afaceri - Lucian Isar

Ministrul deegat pentru relaţia cu Parlamentul - Mircea Duşa

Ministrul delegat pentru strategii guvernamentale, transparenţă decizională şi relaţia cu societatea civilă - Victor Alistar

Cine sunt cei doi gălăţeni care vor face parte din guvernul condus de către Victor Ponta?

DAN NICA

La nici 52 de ani (îi împlineşte pe 2 iulie), liderul PSD Galaţi Dan Nica a mai îndeplinit funcţia de ministru, ba chiar şi pe cea de vicepremier, aflându-se, în prezent, la al patrulea mandat consecutiv de deputat (1996-2000, 2000-2004, 2004-2008 şi 2008 - în prezent). În perioada 2000 - 2004 a fost ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, iar în decembrie 2008 a fost numit vicepremier în Guvernul Boc. În februarie 2009, Dan Nica a fost numit şi ministru al Administraţiei şi Internelor, cumul de funcţii pe care l-a menţinut până în septembrie 2009. Pe 28 septembrie 2009, Dan Nica a fost demis din funcţie de către premierul de atunci, Emil Boc. Hotărarea premierului a declanşat o criză a coaliţiei de guvernământ din România, PDL-PSD. Pe 1 octombrie 2009, preşedintele României, Traian Basescu, a semnat revocarea din funcţie a lui Dan Nica şi toti miniştrii PSD din Guvernul Boc au demisionat, fiind solidari cu Nica. Ulterior, Dan Nica a atacat în justiţie decizia de revocare a sa din ambele funcţii, acuzându-l pe preşedintele ţării de „fals grosolan”.

VICTOR PAUL DOBRE

Este pentru prima oară când preşedintele PNL Victor Paul Dobre este numit oficial ministru, căci neoficial şi până acum liberalul a fost ministrul Administraţiei în „Guvernul din umbră al USL”. La cei 60 de ani pe care îi are, deputatul Dobre, aflat la al doilea mandat (2000-2004 şi 2008-în prezent), a îndeplinit, până acum, aproape toate funcţiile importante din administraţia locală şi naţională. Timp de patru ani a fost prefect al judeţului Galaţi (1996-2000), pentru un an (2004-2005) a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi iar trei ani (2005-2008) a fost secretar de stat al Ministerului Administraţiei şi Internelor. De altfel, din această postură, Victor Paul Dobre a trebuit să gestioneze două perioade extrem de dificile pentru România - inundaţiile din 2005 şi 2007, coordonând Comandamentul naţional pentru situaţii de urgenţă. De altfel, eficienţa cu care a gestionat situaţiile create în ţară de inundaţii l-a determinat pe preşedintele ţării, Traian Băsescu, să refuze numirea lui Victor Paul Dobre în funcţia de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul. În martie 2006, după ce fostul ministru, Bogdan Olteanu, a demisionat din această funcţie pentru a candida la preşedinţia Camerei Deputaţilor (pe care a şi câştigat-o), premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, l-a numit ministru delegat pe Victor Paul Dobre. Totuşi, Traian Băsescu a refuzat numirea, precizând că Dobre face treabă prea bine la MAI pentru a fi schimbat de acolo; mai mult, preşedintele ţării l-a denumit atunci pe Victor Paul Dobre „ministrul dezastrelor” - denumire care a rămas în memoria colectivă.

Citit 3660 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Mai 2012 09:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.