Se cere reevaluarea zonelor defavorizate
Foto: Directoarea APIA spune că avem mai mult de şase zone defavorizate

Se cere reevaluarea zonelor defavorizate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zonele defavorizate din Galaţi ar trebui reevaluate, iar judeţul ar putea identifica noi astfel de zone, crescând, astfel, şansele ca fermierii gălăţeni să obţină mai multe fonduri europene pentru agricultură sau zootehnie, a declarat, ieri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, şefa APIA Galaţi, Violeta Nanu. Potrivit acesteia, din 2004, de când au fost stabilite în judeţ zonele defavorizate, au apărut situaţii noi: „La Hanu Conachi se înregistrează deja fenomenul de deşertificare, iar Băneasa, de pildă, nu este zonă defavorizată, deşi e înconjurată de zone defavorizate - Tg. Bujor şi Suceveni. În afară de subvenţia de 400 de lei pentru o vacă, într-o zonă defavorizată, fermierul mai primeşte suplimentar 83,75 de euro, cotă care e posibil să crească. În plus, în PNDR, o zonă defavorizată înseamnă un punctaj mai bun şi, deci, mai multe fonduri”.

Conform datelor publice, în prezent, în judeţul Galaţi există doar şase localităţi declarate zone defavorizate: oraşul Tg. Bujor şi comunele Fârţăneşti, Nămoloasa, Oancea, Suceveni şi Vlădeşti. 

Spre deosebire de judeţul Galaţi, în judeţul Brăila sunt declarate localităţi defavorizate 20 de aşezări, iar în judeţul Tulcea, 46!      

Directoarea APIA consideră că trebuie înfiinţată o comisie judeţeană pentru reeavaluarea localităţilor, astfel încât să crească pe judeţ finanţările prin Programul european de Politica Agricola Comuna (PAC), care se va derula în perioada 2014-2021. Prefectul Emanoil Bocăneanu s-a declarat  de acord cu  propunerea.

Citit 2627 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iunie 2012 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.