Excluderea din Parlament a lui Pâslaru cerută în prag de vacanţă

Excluderea din Parlament a lui Pâslaru cerută în prag de vacanţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut din nou Parlamentului revocarea din funcţie a parlamentarilor Sergiu Andon şi Florin Costin Pâslaru, ca urmare a rămânerii irevocabile a deciziilor privind încălcarea legii de către cei doi politicieni.

Nu este prima dată când ANI cere acest lucru; prima solicitare s-a făcut în decembrie 2011, iar penultima, chiar la începutul lunii iunie. La acea dată, deputatul gălăţean Mircea Toader (PDL) îşi relua promisiunea (făcută cu o săptămână înainte) că se va adresa în acest sens Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi pentru revocarea lui Pâslaru, spunând că nu a făcut-o, până atunci, pentru că nu a avut timp!

ANI revine acum cu cererea dar, din păcate, vacanţa parlamentară începe lunea viitoare, iar ultima şedinţă a comisiei juridice are loc marţi. Pe ordinea de zi nu se află un astfel de punct, însă el poate fi adăugat, spune vicepreşedintele comisiei juridice, deputatul gălăţean Bogdan Ciucă (PC). „Şi în urmă cu două săptămâni şi în urmă cu o săptămână, în comisie s-au discutat cele două cazuri, iar în urmă cu o săptămână, colegul UDMR Mate Andras Levente a cerut amânarea discutării acestor cazuri, având în vedere că în ambele situaţii sunt procese pe rol, deşi cazurile diferă. Am înţeles că domnul Sergiu Andon are termen în instanţă undeva prin octombrie. Şi domnul Pâslaru am înţeles că a deschis acţiune în instanţă, dovedind cu acte – pe care le-a adus săptămâna trecută şi la comisie – că ANI nu i-a transmis raportul în termen util, astfel încât să îl poată contesta, conform legislaţiei. Cum este vorba de litigii în instanţă, s-a luat decizia amânării discutării celor două cazuri. Propunerea deputatului UDMR a fost respinsă de Pâslaru, dânsul nu a fost de acord, chiar ne-a cerut, săptămâna trecută, să se clarifice situaţia, dar asta a fost decizia comisiei”, a declarat deputatul Bogdan Ciucă. Acesta nu a exclus posibilitatea ca, în contextul noii sesizări ANI, marţi să se rediscute cazul în comisia juridică.     

O mie de motive pentru două incompatibilităţi     

ANI a explicat Parlamentului că nerevocarea din funcţie a celor doi poate atrage după sine „sancţiunii disciplinare sau, după caz,  (…) amendă de la 50 lei la 2.000 lei”. În plus, nerespectarea hotărârilor judecătoreşti se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. Mai mult, ANI îşi justifică cerea prin recomandările Comisiei Europene de a da curs sancţiunilor Agenţiei, dar şi prin declaraţia Parlamentului privind noua strategie Naţională Anticorupţie 2012-2015. În ciuda atâtor argumente, de peste un an, deciziile ANI privind incompatibilitatea celor doi deputaţi sunt ignorate de Parlament.  

Conform raportului ANI din martie 2011, Florin Pâslaru şi-ar fi angajat fiul cu contract individual de muncă - începând cu anul 2009 şi până în 2011 - în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 18 Galaţi, încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Alexandru Pâslaru ar fi obţinut de pe urma acestei angajări un beneficiu de 21.662 lei (aproximativ 5.158 Euro). Cum Pâslaru nu a contestat, la acea dată, raportul ANI, decizia atrage după sine renunţarea la funcţia de ales.

Raportul ANI spune şi că deputatul conservator Sergiu Andon este incompatibil cu calitatea de parlamentar, întrucât, în calitate de deputat a fost avocat într-un proces de corupţie, acordând  asistenţă juridică unui învinuit într-un dosar penal de corupţie.

 

Citit 1682 ori Ultima modificare Luni, 02 Iulie 2012 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.