UPDATE Parchetul cere Parlamentului avizul pentru urmărirea penală a fostului ministru Victor Paul Dobre

UPDATE Parchetul cere Parlamentului avizul pentru urmărirea penală a fostului ministru Victor Paul Dobre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE ORA 16.00 - Deputatul PDL Mircea Toader: Dobre a fost nevoit să îşi dea demisia

Fost secretar de stat MAI în perioada 2005-2007 (şi coleg de serviciu cu Victor Paul Dobre, care a fost şi el secretar de stat MAI în perioada 2005-2008), deputatul PDL Mircea Toader consideră că liberalul a demisionat tocmai pentru că a refuzat să falsifice datele privind numărul cetăţenilor cu drept de vot de pe listele electorale permanente.

„Ministrul Rus când a anunţat pe listele permanente numărul acela, eu cred că acela e numărul real! Părerea mea personală este că domnul Rus şi domnul Dobre au fost nevoiţi să-şi dea demisia pentru că li s-a cerut: <<domne’, spune că nu e bună… deci nu e bine ce ai declarat…>>. Sau poate au fost acuzaţi că n-au făcut listele corect”, a declarat Toader.

Deşi îl consideră pe fostul ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre, responsabil „complet de organizarea referendumului de la A la Z…”, Toader crede că responsabilitatea cu privire veridicitatea listelor electorale este dublă: a primarilor şi şefilor serviciilor de evidenţa persoanelor. „Procedura este aşa: sistemul de evidenta populaţiei adună datele şi le dă la primari. Ei se uită şi avizează, după care listele se întorc înapoi, merg pe scară ierarhică până la Bucureşti. În mod normal, nu are nicio o răspundere ministrul… Dacă se dovedeşte că listele nu reflectă realitatea, vinovăţia e în primul rând a primarilor din funcţie şi a celor de la evidenţa populaţiei. E o vinovăţie dublă, primarul doar confirmă listele”. (Maria Măndiţă)


 

UPDATE - Parlamentarul gălăţean Victor Paul Dobre nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.


UPDATE - Senatorul Paul Ichim reacţionează: Culmea absurdului - Dobre, cercetat pentru că spune adevărul?

„Sunt foarte surprins, nu m-am aşteptat la aşa ceva! Este evident o acţiune politică, precum şi cea de cercetare pentru instigare la vot, este culmea penibilităţii! Ţara asta geme de hoţi, avem cazuri serioase şi noi anchetăm cazuri care au evidente componente politice… Nu zice nimeni ca organele abilitate să nu ia în calcul sesizările, dar nu intervii în mijlocul unui joc politic!”, a reacţionat, dur, senatorul PNL Paul Ichim. Acesta consideră că adresa lui Constantin Manoloiu, potrivit căreia MAI nu îşi poate asuma veridicitatea informaţiilor în privinţa listelor electorale este „o afirmaţie de foarte mult bun simţ, o afirmaţie corectă, întrucât, iată, se demonstrează că sunt date neconforme cu realitatea: sute de cetăţeni care locuiesc la aceeaşi adresă, morţi pe liste… Iar dacă se dovedeşte că domnul Dobre a susţinut această adresă şi mai ales dacă se dovedeşte că, într-adevăr, nu suntem atâţia pe listele electorale, pentru ce este cercetat penal? Pentru că spune adevărul? Numai în România se poate întâmpla aşa ceva!”.

Şi totuşi, cine răspunde dacă listele electorale permanente revizuite vor indica un alt număr decât cel în baza căruia s-a organizat referendumul? „Primarii au responsabilitatea să actualizeze aceste liste, împreună cu serviciile de evidenţa populaţiei… Dar la noi în România încă se merge pe principiul „las’ că merge şi aşa!”, în loc ca autorităţile centrale să sancţioneze primarii atunci când nu îşi fac treaba!”, răspunde Paul Ichim. (Maria Măndiţă


 

Parchetul cere Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administraţiei, gălăţeanul Victor Paul Dobre, care împreună cu secretarul de stat Ioan Căbulea a înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care precizau că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători.

Redăm integral comunicat Parchetului Înaltei Curîi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ):

"În conformitate cu dispoziţiile art. 109 al. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, şi ale Deciziei nr. 270 din 10 martie 2008 a Curţii Constituţionale, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a solicitat Parlamentului României - Camerei Deputaţilor, declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de numitul DOBRE VICTOR - PAUL, fost ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deputat în Parlamentul României sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, prev. de art 248 rap. la art. 2481 din Codul Penal.

În cauză există indicii că numitul Dobre Victor - Paul a solicitat învinuitului Manoloiu Constantin, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, să întocmească un înscris în care s-a consemnat că “Ministerul Administraţiei şi Internelor nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente”, în condițiile în care tocmai acest minister, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, a fost îndrituit de Guvernul României prin H.G. nr.682/07.07.2012 să selecteze și să prelucreze datele privind cetăţenii cu drept de vot, să le tipărească și să le pună la dispoziţia primarilor.

Ulterior, Victor Paul Dobre a semnat adresa nr. 74619/VPD/02.08.2012, prin care a transmis către Curtea Constituțională înscrisul întocmit de către învinuitul Manoloiu Constantin, fără a exista o solicitare în acest sens din partea instanţei de contencios constituţional.

Întrucât la data săvârşirii faptelor pentru care procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu, numitul Victor Paul Dobre avea calitatea de ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deputat în Parlamentul României în Parlamentul României, s-a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale.

În cauză s-a reţinut că, prin îndeplinirea defectuoasă, cu ştiinţă, a atribuţiilor de serviciu a fost cauzată o tulburare însemnată bunului mers al instituţiilor cu atribuţii în evidenţa persoanelor cu drept de vot şi au fost afectate grav acele relaţii sociale a căror normală desfăşurare şi dezvoltare nu este posibilă fără îndeplinirea cu corectitudine a îndatoririlor de serviciu de către funcţionarii publici sau alţi funcţionari".

Citit 1658 ori Ultima modificare Vineri, 10 August 2012 20:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.