Astăzi, ultima zi în care se pot depune cereri de debranşare la Apaterm

Astăzi, ultima zi în care se pot depune cereri de debranşare la Apaterm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Astăzi este ultima zi în care se pot depune cereri de debranşare la Apaterm * Dacă locuiţi în zona unitară, teoretic, adio debranşare! * Practic, există gălăţeni care au renunţat la încălzirea centralizată, deşi nu aveau voie * Cine plăteşte pentru "eliberarea" clienţilor-captivi?

Pentru că nu au uitat frigul de astă iarnă şi nici bâlbâiala administrativă din octombrie-noiembrie 2011 când, din cauza problemelor financiare ale Apaterm, s-a pornit cu întârziere încălzirea centralizată din municipiul Galaţi, tot mai mulţi locuitori vor să se debranşeze de la sistemul centralizat. Comparativ cu anul trecut, numărul de debranşări efectuate este cu aproape zece la sută mai mare (849, din ianuarie până în august, faţă de 769, în aceeaşi perioadă a anului trecut), însă cereri se mai primesc şi astăzi la Apaterm.

De unde termenul limită? 

Ziua de 14 august este ultima din an în care gălăţenii mai pot depune cereri de debranşare, deoarece termenul-limită este 16 august, dar mâine cererile la Apaterm nu se mai înregistrează, întrucât Sf. Maria este declarată zi nelucrătoare! Cum s-a ajuns la acest termen? Legea (325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică) spune că deconectările nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire (care începe, teoretic, în noiembrie, dar pentru care se încep probele din luna octombrie) şi că se efectuează în maxim 45 de zile de la data depunerii cererii. Pentru o cerere depusă cel târziu pe 14 august, debranşarea se va efectua cel târziu la jumătatea lunii octombrie. 

Potrivit declaraţiilor directorului de producţie al Apaterm, Mircea Ispas, în principal, gălăţenii care cer deconectarea sunt cei cărora le vin facturi foarte mari la energia termică, din cauză că din tot blocul au mai rămas foarte puţine apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire.

Sunt zone din oraş unde sunt interzise debranşările!

Consiliul Local Galaţi a decis, în 2008 (http://www.primaria.galati.ro/portal/hotarari/010408/HCL%20166.pdf), în anumite zone din municipiul Galaţi, locuitorii nu mai au voie să se debranşeze. Zonele, botezate „unitare” nu sunt o invenţie a CL-ului, ci sunt prevăzute în Legea 325/2006 şi se întind peste tot oraşul – din Centru până în Micro 40. De-a lungul anilor, au existat însă şi alte decizii ale CL privind scoaterea anumitor blocuri din zona unitară (HCL nr. 436/18.08.2009 sau HCL 158/27.052010), însă, în principal, o persoană aflată în zona unitară nu are voie să se debranşeze. „Zonele unitare sunt stabilite prin lege; ele sunt stabilite în funcţie de investiţiile şi modernizările care s-au făcut în punctele termice şi reţelele de termoficare. Vorbim de zeci, sute de miliarde de lei vechi”, explică Mircea Ispas.  Întrebat cum se împacă ideea zonelor unitare cu dreptul şi libertatea oricărui cetăţean de a fi sau nu clientul Apaterm, Ispas răspunde: „Există un principiu care se aplică peste tot, în Vest, nu am inventat noi apa caldă: <<un singur imobil, un singur sistem de încălzire>>”.

Sunt gălăţeni care s-au debranşat, deşi Apaterm le-a interzis!

Din motive pe care le veţi înţelege imediat, o să-l numim pe următorul personaj "Iulian". El este unul din zecile de mii de gălăţeni care locuieşte într-una din zonele unitare. Teoretic, omul nu are dreptul să se debranşeze, însă practic, în această vară, bărbatul şi-a montat centrală termică. „Iarna trecută am avut 17 grade Celsius în casă, ce-am mai tras cu copilul, abia se născuse! Încălzeşte apă, stai cu caloriferul electric şi pentru ce? Pentru facturi foarte mari. Am decis să mă debranşez. Când am cerut aviz de la Apaterm mi s-a dat aviz negativ, că stau în zona unitară şi că ei au investit în punctele termice. Parcă mă încălzeşte pe mine investiţiile în punctul lor termic! Am decis să mă debraşez oricum şi mi-am pus centrală. Să facă borş, nu mă interesează! Dacă mă întreabă de sănătate, îi dau în judecată: eu nu cred că vreun judecător o să-mi spună că sunt obligat să fiu clientul vreunei societăţi anume! În plus, eu nu am contract cu Apaterm, ci asociaţia de proprietari”, ne-a spus Iulian.

Poliţia, sesizată pentru debranşări ilegale?

Directorul Mircea Ispas spune că „am descoperit inclusiv debranşări ilegale, cu acte false. Vom face verificări şi vom sesiza Poliţia pentru cei care au greşit. Vorbesc în primul rând de firmele de centrale termice care au instalat centrale fără avizul Apaterm”. Şi totuşi, între proprietarul care s-a debranşat ilegal şi Apaterm nu există relaţie contractuală. Cu alte cuvinte, pe numele lui "Iulian" nu va apărea nici o factură din partea Apaterm. Pe de altă parte, Ispas explică: „Noi taxăm imobilul, defalcarea cheltuielilor revine asociaţiei. Dacă cel care s-a debranşat şi-a montat centrală, teoretic, cantitatea de agent termic livrată de noi asociaţiei va scădea, deci cheltuielile se vor reduce. Mai rău este în cazul celor care se debranşează şi nu optează pentru alt sistem de încălzire. În aceste cazuri, căldura de la celelalte apartamente se transferă şi la cel debranşat şi, per total, consumul creşte”. Un consum care se va împărţi, apoi, tot bieţilor locatari care au rămas clienţii Apaterm!

Citit 4275 ori Ultima modificare Marți, 14 August 2012 15:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.