Dispare o instituţie de cultură: Muzeul de Istorie, evacuat din sediu

Dispare o instituţie de cultură: Muzeul de Istorie, evacuat din sediu

Foto: Angela Ribinciuc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
20 comentarii

Consiliul Judeţului a refuzat să-i plătească proprietarului chiria cerută, considerând-o prea mare


Clădirea care adăposteşte Muzeul de Istorie a fost revendicată şi există un ordin judecătoresc prin care conducerea trebuie să împacheteze exponatele şi să le mute. S-ar fi putut cădea la o înţelegere între proprietar şi Consiliul Judeţului, dar se pare că suma pe care o pretinde proprietarul pentru chirie este prea mare. „Ne-am gândit că proprietarul nu va cere sume astronomice pentru chirie. Ceea ce cere el, însă, ar echivala, în doi ani, cu valoarea unei noi construcţii”, a explicat county-managerul Costel Fotea. Trezit că trebuie să îşi mute toate obiectele de muzeu cât mai repede, directorul Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru, are noroc numai cu Legea muzeelor şi a colecţiilor publice care nu îi permite proprietarului clădirii să sigileze colecţiile şi obiectele din incinta edificiului. Singurele soluţii găsite de conducerea CJ şi a Muzeului de Istorie sunt depozitarea unora dintre exponate în Lapidarium, clădire ce aparţine Consiliului, şi mutarea celorlalte în Casa Cuză Vodă. Gălăţenii aveau, până acum, trei muzee, şi anume Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, Muzeul de Istorie şi Muzeul de Artă Vizuală. Întrebarea este cu ce mai rămânem dacă Muzeul de Istorie îşi împachetează lucrurile, iar Muzeul de Artă Vizuală are şi el un ultimatum din partea Episcopiei.

Citit 3231 ori Ultima modificare Joi, 13 Septembrie 2012 19:44

20 comentarii

 • postat de DRN Luni, 17 Septembrie 2012 01:53 Link la comentariu
  0
  0

  Clădirea Muzeului de Istorie este construită în anii 80, pe vremea lui Ceaușescu. Am văzut când au construit-o și când s-a mutat muzeul din casa Cuza. Nu știu ce era acolo înainte de anii 90, poate cineva mai în vârstă își amintește.

  Raportează
 • postat de Episcopia să fie impozitată gras pentru bisericile construite pe domeniul public !!! Vineri, 14 Septembrie 2012 23:55 Link la comentariu
  0
  0

  Și Episcopia este nesimțită revendicând Muzeul de Arte Vizuale după ce Primăria a permis construcția pe domeniul public a mai multor biserici înghesuite între blocuri și chiar pe Faleza Superioară de parcă am fi un oraș cimitir cu morți în apartamente.

  Raportează
 • postat de crayven Vineri, 14 Septembrie 2012 18:52 Link la comentariu
  0
  0

  Asta se intampla cand iti bagi lucrurile in case luate fortat. Primaria STIA ca aceste revendicarii sunt valabile.
  STIA ca va pierde si totusi s-a judecat ( si se judeca incontinuare ) PROSTESTE cheltuind MILIARDE in loc sa construiasca ALTE claidiri necesare activitati normale ale acestor institutii.
  Unde nu-i cap....

  Raportează
 • postat de Tomitza Vineri, 14 Septembrie 2012 18:31 Link la comentariu
  0
  0

  Situatia in care se gaseste muzeul de istorie este emblematica pentru modul in care se functioneaza Romania in mare si Galatiul la scara redusa... dezinteres, nepotism, egocentrism, minciuna si dezinformare. Pe site-ul muzeului nu exista nimic in acest sens, e ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Ceea ce declara county-managerul( s-au terminat cuvintele romanesti?) e la fel de absurd... cum poat esa fie chiria pe doi ani egala cu pretul unei constructii noi? Poate avem ceva cifre care sa sprijine afirmatia, sau e secret de stat?
  Directorul de acolo e exponential pentru ciocoismul de partid si de stat, un incompetent si un mitoman care paraziteaza bugetul, patroneaza dezastrul si minte cu nerusinare.
  Cat despre ultima intrebare din articol, cu cate muzee ramanem, muzeul de istorie nu se desfiinteaza, ci este doar evacuat din sediul central. Sa faca domsoara reporter scaderea...

  Raportează
 • postat de un grec, doi greci si ionel beiul culturii de la dunarea de jos Vineri, 14 Septembrie 2012 16:32 Link la comentariu
  0
  0

  Ce facusi Gicule ai ramas fara casa unde iti intinzi tu paharele si amantele! S-a dus epoca ta grecii au alti prieteni iar marele liberal din amonte nu sta cu mainile in san,. El nu uita si nu iarta iar tu mare istoric doar licentiat pe vremea cand tovarasii te invatau sa bati la masina si sa asculti habar nu ai ce inseamna sa scrii o carte. Halal director de Anul Nou. Gicule numai esti singur acasa 1, 2, 3, 4 etc ca Bacalbasa are si el nevoie de capital, vrea sa fie intelectual si nu se poate certa cu amicii de pe la emisiuni. Oricum daca erai baiat destept stateai zilnic la usa la Chebac si apoi la Bacalbasa sa iti termina Lapidarimul sa te muti in el! Hai ca poate il termina si pe ala Tancradu. Stii tu de ce zic. Halal director de birt mai esti tu mai Cristiane. Hai descarcate pe sarmana Constantina! Nu fii prost ma, scoate si tu cum ai mai facut, un atac la vecini, ca presa e doritoare.

  Raportează
 • postat de un grec, doi greci si Vineri, 14 Septembrie 2012 16:14 Link la comentariu
  0
  0

  Vezi mai cioropel mare directorel ce insemna sa porti ranchiuna la oameni. Acum iti cauti casa ca Lapidariumul e facut in stilul romanesc de munca "pe branci". Vezi ce inseamna sa nu contezi in relatii decat pe dosarele nepotului. Acum GL e al BR daca nu ai priceput! Daca cumva te-ai trezit si ai terminat sticla cu care apari mereu in cadru la fotografii in biroul tau o sa iti dai seama ca pe greci trebuie sa te temi, mai ales, cand lor li se fac daruri. Ce gandeai neica ca te tine nepotu in brate mereu si nu publici la "istoricii" Galatilor opera in 666 de volume si o sa stea cum mana in san sau pe pahar si secretara ca tine. Si toate astea dupa ce in campanie nu tu te afisai cu ei ci aia pe care ii faceai incapabili si ii atacai peste tot. Doctorul nu pe tine te invita la emisiuni! Ca nu avea ce alege din tine! Chema oameni cu viziuni liberale asupra vietii, care la final cad in picioare. Te intrebi cati o sa-ti sara in ajutor dintre oamenii insemnati de cultura galateni! Faci tu cumva cu nepotu si clanurile de semidocti scoliti in ale frustrarii, proteste, memorii. Poate nepotu ca e singurul capabil dintre voi dar prea astepti toate de la el. Lasa ca de anu nou o sa primesti si numirea dar la Prescista ca acolo poate te simti acasa cu masina de scris ca pe vremuri!
  Lasa ba Gicule! Nu fi trist ca treaba merge si o sa vezi director o doamna proaspat doctor ca din neamurile voastre nu are pe cine pune! Nimic nu e intamplator dar pentru Galati epoca faraonilor adormiti de prin functiile publice. Gata Galatiul o sai ba alte viziuni! Bine ati devenit din iunie suburbie al BR si politica, financiara si acum culturala!

  Raportează
 • postat de Presa(TII) Vineri, 14 Septembrie 2012 13:03 Link la comentariu
  0
  0

  Conducatorii urbei ar trebui sa faca o conferinta de presa, in care sa explice posibile solutii de salvare a patrimoniului mobil in conditii optime . Cu muzeul unui judet nu-i de glumit ,au fost alesi de electorat si pentru astfel de situatii.

  Raportează
 • postat de moartea căprioarei Vineri, 14 Septembrie 2012 11:49 Link la comentariu
  0
  0

  Împachetez şi plâng, împachetez.
  După o viaţă de lucru în muzeu, viaţă în care adesea ne-am identificat cu locul de muncă, viaţă în care deseori familia era pe plan secund, iată că a venit timpul să ne luăm rămas bun de la locul în care am investit atâta timp, atâta trudă, atâta dragoste. Sentimentul este identic cu acela de a-ţi pierde pe cineva drag. Oare se gîndeşte cineva şi la noi, la noi cei care ne ştiam rostul, care cu migală am ordonat, păstrat şi conservat aceste mărturii ale trecutului, pentru a le transmite mai departe copiilor noştri? Un popor care nu-şi cunoaşte istoria este un popor sortit pieirii. Avem datorie faţă de copii noştri de a le arăta istoria aşa cum a fost, nu un morman de cutii cu obiecte de inventar. Nici nu ştiu ce să mai spun, pe curând sau rămas bun, cert este că odată cu desfiinţarea acestui spaţiu se rupe ceva din fiecare dintre noi.

  Raportează
 • postat de @Lala Band Vineri, 14 Septembrie 2012 10:59 Link la comentariu
  0
  0

  "Cladirea a apartinut familiei Cavaliotti, pana la nationalizare imobilul adapostind spatii comerciale la parter
  (cafenea, depozit de medicamente),cele doua etaje fiind inchiriate ca apartamente pentru locuit ori cabinete medicale." (http://www.galati.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=315).
  Asta ca sa stii si tu istoria orasului.

  Raportează
 • postat de LALA BAND Vineri, 14 Septembrie 2012 10:45 Link la comentariu
  0
  0

  Cladirea este construita in anii 80 finalizata cred in 87, de unde proprietar, poate terenul are proprietar dar nu cladirea ,deoarece aceasta a avut de la deschidere acest rol adica muzeu, e legata cu ata alba cineva vrea pur si simplu sa fure un bun al orasului, CLADIREA ESTE PROPRIETATEA STATULUI NU ARE ALT PROPRIETAR, DOAR TERENUL. ACEST ARTICOL ESTE FACUT PROST

  Raportează
 • postat de alis Vineri, 14 Septembrie 2012 09:28 Link la comentariu
  0
  0

  @greu
  Casa e construita de mult, nici poveste de anii 80, comunistii au nationalizat-o (furat-o) de la proprietari. Mostenitorii sunt membrii unei familii care de-a lungul timpului au avut un rol importnt in Galati...

  Raportează
 • postat de greu Vineri, 14 Septembrie 2012 09:02 Link la comentariu
  0
  0

  si cine este proprietarul ? acea cladire este construita in anii '80 deci nu cred ca e vorba de retrocedari.

  Raportează
 • postat de Alis Vineri, 14 Septembrie 2012 08:57 Link la comentariu
  0
  0

  Situatia in cauza (retrocedarea imobilului) era cunoscuta de foarte multi ani. Ca directorul nu a facut nimic, e altceva.

  Raportează
 • postat de Eu Vineri, 14 Septembrie 2012 08:47 Link la comentariu
  0
  0

  Daca imobilul a avut proprietar, iar acesta, prin avocat, se prezinta in instanta cu actul de proprietate in original, nici un complet de judecata din lumea civilizata nu va da castig de cauza partii adverse. Ca ea se numeste Primarie, Consiliul Judetean sau Minister. Nu juristii acestor institutii sunt vinovati, cand ai un proces in care urmasul proprietarului are dosarul "beton" nici mama juristului institutiei nu mai poate face nimic. Decat sa treaca prin toate fazele de judecata. Atat. Vinovati sunt cei care, din diverse motive, stiind ca imobilele ce adapostesc sedii de cultura, licee sau institutii ale statului, au tot amanat, taraganat sau ignorat sentinte judecatoresti definitive, executorii si irevocabile si nu le-au pus in excutare. Adm. publica locala sa invete ca a fi chirias inseamna sa te achiti de anumite responsabilitati. In caz contrar, eliberezi spatiul. Aici nu exista sentimentalisme. Exista doar LEGEA.

  Raportează
 • postat de istoricul Nea Culce Vineri, 14 Septembrie 2012 08:45 Link la comentariu
  0
  0

  Ei bine sa vedem: Muzeul de Istorie trebuie retrocedat proprietarului. Directorul se duce la presedintele CJ sa-i explice si sa-l intrebe cum sa procedeze cu obiectele. Bacalbasa urla la el. Apoi directorul, neinspirat il intreaba unde ii muta pe angajatii muzeului. Bacalbasa zice: NU MA INTERESEAZA DE ANGAJATI! Sublim!

  Raportează
 • postat de istoricul Nea Culce Vineri, 14 Septembrie 2012 08:44 Link la comentariu
  0
  0

  Ei bine sa vedem: Muzeul de Istorie trebuie retrocedat proprietarului. Directorul se duce la presedintele CJ sa-i explice si sa-l intrebe cum sa procedeze cu obiectele. Bacalbasa urla la el. Apoi directorul, neinspirat il intreaba unde ii muta pe angajatii muzeului. Bacalbasa zice: NU MA INTERESEAZA DE ANGAJATI! Sublim!

  Raportează
 • postat de Nahlin cu vant in pupa Vineri, 14 Septembrie 2012 08:01 Link la comentariu
  0
  0

  Cine a avut continuitate politica timp de 22 de ani in gospodarirea si administrarea orasului sa isi asume esecul total .Jos Basescu ,el este vinovat !? (nu disperati ,putem face muzee pe stadioane ,primarie in aer liber in Gradina publica,etc. ,solutii sunt cu banii stam mai prost .)

  Raportează
 • postat de omul muncii Vineri, 14 Septembrie 2012 07:46 Link la comentariu
  0
  0

  Jefuitorisi ticalosi sunt cei care dau astfel de solutii(legiuitorii+judecatorii)or sa dea revendicari si la blocuri(oricum ei nu mai stau la bloc)au vile,case de vacanta si alte proprietati.pe cind o renationalizare a tot ce sa furat,posibil curind daca vor dispare din parlament toti cei careau avut mai mult de un mandat.Sa traiti bine si sa-i "ciuruiti"la vot.La muzeul de istirie ca si la cel de cultura s-au investit sume enorme din banii nostrii si apar niste infractori si obtin revendicarea

  Raportează
 • postat de ghici Vineri, 14 Septembrie 2012 07:19 Link la comentariu
  0
  0

  Trist de tot.Un oras fara obiective culturale e sortit .....
  Asta si-au dorit toti pseudo intelectualii de la carma judetului.
  O sa le creasca bani pana si pe morminte daca vor fi vreodata iertati pentru gradul de degradare al orasului.

  Raportează
 • postat de stefan badita Vineri, 14 Septembrie 2012 00:20 Link la comentariu
  0
  0

  idioti .... e clar ca primaria a pierdut intentionat procesele .... asa ca as sugera ca in prefectura sa se stranga primaria si prefectura iar la regionala CFR sa mute muzeul cumva....

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.