County-managerul Costel Fotea: „Conducerea unui judeţ este o provocare foarte mare”
Foto: Foto: Vasile Caburgan

County-managerul Costel Fotea: „Conducerea unui judeţ este o provocare foarte mare”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • „Am preluat Spitalul din Târgu Bujor într-o stare falimentară şi l-am lăsat fără nicio datorie” * „Spitalul Judeţean este un obiectiv pe care vrem să îl rezolvăm” * „Grădina Botanică va trebui să producă mai mult material biologic” * „Pădurea Gârboavele ar trebui să devină un complex de agrement”

- Ce atribuţii are county-managerul Costel Fotea?

- Tot ce înseamnă direcţie tehnică, direcţie juridică, direcţie economică, direcţie de finanţe, absolut toate aceste direcţii.

- Cum resimţiţi trecerea de la manager de spital la manager de judeţ?

- Managerierea unui judeţ este o provocare foarte mare. Am fost nouă ani manager la Spitalul din Târgu Bujor. Avantajul pe care îl am este că am manageriat mai multe instituţii şi că pe toate le-am preluat din pragul de faliment. Am condus şi instituţii agricole, dar şi o societate privată care a plecat aproape de la 0 şi a ajuns să facă o investiţie de peste 300 de miliarde în judeţul Galaţi, pe fonduri europene. Am preluat Spitalul din Târgu Bujor într-o stare falimentară şi l-am lăsat fără nicio datorie. L-am lăsat şi cu vreo câteva miliarde în plus şi am implementat şi un sistem informatic pe fonduri europene de vreo 20 de miliarde.

- Pentru că aveţi experienţa aceasta cu spitalul din Târgu Bujor, v-aţi gândit deja la un proiect pentru Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”?

- Medicina gălăţeană este o provocare, în special Spitalul de Urgenţă. În momentul de faţă lucrăm la un proiect pe termen lung. Spitalul de Urgenţă este un obiectiv pe care vrem să îl rezolvăm. Este o provocare pentru că vorbim de aproximativ 20 la sută, poate chiar 30 la sută din populaţia judeţului Galaţi, care beneficiază de servicii medicale aici. Eu am fost acum o săptămână inclusiv la subsolul subsolului spitalului, unde sunt conductele. Sunt două proiecte mari care au început acolo şi sunt în derulare şi anume conductele de fluide - vorbim aici de tot ce înseamnă conductă pentru canalizare, tot ce înseamnă conductă pentru oxigen – şi înlocuirea sistemului electric. Acum urmează să venim cu un proiect de igienizare şi de schimbare a mobilierului. Vii pe etajele 8-9, ai schimbat fluidele şi reţeaua electrică, iar din urmă se rade până la cărămidă, pentru că altfel există pericol de infecţie nozocomială şi prin igienizarea până la cărămidă se reduce riscul infecţiilor. Trebuie investit şi în aparatură, pentru că, dacă nu ai aparatură, degeaba oferi condiţii hoteliere de cinci stele.

- Mai este şi cupola de la unitatea de primire urgenţe…

- Probabil vom gândi un proiect de ventilare, pentru a asigura microclimatul. Va trebui găsită o soluţie.

- Ce alte proiecte aveţi pentru Galaţi şi, mai ales, ce proiecte concrete aveţi, care pot demara cât mai curând?

- În momentul de faţă nu avem nimic concret, suntem doar în faza de discuţii. Încercăm să concretizăm o strategie măcar pentru doi, trei ani pentru judeţ şi daţi-mi voie să le spun după aceea. Există foarte multe discuţii între mine şi domnul preşedinte CJ pentru a stabili priorităţile, dar nu pot să spun acum: „Proiectul acesta vrem să îl facem”.

- Şi care sunt priorităţile?

- Păi sunt o grămadă de proiecte care trebuie finalizate. Este Grădina Zoologică, este Şcoala „Emil Gârleanu”, care trebuie dată în funcţiune. Ea va fi finalizată şi urmează să o dotăm cu mobilier. Clădirea este funcţională, doar că mai trebuie mobilierul.

- Există şi problema scurgerilor de la Grădina Zoologică.

- Acelea au fost proiectate greşit. Cred că problema aia poate fi remediată, pentru că, Grădina Zoologică fiind în pantă, se poate sparge puţin şi să se facă o scurgere. Mai este o problemă cu malurile de susţinere. Şi acelea trebuie rezolvate. Dacă ar fi fost prinse în proiect, se făceau acum.

- Probleme sunt şi la Grădina Botanică…

- Am discutat cu doamna directoare şi este un proiect cu sera. Sera este veche. Eu mă gândesc că Grădina Botanică va trebui să producă mai mult material biologic: flori, plante ornamentale, pentru că sunt specialişti acolo de primă mână care pot produce material biologic care se caută. Acum Primăria cumpără plante ornamentale şi tot ce vedem prin oraş. Suma pe care o dau pe astfel de plante este foarte mare şi atunci putem să venim să suplinim cu ce nu face sera Primăriei.

- Propriu-zis ce o să faceţi? O să dărâmaţi schela actuală şi o veţi reconstrui? Este schela aceea mare care a fost lăsată în uitare.

- Există proiectul, dar totul este până la bani. Dacă am putea face un proiecţel cât de mic sau cât de mare, să găsim o măsură să putem atrage fonduri europene, chiar şi 50 la sută, contează foarte mult. Una este să faci o investiţie de 1 milion de euro cu 70 la sută finanţare şi cu 30 la sută cofinanţare şi alta e să faci o investiţie de 1 milion de euro singur. Nu ne permite bugetul. Astfel încât una dintre priorităţi este să căutăm cât mai multe proiecte cu finanţare externă.

- De când sunteţi county-manager, ce aţi reuşit să faceţi? Aţi reuşit măcar să străbateţi cu piciorul toate obiectivele?

- Nu am reuşit să le străbat pe toate. Sunt multe. De exemplu am fost de vreo două ori la Gârboavele, inclusiv la lacurile din spate. Pădurea Gârboavele ar trebui să devină un complex de agrement pentru că Galaţiul are doar Faleza, Grădina Botanică şi această pădure. Trebuie să facem ceva să includem tabăra şcolară într-un circuit, măcar pentru copiii proveniţi din familii cu posibilităţi financiare mai reduse. Căsuţele trebuie rase din temelii şi făcute din nou, pentru că ele nu mai pot fi folosite pentru locuit. Proiectul trebuie să cuprindă tot ce înseamnă pădure, tabără şi lacurile din spate, spaţii special amenajate pentru grătare, cele două lacuri să fie folosite pentru pescuit sportiv sau chiar plimbări cu hidrobicicleta, să punem în valoare herghelia de la Tuluceşti şi Muzeul Satului. Dacă ar reuşi proiectul acesta al CJ, din punctul meu de vedere ar fi o mare realizare. În acest sens am purtat discuţii şi cu cei de la Tuluceşti şi cu arhitectul şef al CJ, dar totul este până la bani, pentru că avem nevoie de milioane de euro. Trebuie să găsim sursa de finanţare.

Citit 5978 ori Ultima modificare Duminică, 16 Septembrie 2012 19:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.