Cât te costă să FUMEZI unde n-ai voie? E valabil de joi

Cât te costă să FUMEZI unde n-ai voie? E valabil de joi
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

De joi încolo, se interzice definitiv fumatul în spaţiile publice închise. Asta înseamnă că şi în baruri, restaurante, cluburi şi alte locuri în care şi fumătorii vin să se simtă bine. Ba chiar au fost cluburi care, weekendul trecut, au dar petreceri de „adio fumat”. Nici la birou nu se va mai putea fuma, de pe 17 martie începând.

Vă gândiţi deja că, deh!, îl cunoaşteţi pe barman şi o să vă lase să vă aprindeţi o ţigară? Sau că şeful n-o să vă interzică două-trei fumuri acolo, că doar sunteţi angajat de bază în firmă şi v-aţi dovedit mult mai productiv după o ţigară? Cel mai sigur ar fi să vă luaţi gândul de la astfel de „dezlegări”. Tocmai ca să se asigure că Legea 15/2016 se va aplica cu stricteţe, legiuitorii au prevăzut sancţiuni aspre. Iată-le.

Amenzi usturătoare şi chiar închiderea unităţilor în care se fumează


Fumătorul care încalcă legea şi îşi aprinde ţigara (electronică sau nu), pipa sau trabucul într-un spaţiu public închis, scapă cel mai ieftin: cu amendă de la 100 la 500 lei. Per abatere. Aşa că oricât de bine spuneţi că aţi câştiga, parcă o ţigară de 100 până la 500 lei e o idee cam scumpă!

Agentul economic care administrează spaţiul public închis în care s-a fumat fără drept va avea însă cel mai mult de suferit. La prima abatere constatată, acesta scapă doar cu o amendă de 5.000 lei. E mult, dar parcă totuşi ar fi suportabil pentru un restaurant sau o firmă mare! Vestea proastă este că la a doua abatere, amenda se dublează, iar activitatea firmei poate fi chiar suspendată, până când cei care controlează ajung la concluzia că problema s-a remediat. Şi abia la a a treia abatere constatată apar problemele grave: amendă de nu mai puţin de 15.000 lei şi închiderea unităţii.

Acum vă mai gândiţi că patronul unui restaurant riscă să îşi vadă localul închis doar pentru că îi sunteţi simpatic şi v-ar plăcea să fumaţi la masă?

Cine dă amenzi?


Potrivit legii, vor putea da amenzi şi poliţiştii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, dar şi cei locali. De asemenea, persoane cu competenţă vor fi şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), la Jandarmerie, la structurile din subordinea Ministerului Sănătăţii şi la Autoritatea Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

Carevasăzică, ochi care să vă vadă fumând acolo unde n-aveţi voie vor fi peste tot… Dacă legea vi se pare prea aspră, gândiţi-vă şi la faptul că anual mor şase milioane de oameni din cauza fumatului, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Iar zece la sută din cei şase milioane sunt fumători pasivi.

Citit 5968 ori Ultima modificare Luni, 14 Martie 2016 17:09

8 comentarii

 • Luni, 21 Martie 2016 11:32
  188.27.179.***
  Mai bine treci pe o tigara electronica si rezolvi orice problema.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Robert
  Marți, 15 Martie 2016 16:43
  83.60.133.***
  Cu legea asta, o sa fi ca afara... daca fumezi pune-o en tu C.V. putini o sa-ti dea de munca daca trebuie sa iesi la fumat... si daca o faci pe ascuns mai nasol, nerespectarea normelor de incendiilor se sanctioneaza......
  0
  1
  Raportează
 • postat de Marius
  Luni, 14 Martie 2016 15:34
  5.13.216.***
  Cat de mincinosi si/sau lipsiti de profesionalism puteti fi ?! Unde scrie in Legea nr. 349/2002 actualizata prin Legea nr. 15/2016 ca tigara electronica are acelasi regim cu tigara clasica !?!? Ia uitati aici: art. 2 lit I ind.1) ,,ţigaretă electronică se înţelege un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conţin nicotină prin intermediul unui muştiuc sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuş, un rezervor şi dispozitivul fără cartuş sau rezervor", iar art. 3 alin.1 ind.2) spune: ,,În spaţiile prevăzute la art. 2 lit. n1) este interzisă inclusiv utilizarea ţigaretei electronice". Potrivit art. 2 lit.n ind.1) ,,mijloc de transport în comun se înţelege orice vehicul utilizat pentru transportul contra cost al persoanelor" Asadar, pentru ca vapatul sa fie interzis EXCLUSIV in ,,mijloacele de transport in comun" e necesar ca vaporii sa contina NICOTINA ! Sunt destui care vapeaza lichid cu nicotina 0, printre care si eu (glicerina pura, mai exact). Deci, abia astept sa vina un garcea sa-mi dea amenda, mie sau patronului localului ! Plangere contraventionala + cheltuieli mari de judecata scrie pe ,,fruntea" Politiei. Acestea fiind spuse, sper sa rectificati continutul articolului si sper sa nu-mi stergeti postarea. Voi verifica si daca dispare .... surpriza, nu va spun ce fac.
  6
  4
  Raportează
 • postat de Laur
  Luni, 14 Martie 2016 13:08
  5.2.209.***
  Domnule Kolbay....Ministerul Afacerilor Externe nu are poliţişti în subordine.....dar poate stiţi mai bine Dvs.!!!
  1
  6
  Raportează
 • postat de Silviu
  Luni, 14 Martie 2016 10:59
  193.230.156.***
  "Cine da amenzi?
  Potrivit legii, vor putea da amenzi şi poliţiştii din subordinea Ministerului Afacerilor Externe"
  cred ca e o gluma asta.... MAE sa se ocupe de asa ceva?!? Imposibil!
  1
  6
  Raportează
 • postat de George
  Luni, 14 Martie 2016 09:00
  84.117.219.***
  HA HA HA. Ar rebui sa fie cate un politist in fiecare firma si la fiecare club si restaurant. Ceea ce nu se poate. Ne-ar trebui vreo 2 milioane de plolitisti in plus. Sa se poata respecta legea.
  11
  2
  Raportează
 • postat de antifumator
  Luni, 14 Martie 2016 08:44
  5.13.134.***
  Legea e foarte buna, amenzile sunt menite sa descurajeze fumatul acolo unde nu este voie, bravo doamnei deputat de la Cluj (cu toate ca nu agreez PSD-ul dar trebuie sa o felicit pe doamna deputat) pentru initierea acestei legi.
  8
  13
  Raportează
 • postat de Bandit
  Luni, 14 Martie 2016 08:29
  213.177.13.***
  Dar cum se dovedeste ca am fumat?Imi miroase cineva degetele?Hihihihui,pai dupa ce fumez le bag in fund.Hihihihihi,dar legea interzicerii furatului ,cand se aplica.Cand se vor confisca averile borfasilor?Se vrea o tara ca afara???Ce nu se face salariul minim 1000 e?Uite ca eu am sa fumez exact unde fumam inainte.Cine ma controleaza la birou? Si seful cand vine suna inainte.O lege cand sa facem sex,cand apare?
  12
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.