Cât te costă să FUMEZI unde n-ai voie? E valabil de joi

Cât te costă să FUMEZI unde n-ai voie? E valabil de joi
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

De joi încolo, se interzice definitiv fumatul în spaţiile publice închise. Asta înseamnă că şi în baruri, restaurante, cluburi şi alte locuri în care şi fumătorii vin să se simtă bine. Ba chiar au fost cluburi care, weekendul trecut, au dar petreceri de „adio fumat”. Nici la birou nu se va mai putea fuma, de pe 17 martie începând.

Vă gândiţi deja că, deh!, îl cunoaşteţi pe barman şi o să vă lase să vă aprindeţi o ţigară? Sau că şeful n-o să vă interzică două-trei fumuri acolo, că doar sunteţi angajat de bază în firmă şi v-aţi dovedit mult mai productiv după o ţigară? Cel mai sigur ar fi să vă luaţi gândul de la astfel de „dezlegări”. Tocmai ca să se asigure că Legea 15/2016 se va aplica cu stricteţe, legiuitorii au prevăzut sancţiuni aspre. Iată-le.

Amenzi usturătoare şi chiar închiderea unităţilor în care se fumează

Fumătorul care încalcă legea şi îşi aprinde ţigara (electronică sau nu), pipa sau trabucul într-un spaţiu public închis, scapă cel mai ieftin: cu amendă de la 100 la 500 lei. Per abatere. Aşa că oricât de bine spuneţi că aţi câştiga, parcă o ţigară de 100 până la 500 lei e o idee cam scumpă!

Agentul economic care administrează spaţiul public închis în care s-a fumat fără drept va avea însă cel mai mult de suferit. La prima abatere constatată, acesta scapă doar cu o amendă de 5.000 lei. E mult, dar parcă totuşi ar fi suportabil pentru un restaurant sau o firmă mare! Vestea proastă este că la a doua abatere, amenda se dublează, iar activitatea firmei poate fi chiar suspendată, până când cei care controlează ajung la concluzia că problema s-a remediat. Şi abia la a a treia abatere constatată apar problemele grave: amendă de nu mai puţin de 15.000 lei şi închiderea unităţii.

Acum vă mai gândiţi că patronul unui restaurant riscă să îşi vadă localul închis doar pentru că îi sunteţi simpatic şi v-ar plăcea să fumaţi la masă?

Cine dă amenzi?

Potrivit legii, vor putea da amenzi şi poliţiştii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, dar şi cei locali. De asemenea, persoane cu competenţă vor fi şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), la Jandarmerie, la structurile din subordinea Ministerului Sănătăţii şi la Autoritatea Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

Carevasăzică, ochi care să vă vadă fumând acolo unde n-aveţi voie vor fi peste tot… Dacă legea vi se pare prea aspră, gândiţi-vă şi la faptul că anual mor şase milioane de oameni din cauza fumatului, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Iar zece la sută din cei şase milioane sunt fumători pasivi.

Citit 6166 ori Ultima modificare Luni, 14 Martie 2016 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.