Neagu Djuvara, la Galaţi: "Politica noastră externă e cu curul în două luntre”

Neagu Djuvara, la Galaţi: "Politica noastră externă e cu curul în două luntre”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trimis în ´44 curier diplomatic la Stocholm, ducând secrete şi târzii negocieri de pace, profesorul Neagu Djuvara – istoric cu doctorat la Sorbona, filosof, scriitor, ziarist, diplomat – a trăit 23 de ani în Africa, unde a înfiinţat, în noul stat independent Niger, Ministerul de Externe.

- Cu experienţa dumneavoastră în diplomaţie, dacă v-ar fi pus ministru de Externe la Bucureşti cum ar fi arătat, de exemplu, relaţia cu Rusia, cu Turcia? Aţi fi recomandat cultivarea celebrei „axe”?…

- La noi, nu chiar de pe vreme lui Basarab, dar al lui fiu-său deja, a început biata mică Valahie şi pe urmă şi Moldova la fel musai să fie, iertaţi-mă, cu curul în două luntre, fiindcă aşa era plasată geografia ţării noastre. Adică depindea de un regat puternic, Ungaria la nord, şi pe urmă împărăţia asta care încerca să mănânce din ce în ce mai multe ţări – Turcia: ca să poţi între ele două să „navighezi”, era absolut necesar să ai mai multă diplomaţie decât armă, adică şi una şi alta. Când nu mai mergea arma, trebuia să ştii să ocoleşti… Şi ne-a rămas până astăzi!

- Cum spuneaţi dumneavoastră, că suntem singurul popor la care „hoţ” e o calitate, adică „şmecher” – trebuia adică să fim „hoţi” în diplomaţie?

- Nu, nu chiar aşa, dar e amuzant că, o ştiinţă diplomatică destul de dibace, pe care au avut-o marii boieri care au condus ţara timp de 600 de ani, li s-a transmis şi celor care sunt născuţi de coada vacii. E ca un fel de moştenire morală şmecheria…

- Ar trebui să ne apropiem şi de Rusia sau să rămânem în continuare în război verbal cu Moscova?

- Da, eu cred că asta e singura calitate pe care i-o găsesc lui Băsescu – îndrăzneşte să se răstească la ei.

- Vorbeaţi şi despre entuziasmul popular al intrării noastre în război alături de germani, împotriva sovieticilor, în 1941. Dacă nu erau Brătianu şi mai ales regina Maria, mai intram în război împotriva Germaniei în 1916?

- Regina Maria era un cap politic extraordinar! Ea nu vroia să facem pace în 1918 – ea avea dreptate! Noi ar fi trebuit să stăm să riscăm…

Citit 2432 ori Ultima modificare Vineri, 07 Decembrie 2012 19:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.