Criza bate-n ţeavă

Criza bate-n ţeavă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Managerul firmei Vâlceana SA spune că lipsa de fonduri ţine pe loc contractele de reabilitarea a sistemului de termoficare al oraşului * „Avem actele semnate pentru lucrări de 200 de miliarde de lei vechi, dar Apaterm nu a mai primit niciun leu de la buget”, spune ing. Gheorghe Mitroi * Din păcate, locuitorii oraşului au de suferit, pentru că o reţea cu probleme înseamnă pierderi mari, deci căldură mai scumpă *

Criza economică a dat iama şi în reţeaua de termoficare a oraşului. În cursului anului trecut, Apaterm Galaţi a încheiat cu firma Vâlceana SA contracte în valoare de circa 200 de miliarde de lei vechi, obiectul acestora fiind reparaţii capitale la mai multe puncte nevralgice ale păienjenişului de ţevi de apă caldă şi căldură din oraşul nostru. Din păcate, însă, contractele s-au semnat degeaba, pentru că Apaterm nu a mai primit banii necesari acestei investiţii extrem de importante.

Inginerul Gheorghe Mitroi, managerul societăţii Vâlceana SA Galaţi, spune că suspendarea acestor lucrări este o problemă pentru toată lumea.

„Nu zic de firma pe care o conduc. Ne-a deranjat blocarea lucrărilor, dar am găsit de lucru în altă parte. Grav este că sistarea reabilitării reţelei termice este o problemă pentru locuitorii oraşului.

Reţeaua este într-o stare destul de proastă, cu pierderi mari pe anumite zone. Cred că lucrările ar fi o prioritate, deoarece, după cum se ştie, pierderile sunt suportate de noi toţi şi se reflectă în preţul apei calde şi al căldurii”, ne-a declarat Gheorghe Mitroi.

Deşi oficial nu s-a făcut nicio măsurare a pierderilor din reţeaua de termoficare a oraşului Galaţi, neoficial s-a avansat că acestea ar fi cuprinse între 30 şi 40 la sută din energia termică ce pleacă de la Electrocentrale.

Cu alte cuvinte, la fiecare gigacalorie ajunsă în caloriferele noastre, încă 0,3-0,4 gigacalorii se răspândesc în pământ sau în aer. Evident, această pierdere se reflectă asupra buzunarului consumatorului, pentru că pierderile cresc preţul final al gigacaloriei.

Cât priveşte şansele ca investiţiile să fie reluate, constructorii sunt pesimişti. „Ţinem legătura permanent cu Primăria şi cu Apaterm, dar nu credem că lucrările se vor face prea curând, deoarece bugetul este foarte sărac”, spune Mitroi.

* Ultimul şantier la reabilitarea reţelei a fost SC 22 din Micro 17 (în imagine)

Citit 1158 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.