Garanţii suplimentare: Cu ochii pe contractele privind staţiile de epurare

Garanţii suplimentare: Cu ochii pe contractele privind staţiile de epurare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată va fi supravegheată de Consiliul Judeţului şi Primăria Galaţi


Săptămâna aceasta, Consiliul Judeţului Galaţi şi Primăria vor semna un contract de asistenţă cu SC Apă Canal SA şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru proiectul “Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi”. Proiectul de hotărâre cu privire la contract a fost deja aprobat atât în Consiliul Local, cât şi în Consiliul Judeţului. Pentru semnarea contractului, din partea administraţie publice au fost delegaţi vicepreşedintele CJ, Cornel Hamza, şi primarul municipiului Galaţi, Marius Stan.

La ce bun contractul de asistenţă

Pentru acordarea finanţării nerambursabile în Proiectul “Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi”, contract semnat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor, în august 2011, SC Apă Canal SA trebuia să facă dovada că poate asigura cofinanţarea acestuia. În acest sens, Apă Canal a apelat la un împrumut la BERD.

Pe de altă parte, după cum se arată în raportul de specialitate al CL Galaţi, prevederile contractelor de finanţare includ şi acest contract de asistenţă pentru proiect, ce ar urma să fie încheiat între BERD, Apă-Canal, CL Galaţi şi CJ Galaţi. De altfel, municipalitatea este direct interesată de supravegherea programului, fiind acţionar majoritar la Apă-Canal, iar Consiliului Judeţului este acţionar minoritar, dar care reprezintă toate localităţile membre în ADI (Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară). „Consiliul Judeţului are obligaţia de a asigura respectarea de către Apă-Canal a contractelor de finanţare şi a contractelor privind proiectul. Financiar nu avem obligaţii. Dar UE, în proiect, vrea să aibă pe aceste contracte garanţia că ştim cu toţii că Apă Canal s-a împrumutat şi că banii sunt folosiţi aşa cum trebuie”, ne-a explicat vicepreşedintele CJ, Cornel Hamza, delegatul CJ împuternicit pentru a negocia şi semna contractul.

Contract amânat de... alegeri

Potrivit şefului departamentului de implementare de proiect de la Apă Canal, Carmen Condurache, proiectul de asistenţă trebuia, în mod normal, semnat înainte de semnarea contractului de împrumut. „Deoarece perioada în care ar fi trebuit semnat acest contract s-a suprapus cu campania electorală pentru alegerile locale, reprezentanţii BERD au înţeles că nu se poate aproba şi semna contractul înainte de alegeri şi au acceptat să transmitem acest contract după alegeri. Din păcate, am întârziat mai mult decât ne-am aşteptat. În acest moment, avem contracte în curs de implementare şi nu vom putea accesa prima tranşă din împrumut fără contractul de sprijin semnat”, ne-a explicat şeful departamentului de implementare proiect.

Stadiul proiectului şi contracte semnate

Proiectul derulat de Apă-Canal are în vedere lucrări de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi apă uzată din aglomerările Galaţi, Lieşti, Pechea şi Tecuci - Târgu Bujor. Apă Canal a primit finanţarea nerambursabilă, de 551,7 milioane lei, în urma semnării contractului cu Ministerul Mediului, în august 2011, iar cofinanţarea, respectiv împrumutul de la BERD, este de 55,5 milioane de lei. Până acum, pe acest proiect, Apă Canal a reuşit să semneze patru contracte. Primul dintre ele, în valoare de 18 milioane de lei, este de asistenţă tehnică şi a fost încheiat cu Compania de Consultanţă şi Asistenţă Tehnică Bucureşti. Al doilea contract, de 13,6 milioane de lei, a fost încheiat cu ERG Termrom şi se referă la furnizarea unui sistem de uscare a nămolului în staţia de epurare a apelor uzate din municipiul Galaţi. Al treilea contract, în valoare de 80,6 milioane de lei, este cel pentru extinderea staţiei de epurare din Galaţi şi a fost câştigat de asocierea SC Vega 93 SRL şi SC Atlas SA cu subcontractanţii Beton & Rohrbau CF Thymian GmbH & Co KG Germania şi Escalia Craus SA Baia Mare. În sfârşit, al patrulea contract, în valoare de 41,6 miilioane de lei, vizează reabilitarea şi extinderea staţiei de epurare Tecuci şi realizarea unei noi staţii de epurare în Târgu Bujor şi a fost câştigat de asocierea Vega 93 SRL, Von Roll Bhu Umwelttechnik GMBH şi SC Atlas SA, cu subcontractor SC ICPE Bistriţa SA.

Citit 1960 ori Ultima modificare Joi, 28 Februarie 2013 13:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.