Consiliul Local ameninţă cu închiderea una dintre puţinele afaceri de succes din Galaţi

Consiliul Local ameninţă cu închiderea una dintre puţinele afaceri de succes din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Surprinzător, în condiţiile în care unii patroni şi-au „tuflit” afacerile pe domeniul public, fără vreun drept, ori s-au extins „cucerind” teritoriul oraşului, unei firmei gălăţene cu 400 de salariaţi şi producţie, i se reproşează că a realizat o construcţie mai mică decât anunţase iniţial! Aleşii locali trebuie să decidă asupra oportunităţii menţinerii contractului de concesiune cu una dintre cele mai active companii din Galaţi, SC Cozamin SRL.

Raportul Camerei de Conturi pe 2011 a scos la iveală nu doar firme care au ocupat domeniul public (Restaurantul Pescăruş, de exemplu), ci şi situaţia Cozamin, căreia i se reproşează că nu a respectat clauzele contractului de concesiune a unui teren. Cozamin se angajase să realizeze o fabrică de confecţii, o grădiniţă, locuinţe de serviciu şi un pavilion administrativ, dar, în vremuri de criză, n-a reuşit să facă decât fabrica. Potrivit documentelor, principala „vină” a Cozamin este că, pe suprafaţa concesionată, din proiectul iniţial s-a realizat, deocamdată, doar fabrica de 2.205 mp, iar la asta se adaugă o datorie de 446.252 de lei, la redevenţă. Aleşii iau în calcul: reducerea suprafeţei concesionate, rezilierea contractului sau menţinerea lui, dar cu anumite condiţii: achitarea redevenţei şi edificarea construcţiilor - grădiniţa să fie gata până la 1 iulie 2014, locuinţele de serviciu - până la finele lui 2015 şi pavilionul administrativ până în iulie 2017.

„Dacă nu vor 400 de locuri de muncă…”

Managerul Cozamin, Costică Caloian, este optimist şi crede că aleşii vor lua cea mai bună decizie, în sensul sprijinirii unei companie care face producţie de calitate şi susţine 400 de locuri de muncă şi poate angaja oricând încă 400 de oameni. „Terenul pe care l-am luat în concesiune a fost o râpă în care am investit 18 miliarde de lei vechi. Fabrica a costat 3 milioane de euro, iar 130 de miliarde de lei vechi sunt impozitele pe care le plătesc anual pentru salariile angajaţilor. Toate a trebuit să le fac din cash-flow, pentru că nu puteam pune terenul garanţie la bancă. Sigur că vreau să fac şi grădiniţă pentru copiii salariatelor, şi locuinţe sociale, şi un magazin cu preţuri de producător, dar în această perioadă de criză a fost mai important să fac producţie! Eu am discutat cu dl primar şi am găsit, spre surprinderea mea, mai multă înţelegere decât am avut din partea autorităţilor până acum”, ne-a declarat optimist managerul. Cât despre eventualitatea rezilierii contractului de concesiune, Caloian s-a mărginit să comenteze că tot în copacul care dă rod se dă cu băţul: „Dacă autorităţile nu vor 400 de locuri de muncă…”.

Citit 8819 ori Ultima modificare Joi, 28 Martie 2013 09:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.