Revizuirea Constituţiei - discutată la muzeu, cu Petre Roman şi Lucia Varga în rolurile principale

Revizuirea Constituţiei - discutată la muzeu, cu Petre Roman şi Lucia Varga în rolurile principale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Joi, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a fost gazda primei dezbateri, la nivel naţional, pe tema revizurii Constituţiei, organizată de Organizaţia Femeilor Liberale. Invitat special a fost deputatul şi membrul Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, Petre Roman, iar alături de el, la masa dezbaterilor, au mai fost prezenţi preşedintele PNL Galaţi, Victor Paul Dobre, vicepreşedintele CJ, Tania Bogdan, primarul Tecuciului, Daniel Ţuchel, vicepreşedinta Biroului Naţional al Organizaţiei Femeilor Liberale, Magdalena Gaiu şi deputatul George Scarlat.

Discuţiile au fost conduse în mare parte de deputatul Petre Roman, care a participat, ca prim-ministru, la elaborarea Constituţiei din 1991, dar şi la revizuirile din 2003, când era senator. Acesta a punctat în repetate rânduri necesitatea revizuirii textului Constituţiei în termeni cât mai clari, astfel încât să nu mai fie interpretat de fiecare om al puterii după voia lui. Roman consideră că trebuie gândită, în Constituţie, o formulă prin care să fie delimitate bine raporturile dintre preşedinte şi prim-mnistru, precum şi raporturile dintre preşedinte şi Parlament. „Atunci (în 1991) am gândit o formulă care spunea că preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru către Parlament şi numeşte premierul pe baza votului de încredere dat de Parlament. Acum s-a văzut că preşedintele nostru a refuzat să desemneze drept candidat pe cineva care avea încrederea Parlamentului”, a explicat Petre Roman.

S-a mai vorbit şi despre necesitata introducerii în textul Constituţiei a unui articol cu privire la regionalizare, despre drepturile şi obligaţiile familiei, dreptul la educaţie şi învăţământ, dar şi despre încurajarea instituţiei căsătoriei.

Citit 1608 ori Ultima modificare Vineri, 19 Aprilie 2013 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.